Capital.ba

Krivična prijava zbog nezakonitih poslova u Rudnicima Kreka

25.10.2019. / 14:57

TUZLA – Tokom prošle i ove godine tuzlanski Rudnici “Kreka” podijelili su milionske poslove bez ikakvog javnog nadmetanja firmama “Junuzović Kopex”, “MHI Company”, “Titanic” i “Cayenne Company”.

Kreka

Izbjegli su raspisivanje tendera za iznajmljivanje mehanizacije, isparčali nabavku na oko 200 dijelova i sklopili toliko direktnih sporazuma sa ovim firmama, iako je to zakonom zabranjeno.

Zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio krivičnu prijavu protiv direktora i drugih odgovornih osoba, koje su radile na poslovima javnih nabavki, jer postoji osnov sumnje da su sklapanjem direktnih sporazuma sa nekoliko privilegovanih privrednih društava i izbjegavanjem postupaka javne konkurencije  počinili teži oblik krivičnog djela – Zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Informacije da se na taj način dijele poslovi u Rudniku TIBIH je objavio na portalu Transparentno.ba u martu ove godine, a to potvrđuje i najnoviji izvještaj Ureda za reviziju institucija Federacije BIH.

Uprava rudnika mogla je po zakonu potrošiti samo 6.000 maraka putem direktnog sporazuma za istu stvar, a potrošila je gotovo milion maraka prošle godine.

Kreka

Posebno ističemo da su se direktni sporazumi za angažovanje istih mašina sklapali skoro svakodnevno, a u više slučajeva i po dva puta dnevno za usluge iste vrste mehanizacije. To nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, prema kojem ugovornom organu nije dozvoljeno dijeljenje predmeta nabavke s namjerom izbjegavanja primjene odgovarajućeg postupka”, navodi se u izvještaju revizora.

Uprkos upozorenjima, izbjegavanje tendera nastavljeno je i tokom ove godine, a samo je sa “Junuzović Kopexom” sklopljeno dvadesetak direktnih sporazuma za iznajmljivanje mašina po 6.000 KM, i to u prva dva mjeseca.

Ova firma već dugo dobija milionske tendere za iznajmljivanje mehanizacije Rudniku, ali je putem direktnih sporazuma samo prošle godine naplatila dodatnih 279.900 KM i to u situaciji kada ovo javno preduzeće loše posluje. Revizija dovodi u pitanje svrhu ovakvog poteza uprave.

Za izvršene usluge samo od “Junuzović Kopex” d.o.o. Lukavac (6.311.400 KM) Društvo je moglo nabaviti značajan broj rudarskih mašina koje su tražene tenderskom dokumentacijom, a neophodne su obavljanje redovne djelatnosti Društva.

Kreka

Imajući u vidu da se Društvo nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji, s jedne strane, i činjenicu da ima 2.431 zaposlenika i da treba raspolagati vlastitom rudarskom mehanizacijom radi obavljanja redovne djelatnosti, postavlja se pitanje opravdanosti i odgovornosti angažovanja tuđe mehanizacije i radnika, navodi se  u izvještaju.

Revizori napominju da se ove firme redovno prijavljuju na tendere i dobijaju poslove, a onda pokreću sudske sporove zbog neplaćanja i tako iziskuju dodatne troškove po osnovu zateznih kamata.

Takođe su upozorili i da su tenderi koji su raspisivani pogodovali ovim firmama jer je tehničkom specifikacijom traženih mašina ograničavana konkurencija, čime se opet kršio zakon o javnim nabavkama. U komentaru na nacrt izvještaja revizora, uprava rudnika nije osporila nalaz revizije.

U odgovoru Agenciji za javne nabavke, koji je uslijedio nakon prijave TIBIH-a, pravdali su se da dobijeni finansijski rezultati pokazuju „opravdanost i pozitivne efekte ulaganja u opreme trećih lica putem direktnih sporazuma“ jer je ostvarena višestruka zarada. Navode i da uredno vode građevinski dnevnik rada iznajmljenih mašina.

Ovdje treba napomenuti da je zbog fiktivnog prikazivanja sati rada mašina firme “Junuzović kopex” u rudniku Šikulje, aktuelni direktor rudnika Kreka Osman Bleković uslovno osuđen na godinu i po dana zatvora.

 Tada je sklopio sporazum o priznanju krivice za pribavljanje protivpravne imovinske koristi Junuzović Kopexu u iznosu većem od dvadeset hiljada maraka.

Transparentno.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!