Capital.ba

Krak “Južnog toka” omogućava alternativno snabdijevanje

06.10.2012. / 9:40

ISTOČNO SARAJEVO, Igradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku biće od koristi i za one dijelove Srpske poput Istočnog Sarajeva, Zvornika i drugih, koji već koriste prirodni gas, jer će realizacijom tog projekta biti uvezani u jedinstven sistem na prostoru cijele Republike, a i BiH – izjavio je direktor preduzeća “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva Slavo Krajišnik.

On je istakao da će realizacijom tog projekta ovi dijelovi Srpske, a i BiH, dobiti alternativni pravac snabdijevanja plinom.

“`Južni tok` će dobro doći, jer ćemo imati i alternativno snabdijevanje zato što će se pojaviti još neki snabdjevači, i što će to, vjerovatno, uticati i na pad cijene gasa”, naveo je Krajišnik.

Govoreći o predstojećoj sezoni grijanja, on je istakao da je “Sarajevo-gas” sve pripreme obavio po planu i da spremno dočekuje narednu sezonu.

“Više od 3.000 korisnika trebalo bi da nesmetano dobija gas”, – naglasio je Krajišnik.

On ne očekuje da će doći do problema sa snabdijevanjem gasom, ali je apelovao na potrošače da redovno izmiruju svoja dugovanja, “jer je nemoguće dobijati novi gas ako se ne plaća stari”.

“Naplata je slabija nego ranije, a posebni problemi su kod većih potrošača kao što su bolnica `Kasindo`, veća preduzeća kao što je `FAMOS` i drugi”, istakao je Krajišnik.

Kada je riječ o najavama povećanja cijene gasa, on je ponovio da bi se, ukoliko do toga dođe, to odrazilo i na korisnike usluga “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo, odnosno potrošače ovog energenta u ovom gradu.

Krajišnik je rekao da će se eventualno povećanje cijene gasa isključivo odnositi na povećanje njegove nabavne cijene i da neće uključivati i povećanje cijene usluga “Sarajevo-gasa”.

“Pokušaćemo, koliko je to u našim mogućnostima, da ublažimo to povećanje cijene gasa”, zaključio je Krajišnik. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti