Capital.ba

„Krajina osiguranju“ nedostaje 2,3 miliona KM za pokriće tehničkih rezervi

21.04.2021. / 12:14

BANJALUKA – Kratkoročne obaveze „Krajina osiguranja“ veće su za 8,2 miliona KM od tekuće imovine društva, za pokriće tehničkih rezervi nedostaje im 2,3 miliona KM, a akumulirani gubitak na kraju prošle godine je dostigao 8,7 miliona KM. Zbog svega toga upitan je nastavak poslovanja ovog društva u skladu sa zakonskim propisima.

krajina

Foto: Capital

Nezavisna revizorska kuća „EF revizor“ dala je mišljenje je sa rezervom „Krajina osiguranju“ za finansijske izvještaje u prošloj godini ukazujući na brojne probleme sa kojima se ovo društvo suočava.

„Od obračunatih tehničkih rezervi u iznosu od 5,8 miliona KM, društvo je obezbijedilo 3,5 miliona ili 60,4 odsto sredstava za njihovo pokriće. Za pokriće tehničkih rezervi nedostaje 2,3 miliona KM u apsolutnom iznosu ili 39,6 odsto“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Kapital društva pod pritiskom je gubitaka koji se godinama gomilaju i na kraju 2020. su ukupno iznosili 8,7 miliona KM.

„Društvo je na kraju 2020. iskazalo gubitak ranijih godina od 8,5 miliona KM, gubitak tekuće godine veći od 200.000 KM, tako da gubitak do visine kapitala od 8,7 miliona KM čini 64,15 osnovnog kapitala“, dodaje se u izvještaju.

krajina

Revizori su, između ostalog, utvrdili da su ukupne obaveze društva po osnovu zarada i naknada na kraju prošle godine iznosile 1,1 milion KM te da su plate radnicima isplaćivane sa kašnjenjem do dva mjeseca, dok je uplata poreza i doprinosa kasnila više mjeseci od zakonom propisanih rokova.

Neizmirenih obaveza „Krajina“ ima i za zakup poslovnih prostora, po osnovu ugovora o djelu, ugovora o autorskom djelu, prema dobavljačima, ali i prema regulatorima.

Negativno mišljenje aktuara

U kakvoj je poziciji „Krajina osiguranje“ najbolje pokazuje podatak da je ovlašćeni aktuar ovom društvu dao negativno mišljenje na ulaganja sredstava za pokriće tehničkih rezervi, na izvještaj o sprovođenju politike saosiguranja i reosiguranja, kao i negativno mišljenje na poslovanje društva u prošloj godini.

Zaklučak revizora je da je poslovanje društva ugroženo, a da uprava nema plan za izlazak iz ove situacije.

„Jasno je da se društvo već suočava sa problemima likvidnosti, odnosno sa nemogućnošću da izmiruje kratkoročne obaveze prema dobavljačima i povjeriocima u rokovima dospijeća. Navedene činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navodi se u izvještaju.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!