Capital.ba

„Krajina osiguranje“ naplatilo od opštine Gradiška 680.000 KM duga

15.06.2018. / 9:00

– Pravosnažnom presudom opština obavezana da „Krajini“ plati 465.844 KM i kamate
– Opštinska administracija smještena u prostoru „Krajina osiguranja“
– U drugom postupku „Krajina“ od Gradiške potražuje još 170.000 KM

BANJALUKA – Krajina osiguranje naplatilo je 680.000 KM od opštine Gradiška na osnovu pravosnažne presude koju je dobilo protiv ove lokalne zajednice zbog višegodišnjeg neplaćanja zakupa prostora u kojem se nalazi opštinska administracija, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Gradiška: Opština dužna za kiriju 250.000 KM

Nakon što je Viši privredni sud u Banjaluci u aprilu potvrdio prvostepenu presudu u korist banjalučkog osiguranja, „Krajina“ je krajem prošle sedmice podnijela zahtjev sudu za izvršenje, ali do blokade računa opštine nije došlo jer je dio duga plaćen isti dan kada je  sud donio rješenje o izvršenju.

Advokat „Krajina osiguranja“ Aleksandar Sajić rekao je za CAPITAL da su sa današnjim danom u potpunosti izmirene obaveze opštine do kraja 2016. godine, a da se za dug nastao nakon 2016. vodi drugi spor.

„U drugom postupku koji je u toku  potražujemo još 170.000 KM. Ta cifra se mijenja jer se zakupnina plaća na mjesečnom nivou“, kazao je Sajić.

„Krajina osiguranje“ tužilo je Gradišku 2014. godine kako bi naplatilo 465.844 KM duga za kiriju nakon što je opština aprestala da plaća zakup.

Okružni privredni sud u Banjaluci je presudom iz januara ove godine prihvatio tužbu „Krajina osiguranja“ i obavezao opštinu da ovom osiguranju plati 465.844 KM plus kamate, a prvostepenu presudu je, polovinom aprila, potvrdio i Viši privredni sud, čime je ona postala pravosnažna.

Ovaj iznos „Krajina osiguranje“ je potraživalo po osnovu ugovora o zakupu prostora koji je još 2009. godine potpisalo sa opštinom Gradiška, a nakon što je opština 2011. godine prestala da plaća zakup, tvrdeći da je ugovor prestao da postoji i da su dvije strane postigle dogovor o zamjeni poslovnih prostora.

Tadašnji načelnik Gradiške Nikola Kragulj i „Krajina osiguranje“ su nakon potpisivanja ugovora o zakupu prostora, dogovorili da taj prostor „Krajina“ ustupi opštini koja bi  u zamjenu za neki drugi prostor. Međutim, ovaj dogovor nikada nije realizovan jer nije dobio podršku Skupštine akcionara „Krajine“ koja je smatrala da objekti koje im je opština ponudila nisu adekvatni.

Istovremeno je i opština podnijela kontratužbu protiv „Krajina osiguranja“ u kojoj je tvrdila da je prihvatanjem ponude o zamjeni prostora 2011. godine zaključen ugovor između dvije strane o zamjeni, da je raskinut ugovor o zakupu te da je sporni prostor postao vlasništvo opštine. Međutim, sud je to odbio i zaključio da su parnične stranke bile u ugovornom odnosu te da je opština dužna „Krajini“ da plati zakupninu.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Krajina osiguranje“ naplatilo od opštine Gradiška 680.000 KM duga

  1. Akcionar

   Bravo, zasluga predhodnog menadžmenta koji nisu znali raditi. Samo šteta što ova spodoba koja vodi preduzeće neće znati adekvatno usmjeriti sredstava. Akcionari imaju puno pitanja za prestojeću skupštinu. Nekog bi mogla glava dobro zaboljeti.Predlažem im da daju kolektivno ostavke,da pad bude malo blaži. A,kako to inače ide, ovi iz vlade će se povući, pod parolom da oni ništa neznaju, ostaje odgovorna v. d. osoba.

  2. SIPA

   bilo bi korektno da akcionar predloži novu Upravu sa mnogo boljim menadžmentom.

  3. Mali akcionar

   Ta osoba ima platu 2.400 plus minuli rad plus topli obrok, blizu 3.000 km. A preduzeće za prvi kvartal u minusu 760.000 km. Najblaže rečeno, sramota.

  4. Sukob interesa

   Plata od 3.000 KM je ubjedljivo najniža plata u sektoru osiguranja i zato ako neko želi da od Krajina osiguranja napravi kvalitetno domaće osiguranje prvo angažovati najbolji kadar koji je dostupan i dati ljudima kvalitetne ugovore na 4 godine da mogu da rade.
   Sve ostalo je samo zajebancija, pita li se neko gdje je nestalo 10 miliona KM premije koliko je bilo na kraju 2015 godine i zašto sada nema 15-20 miliona KM??

   Ko je za to odgovoran i ko je zbog toga imao ikakvu kaznu?

   P.S. Prodajte tu firmu dok još možete bilo šta da dobijete, inače ostaju samo goli zidovi i tehnički pregledi koji će se krčmiti u likvidaciji.

   • Bole

    Ovdje je stvar odavno zrela za stečaj. Povjerioci će ostati kratkih rukava.

    • Re

     E, ovako završavaju svi državni projekti. Samo još jedna u nizu. A, na sceni najlošija upravljačka politika od postanka Krajina osiguranja. Slažem se da primanja odgovornih budu veća, u skladu sa poslovnom dobiti. U ovom slučaju i sa ovakvim stanjem u društvu, je čist bezobrazluk, bahatost, i neodgovornost.

  5. zoso

   Treba samo pogledati materijale za sjednicu Akcionara a naročito mišljenja aktuara i sve će biti jasno u kakvom je stanju Krajina.