Capital.ba

Kopaonik biznis forum pomjeren za maj

15.10.2020. / 13:05

BEOGRAD – Programski odbor Kopaonik biznis foruma donio je odluku da se umesto tradicionalnog martovskog okupljanja, godišnji sastanak o najaktuelnijim ekonomskim, političkim i društvenim temama u zemlji i regionu, održi od 23. do 26. maja 2021, zbog situacije u vezi sa virusom korona.

foto: Tanjug/AP

Kako je sinoć saopštio Savez ekonomista Srbije (SES), želja organizatora, a na inicijativu i uz podršku dugogodišnjih partnera, sponzora i učesnika, jeste da i naredne godine Forum bude održan u tradicionalnom formatu.

Iz SES-a poručuju da će organizacija događaja, raspored i struktura panela, kao i broj učesnika na Forumu biti prilagođeni aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uz primenu i poštovanje svih zdravstveno bezbjednosnih mjera, kako bi se obezbijedila maksimalna sigurnost gostiju i organizatora.

Centralna tema 28. Kopaonik biznis foruma je “Svijet poslije COVID19: Novi izvori rasta u promijenjenim uslovima poslovanja”.

Programski odbor uz najavu teme ističe da se svjetska privreda već cijelu deceniju suočava sa izazovima četvrte industrijske revolucije, pritiscima migracionih tokova i opasnostima klimatskih promjena.

Dodaju da je preko noći globalna pandemija izazvana korona virusom odnela više od million života, izazvala nezapamćenu ekonomsku krizu i nametnula se kao problem broj jedan.

I pored toga što će, navode, prema najnovijim procenama gubitak bruto domaćeg proizvoda i radnih mesta biti manji nego što se očekivalo, prije svega zahvaljujući monetarnoj relaksaciji i ogromnom fiskalnom stimulusu, svjetskoj privredi je, ističu, nužno ozbiljno i duboko restrukturiranje.

Novi početak je, navodi Programski odbor, veliko resetovanje dominantnog modela proizvodnje i svjetske trgovine kao osnove globalnog ekonomskog oporavka u uslovima četvrte industrijske revolucije.

Dodaju da oporavak mora biti usklađen sa održivim ekološkim sistemima, javnim zdravstvom i obrazovanjem.

Međutim, on pretpostavlja znatno viši nivo međunarodne saradnje i punog poštovanja globalnih dogovora u domenu ekologije i klimatskih promena, obezbjeđenja potrebnog nivoa i kvaliteta globalnih javnih dobara, i trajnog održavanja tih rezultata na regionalnom i svjetskom nivou.

Konkretnije, navodi Programski odbor foruma, ukazuje veliko resetovanje koje zagovara Svjetski ekonomski forum iz Davosa, koje ima tri cilja.

Prvi je, usmjeravanje tržišta u pravcu dostizanja ravnopravnijih ishoda za sve učesnike kroz efikasniju koordinaciju poreskih, regulatornih i fiskalnih politika, bolje trgovinske aranžmane i stvaranje uslova za ekonomsku ravnopravnost.

Drugi, usklađivanje investicija sa zajedničkim ciljevima jednakosti i održivosti.

Treći cilj je održavanje inovacija koje donosi četvrta industrijska revolucija u domenu rješavanja pitanja zdravstva, socijalnih izazova i podrške adekvatnoj ponudi javnih dobara.

Kada je riječ o Srbiji i Zapadnom Balkanu, novi početak, odnosno veliko resetovanje na globalnom nivou, definiše okvir u kome Srbija mora da traži odgovore na kovid krizu koja je proizvela značajne ekonomske gubitke, dramatično promijenila ponašanje ljudi (i kao potrošača i kao proizvođača) i, sledstveno, funkcionisanje privreda u regionu.

Pod uticajem kovida, navode, mijenjaju se i teorijski pristupi u vođenju ekonomske politike.

Mnoge industrije, poput turizma (posebno hotelsko-ugostiteljskih usluga), trgovine, logistike, finansijskih usluga, razvoj nekretnina, i dr. doživljavaju dramatične promene.

Paralelno, u krizi se pojavljuju nove mogućnosti i šanse na horizontu.

Ključno pitanje je, ukazuje Programski odbor, “kako da se jedna nedovoljno razvijena privreda, sa nedovršenom tranzicijom, još uvijek nedovoljno efikasnim državnim aparatom i nesavršenim sistemom upravljanja, u svemu postavi da bi što bolje iskoristila nove mogućnosti rasta koje će se pojaviti poslije kovid krize”.

Organizatori foruma najavljuju da će u pripremnom periodu na sajtu www.kopaonikbusinessforum.rs biti postavljene sve informacije i najvažnija obavještenja o toku priprema, agendi, učesnicima i sponzorima.

Takođe, organizatori ističu da se Kopaonik biznis forum ne izdvaja samo po važnosti tema i sadržaja, već, navode, predstavlja svojevrsnu interaktivnu platformu za razmjenu mišljenja i iskustava, kao i mjesto susreta i poslovnog povezivanja renomiranih stručnjaka i eminentnih imena domaće i regionalne privredne i političke scene. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!