Capital.ba

Kompanija IEE i grad Banjaluka potpisuju ugovor o strateškom partnerstvu i osnivanju preduzeća

30.05.2017. / 7:23

BANJALUKA, Grad Banjaluka i kompanija IEE danas će potpisati ugovor o strateškom partnerstvu i osnivanju preduzeća “Eko-toplane” u okviru kojeg će biti izgrađeno novo postrojenje na biomasu i čime bi dugogodišnji problem sa grijanjem Banjalučana konačno trebalo da bude riješen.

 

Iz kompanije IEE, novog partnera grada, poručuju kako spremno ulaze u ovu priču.

“Uz podršku autorizovanih podizvođača, spremni smo i sposobni da materijalno, tehnički i finansijski realizujemo projekat osnivanja zajedničkog privrednog društva sa gradom radi izgradnje i upravljanja toplanom na biomasu snage 49 megavata u rokovima i kvalitetu koji u cijelosti treba da zadovolji grad Banjaluku, korisnike gradskog toplifikacionog sistema i osnivače novog privrednog društva”, kažu oni.

Dodaju kako korisnici od njih mogu očekivati kvalitetno grijanje tokom 24 sata, dok će paralelno s tim voditi poslove nabavke i pripreme drvne sječke, a biće formirana i služba za korisnike i besplatan Call centar. Oni su, da podsjetimo, uspješno realizovali projekat izgradnje toplane na biomasu u Gradišci, a koja je podrazumijevala i upravljanje svim procesima u lancu isporuke toplotne energije.

“Smatramo se relevantnim poznavaocima prilika na tržištu biomase jer smo uključeni i rukovodimo aktivnostima na dnevnom nivou koji se tiču analize tržišta, kretanja cijena i trendova, analize ponude i potražnje i regulatornih okvira”, kažu oni.

Dodaju kako njihova definicija poslovanja podrazumijeva optimalnu kombinaciju svih resursa u cilju postizanja maksimalnih efekata poslovanja. “Savremena tehnološka rješenja su preduslov za stabilnu i efikasnu proizvodnju energije, ali tek u kombinaciji s kvalitetnim upravljanjem i kontinuiranim poslovnim odnosom s korisnicima, mogu se postići maksimalni poslovno-finansijski rezultati. IEE je to pokazao, dokazao i primio niz priznanja za ovakvu poslovnu politiku. Nova toplana u Banjaluci primjenom ovih principa poslovanja postaće dugoročno održiv i stabilan poslovni sistem koji ima zadovoljne korisnike i vlasnike”, kažu u IEE.

Poručuju kako imaju puno razumijevanje za potrebe grada Banjaluke i korisnika gradskog toplifikacionog sistema po pitanju roka izgradnje, stabilnosti gradskog toplifikacionog sistema i kvaliteta grijanja. Stoga je predloženo tehničko-tehnološko rješenje koje može da se izvede u zadanim rokovima, a ujedno kvalitetom i pouzdanošću garantuje stabilan i siguran rad, te u konačnici obezbijedi kvalitetno 24-satno grijanje korisnika.

“Sigurni smo da će partnerstvo na projektu izgradnje i puštanja u rad toplane na biomasu stvoriti temelj za dugoročno partnerstvo sa gradom u poslovima proizvodnje i distribucije toplotne energije, razvoja i osavremenjavanja toplifikacione mreže i sistema podstanica, razvoja poslovnog odnosa s korisnicima toplifikacionog sistema i svega ostalog što posjeduje jedan savremeni gradski toplifikacioni sistem”, zaključili su u ovoj kompaniji.

Kažu kako razvoj sistema daljinskog grijanja te globalnu modernizaciju u području energetike i daljinskog grijanja mora pratiti i novo preduzeće koje će se baviti proizvodnjom i distribucijom toplotne energije. Procjene pokazuju kako će njenom izgradnjom i modernizacijom sistema daljinskog grijanja Banjaluka smanjiti svoje emisije stakleničkih gasova za oko 80.000 tona CO2 godišnje.

Za modernizaciju daljinskog grijanja toplane u Gradišci ova kompanija je dobila nagrade od strane EBRD-a u Zagrebu 2015. godine, kao i nagradu na međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama kao najuspješniji projekat u oblasti energetike prošle godine. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!