Capital.ba

Komisija za finansije i budžet usvojila Prijedlog budžeta

11.05.2015. / 15:06

budzetSARAJEVO, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu u prvoj fazi usvojila Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, u ukupnom iznosu 1.563.580.625 KM.

Prijedlogom zakona o budžetu, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, ukupni prihodi za finansiranje institucija i prihodi na nivou su 2014. godine i iznose 950 miliona KM, dok prihodi za servisiranje spoljnog duga iznose 613.580.625 KM i za 232.812.343 su manji u odnosu na prošlogodišnji budžet.

U strukturi prihoda dominira zahvaćanje sa Jedinstvenog računa u iznosu 750 miliona KM, što je na nivou 2014. godine.

Prema riječima ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, u ukupnom budžetu za 2015. godinu na bruto plate i naknade zaposlenima u institucijama BiH odnosi se 69 odsto, dok se za plate, naknade i dodatne materijalne troškove izdvaja više od 80 odsto ukupnog budžeta.

“Budžetom su planirana sredstva za zapošljavanje 164 lica – u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela 49 kadeta koji završavaju obuku, Tužilaštvu BiH 23 izvršioca u Odjeljenju za borbu protiv terorizma, 35 izvršilaca u Službi za zajedničke poslove i Kancelariji za razmatranje žalbi 16 izvršilaca u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kojim su osnovane filijale ove institucije u Banjaluci i Mostaru. Broj izvršilaca povećan je za 14 u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, ali to nije budžetski trošak, jer se oni finansiraju iz donatorskih sredstava”, naveo je Bevanda u obraćanju članovima Komisije za finansije i budžet.

Ministar finansija BiH precizirao je da je jedno od najvećih povećanja u budžetu BiH predviđeno za Ministarstvo odbrane – 5,4 miliona KM, i to za investiciona održavanja budući da Oružane snage raspolažu dotrajalim objektima u kojima boravi vojska.

“Za Tužilaštvo BiH povećanje iznosi 1.039.000 KM, a najveće povećanje odnosi se na obezbjeđenje sredstava za popunjavanje kadrova u Odsjeku za borbu protiv terorizma, što je u skladu sa nekim našim globalnim opredjeljenjem za jačanje bezbjednosnih agencija u borbi protiv terorizma”, rekao je Bevanda dodavši da su povećanja u Tužilaštvu planirana i za putne troškove zaposlenih u vezi sa ekshumacijama.

Bevanda je istakao da su u Prijedlogu budžeta povećani budžeti svih policijskih agencija u odnosu na prethodnu godinu, te da je udovoljeno svim zahtjevima Ministarstva bezbjednosti.

“Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ povećana su sredstva za nešto manje od četiri miliona KM, i to za primjenu odluke o višegodišnjem ulaganju te za nabavku policijske opreme u iznosu od više od milion maraka. Za Graničnu policiju povećanje iznosi 1.470.000 – za minuli rad, činovanje, ugovorene usluge i naknadu za obuku primljenih kadeta”, precizirao je ministar finansija BiH.

Za Obavještajno-bezbjednosnu agenciju /OBA/, prema njegovim riječima, povećanje iznosi 3.146.000 KM za višegodišnje projekte nabavke opreme.

“Direkciji za koordinaciju policijskih tijela povećana su sredstva za 2.019.000 KM za prijem 49 kadeta koji prolaze obuku i koji će biti primljeni, te za planirano činovanje i redovno obnavljanje opreme”, dodao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, za Ministarstvo inostranih poslova povećanje iznosi 3,2 miliona KM, od čega 370.000 KM za tehničku podršku za predsjedavanje BiH Savjetom Evrope, izgradnju ambasade u Ujedinjeni Arapskim Emiratima milion KM, a ostatak za nesmetano funkcionisanje DKP mreže.

Na zahtjev Predsjedništva BiH za doček poglavara Katoličke crkve pape Franje, koji će početkom juna posjetiti Sarajevo, iz direktnih transfera biće obezbijeđeno 990.000 KM, a sredstva će biti preusmjerena Vrhbosanskoj nadbiskupiji za organizaciju dočeka.

Ukupan zahtjev, prema Bevandinim riječima, bio je više od dva miliona KM, a ostale troškove će preuzeti Kanton Sarajevo i Vlada FBiH.

Bevanda je precizirao da od 613 miliona KM za finansiranje spoljnog duga FBiH treba da obezbijedi 395 miliona, Republika Srpska 210 miliona i Brčko distrikt 2.999.000.

Planirano je da od prihoda indirektnih poreza za budžet BiH za 2015. godinu bude obezbijeđeno 750 miliona KM i 155 miliona iz neporeskih prihoda, a ostatak iz drugih izvora.

Članovi Komisije izrazili su negodovanje što je prijedlog budžeta kasno dospio u parlamentarnu proceduru, na šta je Bevanda rekao da je nacrt budžeta bio pripremljen na vrijeme, ali da je prošli saziv Savjeta ministara bio stava da budžet za 2015. godinu treba da donesu vlasti formirane nakon opštih izbora 2014.

Na sjednici Komisije najavljeno je ulaganje amandmana na predloženi budžet u drugoj fazi njegovog razmatranja.

O Prijedlogu budžeta u srijedu će raspravljati Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija za finansije i budžet danas je usvojila izvještaj o radu i finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2014. godinu.

Usvojen je i izvještaj Ministarstva finansija i trezora za prošlu godinu, dok članovi komisije nisu podržali izvještaj Uprave za indirektno oporezivanje. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!