Capital.ba

Komisija odbila prijedlog za nultu stopu PDV-a

08.05.2014. / 17:17

pdv1SARAJEVO, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatila prijedlog Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu o uvođenju nulte stope poreza na dodatu vrijednost /PDV/ na određene vrste proizvoda.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o PDV-u predviđa se uvođenje nulte poreske stope za hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, dječiju hranu, lijekove i zdravstvena pomagala, stočnu hranu i sadni materijal te za učila informacione i komunikacione tehnologije za sve nivoe obrazovanja.

Obrazlažući predloženi zakon Darko Babalj iz SDS-a rekao je da je cilj uvođenja nulte poreske stope za ove proizvode zaštita socijalno najugroženijih kategorija stanovništva u aktuelnoj ekonomskoj situaciji.

On je naveo da negativno mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ na predloženo mijenjanje PDV-a prvi put nije bilo jednoglasno, što tumači kao pozitivan znak.

Protiv uvođenja nulte stope PDV-a izjasnili su se predstavnici SNSD-a, SDP-a i HDZ-a BiH u Komisiji za finansije i budžet ističući da nisu obrazložene posljedice usvajanja ovakvih rješenja po budžetsku stabilnost BiH, da ono nije u skladu sa direktivama EU i da ima predizborni karakter.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Komisije i poslanika SNSD-a Boška Tomića, EU ne poznaje nultu poresku stopu, već samo diferenciranu.

“Takođe je potrebno reći za koliko će sredstava ostati uskraćen budžet BiH uvođenjem nulte stope”, naglasio je Tomić, ocjenjujući da se uvođenje nulte stope ne bi nužno odrazilo i na sniženje krajnje cijene proizvoda obuhvaćenih ovim zakonom.

Tomić je dodao da je neprihvatljivo da se ovakvo zakonsko rješenje usvaja pred izbore.

Saša Bursać iz SNSD-a upozorio je da bi uvođenje nulte stope PDV-a poremetilo budžetski okvir i da je potrebno predvidjeti kako bi se tako stvoreni budžetski minus anulirao.

“Uvođenje nulte, odnosno diferencirane stope PDV-a neminovno znači povećanje redovne stope kako bi se obezbijedili javni prihodi”, rekao je Anto Domazet iz SDP-a navodeći da bi izmjena poreske stope u godini u kojoj su već usvojeni budžeti ugrozila budžetsku stabilnost.

Predloženi zakon, prema Domazetovim riječima, suprotan je Pismu namjere sa MMF-om kojim se BiH obavezala da PDV za vrijeme trajanja stendbaj-aranžmana ostaje na istom nivou.

Ocjenjujući da uvođenje nulte stope PDV-a neće dovesti do pojeftinjenja hljeba Niko Lozančić iz HDZ BiH kao rješenje je naveo razdvajanje poreske stope za luksuzne proizvode.

“Kod nas je isti porez na jahtu i kiflu”, istakao je Lozančić.

Uzdržani prilikom glasanja bili su Salko Sokolović iz SDA, Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke “Radom za boljitak” i predsjedavajući Komisijom Emir Kabil iz Saveza za bolju budućnost /SBB/.

Sokolović je rekao da prije usvajanja nulte stope PDV-a treba uraditi kompletnu analizu kako bi se to odrazilo na budžet BiH, dok je Lijanović svoj stav obrazložio standardima EU kojima se ne predviđa nulta poreska stopa.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Emir Kabil ohrabren je što je dosadašnji rigidan stav UO UIO u vezi sa odbijanjem bilo kakve promjene PDV-a počeo da se mijenja.

“Ne slažem se sa pričom da socijalne kategorije ovim ne bi dobile ništa”, rekao je Kabil ocijenivši da je osnovni problem ove inicijative što je pokrenuta pred izbore, zbog čega niko neće dozvoliti da SDS njenim usvajanjem zabilježi pozitivne poene.

UO UIO na sve dosadašnje prijedloge za izmjenu zakona o PDV-a jednoglasno je dao negativno mišljenje, osim za ovaj prijedlog kada je unutar UO protiv zakona bilo pet, a za tri njegova člana. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!