Capital.ba

Klinički centar RS dobavljačima i Poreskoj upravi duguje blizu 100 miliona KM

26.01.2018. / 13:53

– Nereprogramirane poreske obaveze 42,6 miliona KM, reprogrami 8,26 miliona, dugovanja prema dobavljačima 46,2 miliona KM
– UKC RS: Zatražen novi reprogram duga
– Granulić: Vlada RS da poveća izdvajanja za UKC RS
– Femić: Sistemski se ništa ne rješava, kredit neće pomoći

BANJALUKA – Dugovanja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prema dobavljačima i Poreskoj upravi RS dostigla su enormnu cifru od 97,1 milion KM. Kredit od 55 miliona KM, koji je nedavno odobren, samo će djelimično ublažiti finansijsku stanje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS, smatraju sindikalci, ali i ljekari.

Iako u UKC RS ističu da obaveze za poreze i doprinose izmiruju redovno od marta prošle godine, na naplatu su došla milionska dugovanja iz prethodnih godina.

Nereprogramirane poreske obaveze zaključno sa 23. januarom ove godine, potvrđeno je za CAPITAL, iznose oko 42,6 miliona KM, dok su dospjele obaveze po reprogramu iz 2015. godine 8,26 miliona KM. Dobavljači, pak, potražuju svojih 46,2 miliona KM.

Klinički centar je prisiljen da zatraži novi reprogram poreskog duga.

“UKC RS  redovno izmiruje obaveze za poreze  i doprinose po osnovu ličnih primanja radnika od marta 2017. godine, a navedeni dug se odnosi na dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa do marta 2017. godine. Dospjele obaveze prema dobavljačima iznose 46,2 miliona KM. Novim kreditom će biti izmirene sve obaveze prema bankama, odnosno krediti iz ranijeg perioda, kao i veliki dio obaveza prema dobavljačima. Dospjeli dug prema Poreskoj upravi do marta 2017. godine će biti predmet reprograma za koji je podnešen zahtjev”, kazali su u pisanom odgovoru za CAPITAL u UKC RS.

Sindikalci, ogorčeni ukupnim stanjem u zdravstu RS, navode da će kredit koji je odobren UKC RS riješiti tek mali dio problema. Vlada RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS svakako bi, predlažu, mogli da povedu računa o novcu namijenjenom najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

“UKC RS veliki dio posla odrađuje za druge zdravstvene ustanove. Nisam za kredite, ali ovaj je bio neophodan. Ugovor UKC, Vlade i FZO težak je oko 70-80 miliona KM i zaista je mali pa bi ga trebalo povećati bar za 30 miliona KM kako bi UKC funkcionisao. Tako bi se pomoglo ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kredit koji im je odobren tek je kap vode u moru”, kazao je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

Bez korjenitih promijena, smatraju u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS, nema pomoći UKC RS.

“Ne vidim način da se kreditom mogu servisirati obaveze. Idemo iz kredita u kredit. To je vreća bez dna, a sistemski se ništa ne rješava. S druge strane, plate medicinara su najniže u regionu i nadležni nemaju sluha za to. Situacija u zdravstvu je izuzetno loša”, ocijenio je predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić.

Vlada garancijom potencijalno zadužuje RS

Refinansiranje dugovanja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske sa 55 miliona KM kreditiraće „UniCredit bank“ i „Komercijalna banka“ Banjaluka.

Odluka o ponuđaču donesena je 19. decembra prošle godine, a ovo je ujedno bila i jedina pristigla na tender raspisan 28. septembra prošle godine.

„Utvrđeno je da je ponuda grupe ponuđača ‘UniCredit bank’ Banjaluka, ‘UniCredit Bank’ Mostar i Komercijalna banka prihvatljiva i sačinjena u skladu sa uslovima iz tenderske dokumentacije te je na osnovu utvrđenog kriterijuma ekonomski najpovoljnija ponuda na bazi podkriterija (visina kamatne stope – učešće 70 odsto, visina provizije za obradu kredita – učešće 20 osto i rok za prebacivanje novca od momenta kompletiranja dokumentacije za kredit – učešće 10 odsto“, navodi se u odluci UKC RS.

Za realizaciju ugovora UKC mora obezbijediti garanciju Republike Srpske pa se očekuje da Vlada RS donese odluku na osnovu nedavno izmijenjenih zakonskih mjera.

Odluka UKC o prihvatanju ponude za  kreditiranje donesena je samo šest dana nakon što je upravo Vlada RS, inicirajući izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, preuzela nadležnost od Narodne skupštine RS za izdavanje garancija u ime Republike Srpske. Poslanici su na ovo pristali 13. decembra.

„Vlada donosi pojedinačne odluke o izdavanju garancije Republike Srpske. Odlukom Vlade imenuje se ovlašćeni potpisnik garancije, koji u ime RS potpisuje garanciju, u skladu sa odredbama ovog Zakona i drugim propisima“, stoji u novom aktu.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!