Capital.ba

KHOV upozorava: Emitenti da ne kriju uticaj virusa korona na cijene HOV

17.03.2020. / 7:00

BANJALUKA – Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS poručila je emitentima čijim se hartijama od vrijednosti (HOV) javno trguje da posebnu pažnju posvete posljednicama uticaja novonastale situacije izazvane virusom korona na cijene HOV koje su emitovali.

komisija KHOV+

KHOV emitentima preporučuje da posebno imaju u vidu uticaj trenutne situacije na njihovo poslovanje, kao i na obaveze u pogledu postupanja informacijama, jer su cjenovno osjetljive i od izuzetnog značaja za tržište i investiocionu aktivnost.

Podsjećaju da Zakon propisuje da je emitent dužan da bez odgađanja obavijesti javnost o svim materijalnim činjenicama koje mogu biti od uticaja na cijenu HOV.

khov virus korona

U KHOV podsjećaju i na obavezu poštovanja Međunarodnog računovodstvenog standarda 10 – Događaji nakon dana bilansa, na šta bi se i nezavisni revizor trebao izjasniti.

„Od emitenata se očekuje da izvrše odgovarajuću kvalitativnu i po mogućnosti kvantitativnu procjenu potencijalnog uticaja širenja virusa korona na poslovanje, načine na koje će poslovanje biti prilagođeno, te odgovarajuće postupanje s takvom informacijom“, naveli su iz HOV u objavještenju upućenom emitentima.

Preporučuju i da akcionari na skupštinama glasaju pisanim putem, a u slučaju ličnog prisustva da se obezbijedi primjena opštih mjera za sprečavanje širenja virusa.

Iz KHOV su saopštili da su preduzeli sve potrebne mjere kako bi zaštitili zdravlje zaposlenih u Komisiji i zdravlje ljudi koji komuniciraju s Komisijom te da dio radnika radi od kuće.

„Odluke i sva ostala akta Komisije dostavljaće se elektronskim putem i faksom u zavisnosti od tehničke osposobljenosti primaoca, a ako to nije moguće, poštom“, naveli su iz KHOV.

Rad sa strankama je od devet do 12 časova za prijem pošte na protokolu, a telefonska komunikacija moguća je od devet do 14 časova.

„Ovlašćeni učesnici na tržištu trebalo bi da imaju planove za kontinuitet poslovanja, koje će biti u stanju da pravilno primjene u vanrednim okolnostima. To znači da adekvatno procjenjuju operativne rizike i mogućnost efikasnog poslovanja i pravilnog pružanja usluga klijentima, vodeći računa o zaštiti zaposlenih“, poruka je iz KHOV.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!