Capital.ba

KHOV u novom sastavu nakon tri godine tehničkog mandata

23.03.2020. / 15:58

BANJALUKA – Odluka o izboru novog sastava Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Republike Srpske stupila je na snagu danas, a odmah je održana i prva konstitutivna sjednica Komisije u novom sazivu, saznaje portal CAPITAL.

khov virus korona

Narodna skupština RS je 3. marta za predsjednika KHOV imenovala Ognjena Mihajlovića, a za članove Radowana El Chabaana (zamjenik predsjednika), Miodraga Jandrića, Predraga Gajića i Darka Barašina.

Ognjen Mihajlović je diplomirani pravnik, radio je kao stručni saradnik u advokatskoj kancelariji, zatim u društvima za upravljanje investicionim fondovima „BLB Invest“ i „Menagement Solutions“. Bio je član NO „RiTE Ugljevik“ i „Euroinvestment Fonda“. Od sredine 2018. godine je član UO Banjalučke berze. On je i predsjednik Skupštine Udruženja društava za upravljanje investicionim fondovima pri Privrednoj komori RS. Trenutno zaposlen u „Promosport“ na poslovima menadžera, navedeno je u prijedlogu za imenovanje.

Radowan El Chabaan je magistar ekonomskih nauka, zaposlen je u KHOV kao viši stručni saradnik. U Komisiji je od 2007. godine a bio je u sektorima za emisiju hartija od vrijednosti, za izdavanje dozvola i saglasnosti učesnicima na tržištu i u Sektoru za nadzor.

Miodrag Jandrić je doktor ekonomskih nauka, od 2000. godine je angažovan u KHOV, a od 2002. godine je član petočlane Komisije. Docent je na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka.

Predrag Gajić je takođe doktor ekonomskih nauka, profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka, u KHOV je kao viši stručni saradnik angažovan od 2000. do 2005. godine, a od 2005. godine je član KHOV.

Darko Barašin je diplomirani ekonomista, radio je u NLB banci, kao član uprave u Investiciono-razvojnoj banci RS, trenutno je izvršni direktor u „Monet brokeru“.

Novi sastav Komisije će biti pod velikim pritiskom jer će, kako saznajemo, ubrzo morati donijeti teške odluke o obavezi objave ponuda za preuzimanje u značajnim kompanijama i bankama u Republici Srpskoj, koje bi najveće akcionare mogle neočekivano koštati desetine miliona maraka.

U KHOV su za CAPITAL potvrdili da je izvršeno konstituisanje novog saziva Komisije.

Trenutna Komisija za hartije od vrijednosti je već duže vrijeme u tehničkom mandatu, od kada joj je angažman istekao u februaru 2017. godine.

U periodu od 2012. godine pa sve do danas Mira Potkonjak je bila predsjednik Komisije, a članovi su bili Miodrag Jandrić, Dragica Lakić i Predrag Gajić.

Od 2012. godine pa sve do 2015. godine funkciju zamjenika predsjednika Komisije vršila je Branka Bodroža, koja je te godine preminula, te od tada Komisija za hartije od vrijednosti RS radi u nepotpunom sastavu.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!