Capital.ba

Kazne za nesavjesne vozače u Austriji – 250 miliona evra

02.09.2007. / 12:26

BEČ, – Procjenjuje se da će vozači u Austriji ove godine platiti rekordnih četvrt milijarde evra, na osnovu kazni za razne saobraćajne prekršaje.

Neki eksperti tvrde da će se naplatom kazni, zbog saobraćajnih prekršaja u toku 2007. godine, prikupiti i veća suma od 250 miliona evra. Ta sredstva se dijele na više od 300 državnih fondova.

Najveću svotu, u visini od oko 160 miliona evra, vozači će platiti na osnovu kazni za vožnju u alkoholisanom stanju i prekoračenje dozvoljene brzine.

Čak dva miliona vozača u Austriji su ove godine već platili kaznu za sabraćajni prekršaj u vidu prekoračenja dozvoljene brzine, a na osnovu snimka radara.

Oko 70 miliona evra trebalo bi da se naplati na osnovu kazne za pogrešno parkiranje vozila u zonama u kojima je to obavezno. Samo u Beču prihod na osnovu ove kazne procenjuje se na 35 miliona evra, u Lincu šest i Gracu oko 4,5 miliona evra.

Oko osam miliona evra policija će naplatiti za korišćenje mobilnih telefona, bez zakonski propisane opreme, za vreme vožnje, kao i nepropisno obezbedjivanje dece.

Svaki austrijski vozač će ove godine, u proseku, platiti 50 evra zbog saobraćajnih prekršaja, što je bezmalo dvostruko više nego pre deset godina.

Novcem dobijenim od kazni za sobraćajne prekršaje biće finansirana, izmedju ostalog, kupovina dodatnih laserskih radara i aparata za testiranje alkohola u krvi.

Dio tog novca namjenjen je izgradnji i održavanju saobraćajne infrastrukture, dok će odredjena suma čak dospjeti i u budžete socijalnih osiguranja pokrajina.

Rekordan prihod od kazni, koji se očekuje u ovoj godini, objašnjava se povećanjem broja vozila, kao i poboljšanjem tehnike za kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa.

Share Tweet Preporuči