Capital.ba

Kasipović: Za obrazovanje iz Razvojnog programa 87 miliona KM

05.10.2012. / 12:40

BANJALUKA, Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da je iz Razvojnog programa Republike Srpske za obrazovanje izdvojeno 87 miliona KM, a iz redovnih budžetskih sredstava 23 miliona KM.

Kasipović je naglasio da je realizovano 120 različitih projekata, da je izgrađeno 15 novih škola, 50 renovirano, da je izgrađeno 19 novih fiskulturnih dvorana, a sedam sanirano.

On je, nakon svečane sjednice Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske povodom Svjetskog dana učitelja, podsjetio na važne projekte i programe implementirane u sistem obrazovanja, kao što je program “Dositej” – učenje jedan na jedan.

Kasipović je rekao da bi na prosvjetne radnike stimulativno djelovao Pravilnik o proglašavanju najboljih učitelja, jer bi razlikovao one koji rade s punim entuzijazmom, a kojih je mnogo, od onih koji samo odrađuju svoj posao.

“Vjerujem u obrazovanje u okviru javnih univerziteta, ali je važno za učitelje da razumiju da sa završetkom fakulteta ustvari počinju njihove karijere. Važno je raditi na daljoj edukaciji koja treba biti individualna, ali može biti i institucionalno postavljena, a što je zadatak Pedagoškog zavoda i Ministarstva”, rekao je Kasipović.

On je napomenuo da ove godine budžet resornog ministarstva iznosi 408 miliona KM, dok je 2006. godine bio 206 miliona KM.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Stevan Milić naveo je da u obrazovanju Srpske ima 20.700 radnika, te da prosječna plata profesora u srednjem obrazovanju iznosi 1.000 KM, dok se plata profesora u osnovnim školama kreće od 850 do 950 KM.

“Nema profesor u osnovnoj školi manju platu jer manje vrijedi, već zbog toga što nedostaju sredstva u budžetu da se to izjednači. Jedino Slovenija, od bivših republika Jugoslavije, ima izjednačene plate na nivou svih zaposlenih u obrazovanju”, rekao je Milić.

On je dodao da podaci Međunarodne internacionale obrazovanja pokazuju da u svijetu ima milijardu neobrazovanih, a od toga 800 miliona djece. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti