Capital.ba

Čičić prodao Srpskoj „HE Bistricu“ bez dozvola i sa milionskim dugom

22.04.2019. / 11:57

VIŠEGRAD – Vlast Republike Srpske kupuje udio u „Hidroelektrani Bistrica“ iako su se pojedini akcionari oštro usprotivili i glasali protiv jer HE nema saglasnosti i dozvole za gradnju, sadašnji suvlasnik „Kaldera company“ od nje potražuje tri miliona KM, nije definisano pokriće gubitka, ali ni druge pojedinosti.

he bistrica

Portal CAPITAL objavio je da je Republika Srpska prije 11 godina bez konkursa prodala laktaškoj firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića 90 odsto preduzeća „HE Bistrica“ za 6,8 miliona KM, a da sada kupuje pola tog koncesionog preduzeća za 10,6 miliona KM.

Srpska dala Čičiću „HE Bistrica“ za 6,8 miliona, sad kupuje pola za 10,6 miliona KM

Skupština akcionara „HE na Drini“ usvojila je 22. marta Odluku o kupovini udjela u „HE Bistrica“ Foča. Prethodno je Vlada RS 14. marta donijela Rješenje za promjenu vlasničke strukture u koncesionom privrednom društvu „HE Bistrica“.

Usvojena odluka predviđa kupovinu 51 odsto udjela u „HE Bistica“ Foča i to od preduzeća „Energo Bosna“ Prag 38,5 odsto udjela, od „Kaldera company“ Laktaši 2,5 odsto udjela i od „Elektrodistirbucije“ Pale 10 odsto udjela.

Međutim, zapisnik sa vanredne sjednice Skupštine akcionara „HE na Drini“ otkriva mnoge manjkavosti odluke o kupovini udjela u „HE Bistrica“.

Naime, prijedlogom odluke nije navedena kupoprodajna cijena, ali se navodi da je ukupna procijenjena vrijednost 51 odsto udjela u „HE Bistrica“ bez indirektnih poreza 10.590.956 KM, te da će se sredstva za predmetnu kupovinu udjela obezbijediti iz ukupnih potraživanja od „Elektroprivrede RS“.

Tek u ponudi o prodaji udjela navodi se da bi „Energo Bosni“ bilo plaćeno 7,99 miliona KM, „Kaldara company“ 519.155 KM, a „Elektrodistribuciji“ Pale nešto više od dva miliona KM, što pokazuje da će za udio od 51 odsto „HE na Drini“ platiti ukupno 10,5 miliona KM.

U Analizi pravnog položala, koju je uradio advokat Ognjen Avlijaš, navedeno je da u dokumentaciji nema podataka o eventualnim zaduženjima „HE Bistrica“, te je preporučio da se na to pitanje obrati posebna pažnja.

Predstavnik DUIF „Kristal invest“ Goran Klincov rekao je da taj fond nije saglasan sa odlukom

Predstavnici “Bors invest fonda”, “Profit plusa”, “VIB fonda”, “VB fonda”, “Aktiva invest fonda” i “Balkan investment fonda” su bili uzdržani, istakavši niz činjenica.

“Dozvolama za gradnju je istekao rok, ekološkim dozvolama je istekao rok, MHE B2 je istekao rok za početak gradnje, istekao je rok saglasnosti JP “Putevi RS”, postoji ugovor o zajmu “Kaldera” prema “HE Bistrica” od tri miliona KM, dug “Kaldere” od 953.948 KM, investiciona vrijednost po projektu je 76.314.580 evra, a investiciona vrijednost uzeta od strane procjenitelja je 66.881.814 evra, amortizaciona stopa je niska dva odsto, potrebno je definisati kako se pokriva gubitak u iznosu od 492.552 KM na dan 28. februar 2018. Predlažemo iz svega gore navedenog od strane komisije koju je imenovalo preduzeće da se još jednom razmotri stav oko kupovine”, istakli su iz fondova.

Uzdržani su bili i fondovi “Polara invest” uz obrazloženje da u prijelogu odluka i dostavljenim materijalima o kupovini udjela u “HE Bistrica” nisu predstavljeni finansijski efekti ulaganja.

Protiv kupovine su bili DUIF “Euroinvestment” uz obrazloženje da se može konstatovati velika razlika između registrovanog osnivačkog kapitala i procjene fer tržišne vrijednosti kapitala koju je uradio “Grant Thornton”.

“Nije se imalo uvida zašto je smanjena vrijednost investicije, odnosno gradnje objekta, cijena električne energije poslije 15 godina je upitna. Procjenitelj je previdio smanjenje prihoda, trošak na izgradnji DV-a nije uračunat, amortizaciona stopa dosta niska, što bi za opremu trebala biti veća”, naveo je taj fond, istaknuto je u zapisniku.

Protiv su glasali i “Fortuna fond” i fond CME BX EQUITY, kao i akcionar Dejan Savić.

IZ PREF-a su naveli da osnovni kapital “HE Bistrica” iznosi 10.212.299 KM, dok vrijednost za kupovinu 51 odsto vlasničkog udjela iznosi 10.590.956 KM.

“Međutim, pošto je preduzeće pribavilo sve neophodne saglasnosti i sprovelo procedure i ako je “HE Bistrica”, koja je nosilac koncesije za izgradnju četiri male hidroelektrane, pribavila saglasnost, glasamo “za””, naveli su u PREF-u.

Za kupovinu su glasali i “Unioinvest fond” i “Invest nova”, pored ERS-a, Fonda za restituciju i akcionara fizičkih lica, ukupno 84 odsto akcionara.

Protiv je bilo 11,6 odsto akcionara, a uzdržano je bilo 4,2 odsto akcionara.

Na osnovu svega Skupština akcionara “HE na Drini” odlučila je da kupi 51 odsto udjela u “HE Bistrica”.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Čičić prodao Srpskoj „HE Bistricu“ bez dozvola i sa milionskim dugom

  1. Srpske sume

   Zaduzenja se vide u bilansu, mozes biti i lugar tamo ih trazis. Ne znam gdje ih je trazio ovaj pravnik

  2. Dionicar

   Opa, sada i PREF javno iznosi lazi i daju saglasnost na nevidjeni kriminal !!!
   Ni osiguranje od odgovornosti prema trecim licima im nece pomoci kada se nadju na sudu (sigurno ne na domacem terenu)..