Capital.ba

Jugoslav Pirić: Nedovoljno investiramo u IT

05.12.2011. / 9:44

BEOGRAD, Činjenicu da u Srbiji tek svako drugo domaćinstvo ima kompjuter, a da još manji procenat koristi internet, novi direktor “Majkrosofta” u Srbiji Jugoslav Pirić ne vidi kao prepreku, već, naprotiv, kao potencijal za razvoj tržišta informacionih tehnologija i kompanije kojom rukovodi.

– Srbija ima 7,3 miliona stanovnika, veliki potencijal u vidu obrazovanih ljudi, sa velikim stepenom percepcije informacionih tehnologija – kaže Pirić u razgovoru za “Novosti”.
* Ipak, mala su ulaganja u ovu oblast?
– Od ukupnog nivoa investicija u Srbiji, na informacione tehnologije odlazi svega 10 odsto. Ulaganja u ovu oblast po glavi stanovnika u Srbiji iznose 60 evra, dok je ova suma u Evropskoj uniji 250 evra, a u nekim dijelovima zapadne Evrope i 800 evra po glavi. Značaj informacionih tehnologija u jednoj zemlji je izuzetno veliki: razvoj IT pomaže cijeloj ekonomiji da ostvari veliku produktivnost.
* Kako se to uklapa u prosječnu srpsku platu od 38.167 dinara?
– Ponuda naših partnera, kada je riječ o računarima i softverima dobro je prilagođena na ovdašnju platežnu sposobnost.
* Imate li podatke koliko je u Srbiji korisnika nelegalnog softvera?
– Jedan od četiri softvera koji se koristi u Srbiji je legalan, odnosno, stopa nelegalnog softvera pala je na 74 odsto, što je, ipak, pomak nabolje, ali nedovoljan. Ispod nas, po ovom pitanju, samo su Crna Gora i Albanija. Važno je da je postavljen zakonski okvir za legalizaciju, a učinjeni su i konkretni koraci u vidu formiranja specijalne jedinice u okviru Poreske uprave Srbije koja se bavi pitanjem kontrole legalnosti softvera. To ima mnogo širi značaj, koji obuhvata zaštitu intelektualne svojine i van okvira IT. Što, u krajnjem ishodu dovodi do povećanja nacionalne konkurentnosti Srbije.
* Najavili ste formiranje prvog inovativnog “Majkrosoftovog” centra u Srbiji?
– Inovativni centar biće otvoren na Novom Beogradu i biće prvi takve vrste u Srbiji. Centar će biti mjesto za obuku studenata, firmi, IT profesionalaca, javnog sektora o najnovijim tehnologijama, koje će im biti lako dostupne.
* Da li računarstvo ulazi u novu eru – eru “oblaka”?
– Informacione tehnologije danas prolaze kroz važne promjene: prelazak sa klijent-servera na takozvani oblak. Kao što je nekada i-mejl bio misaona imenica, tako se i sada čini sa “oblakom”. Kada se neko useljava u novi stan, podrazumjeva se da ima vodu, struju, telefon. Niko više ne pita čija je ta telefonska centrala, već mu je bitno da dobije najbolju telefonsku uslugu po najpovoljnijoj cijeni. Tako je razvoj IT došao do tačke kada će svako morati da odluči da li će imati servere kod kuće i u firmi, ili će samo platiti nekome da ima najviši nivo usluga.

Zaštita kao lanac
* Koliko će poslovi i podaci preduzeća koje pređe na korišćenje oblaka biti zaštićeni?
– Zaštita je kao lanac: najslabija karika određuje čvrstinu lanca. “Majkrosoft” ima izuzetno iskustvo u pogledu zaštite, podaci se čuvaju u data-centrima, koje vode vrhunski stručnjaci, a stepen zaštite je višestruk i veoma visok.
Rast do začelja
Neophodno je značajnije investiranje u sektor informacionih tehnologija u Srbiji – smatra Pirić.
– Ako bismo povećali godišnje investicije u ovaj sektor za 25 odsto, do 2015. bismo bili na začelju liste zemalja koje su sada u Evropskoj uniji. U Srbiji se u ovu oblast ne investira ni dovoljno brzo, niti u dovoljnom iznosu.  Novosti

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!