Capital.ba

“Jahorina” zadužena za 99 miliona, manjinski akcionari bijesni

10.06.2020. / 14:36

JAHORINA – Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) “Jahorina” usvojila je, na sjednici održanoj 1. juna, odluku da se OC zaduži za 99 miliona KM. Resorni ministar trgovine i turizma Suzana Gašić nije se pojavila na sjednici, već je poslala pismenu saglasnost za zaduženje, iako uprava nije predstavila precizan investicioni projekat kako će se novo, enormno zaduženje koristiti. Manjinski akcionari su se do te mjere razljutili da traže da budu isplaćeni i da izađu iz vlasništva OC, saznaje portal CAPITAL.

jahorina

Naime, pred Skupštinom akcionara našla se Odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju kod komercijalnih banaka na iznos od 99 miliona KM.

Ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, kao predstavnik Akcijskog fonda RS, Fonda za restituciju RS i Fonda za razvoj istočnog djela RS, koji imaju 90,67 odsto vlasništva nad OC “Jahorina”, glasala je “za” zaduženje pisanim putem.

PREF je glasao takođe pisanim putem, ali nije bio “za” zaduženje već “uzdržan”.

“U materijalima koji su dostavljeni nije napravljen detaljan investicioni projekat u kome bi se vidjela opravdanost ulaganja, odnosno vrijeme povrata investicije po različitim metodama, diskontna stopa…, a imajući u vidu ozbiljnost i veličinu investicije. Projekcije bilansa uspjeha i novčanih tokova su dostavljene samo tabelarno bez detaljnih pojašnjenja pojedinih pozicija. Takođe, nije dostavljen plan i projekcija bilansa ukoliko se predmetna investicija ne bi realizovala, kako bi se uporedile varijante sa investicijom i bez investicije”, obrazloženje je PREF-a upućeno Skupštini akcionara OC “Jahorina”.

“Protiv” zaduženja glasalo je DUIF Polara Invest. Oni tvrde da nisu ispoštovane zakonske odredbe po pitanju prava nesaglasnih akcionara jer se radi o poslu “sticanja i raspolaganja imovinom velike vrijednosti”.

“Iskoristićemo zakonsko pravo nesaglasnog akcionara i podnijeti zahtjev OC “Jahorina” za otkup akcija u vlasništvu DUIF Polara invest”, naveo je taj fond. Riječ je o 876.800 akcija u vlasništvu DUIF Polara invest- OAIF Jahorina koin i 165.596 akcija u vlasništvu DUIF Polara invest – OAIF Adriatic balanced.

Oni su primjedbovali i što je akcionarima ostavljen kratak rok od pet dana za razmatranje materijala za donošenje tako značajne odluke za zaduženje od 99 miliona.

I DUIF Menagement solutions glasalo je “protiv” zaduženja ističući da nije realno očekivati da će se uz dugoročne (33,6 miliona) i kratkoročne (6,7 miliona) obaveze koje ima OC “Jahorina”, moći redovno izmirivati i predloženo zaduženje.

“Davanjem garancije banci bjanko vlastitim mjenicama sa klauzulom “bez protesta” OC raspolaže imovinom velike vrijednosti, a to je precizno propisano zakonom, o čemu je Nadzorni odbor trebao voditi računa prilikom sazivanja Skupštine akcionara”, naveli su u DUIF Menagement solutions.

I DUIF Kristal invest glasao je “protiv” zaduženja jer, kako su naveli, dugoročno zaduženje nije u Planu poslovanja OC, ističući da mora da postoji “master plan” investicije kao poseban dokument iz kojeg bi se vidjeli detaljni finansijski efekti.

Dio navoda DUIF Kristal invest:

Na kraju je, zahvaljujući glasu ministrice Gašić, Odluka ipak usvojena, a u njoj se navodi da se OC “Jahorina” zaduži za 99 miliona na period od 15 godina kako bi gradili dvije gondole, jedan četvorosjed sa stazama i sistemom za vještačko osnježavanje i halu, te zatravnili staze.

O tome da OC “Jahorina” planira da se zaduži CAPITAL je pisao u tekstu “Garancijama Vlade OC „Jahorina“ se zadužuje 99 miliona KM”.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: “Jahorina” zadužena za 99 miliona, manjinski akcionari bijesni

  1. Th

   Sve manje mjesta za kradju… Jos par zadnjih firmi za unistit, a onda bolje da se objese svi ministri, jer muzare vise nema. Kosovo bolji

  2. Big brother

   Ta ministarka i jeste tu samo da potpisuje sta joj kazu i da se samozadovoljno zove ministrom. Fuj.
   Ko ce normalan uopste dati kredit OC kad je već poznato da od sledece zimske sezone nema nista i da jedva vracaju i postojece kredite…. upropasti ce sve

  3. Big brother

   A taj Elek he ionako bio grobar prije nego je postao strucnjak pa ce sad i Jahorinu da sahrani.
   Al nije on kriv. On je samo krkan i lopov, krivi su oni koji su ga postavili u upravu OC JAH.