Capital.ba

Izmjenama Zakona do poboljšanja položaja žena sa invaliditetom

26.12.2011. / 12:34

BANJALUKA, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske dogradiće Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji pri osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom, čime će poboljšati i mogućnosti za zaposlenje žena sa invaliditetom, izjavio je načelnik u resornom ministarstvu Rajko Kličković.

On je rekao da će se izmjenama Zakona, osim formalnog zapošljavanja, omogućiti i ekonomska i finansijska podrška invalidima koji se ne žele zapošljavati ili nemaju potrebe za zapošljavanjem, a nalaze se u stanju socijalne potrebe, među koje spadaju i žene sa invaliditetom.

“Novim zakonom obezbijediće se i svestraniji socijalni dijalog između invalidskih organizacija i javnog sektora”, rekao je Kličković na završnoj konferenciji “Jačanje kapaciteta uprave, upravnih organizacija, lokalne samouprave i civilnog društva u ostvarivanju prava žena sa invaliditetom”, posvećenoj zapošljavanju ove populacije.

On je podsjetio da obavezno zapošljavanje lica sa invaliditetom postoji od samog donošenja Zakona, koje podrazumijeva kvotni sistem da se na svakih 16 zaposlenih u javnom sektoru zaposli najmanje jedno lice sa invaliditetom, te da se u institucijama u kojima se ta kvota ne poštuje plaća dodatni doprinos za rehabilitaciju.

Prema njegovim riječima, žene sa invaliditetom bile su vrlo malo upoznate sa mogućnostima koje im pruža Zakon, a informacije licima sa invaliditetom o mogućnostima zaposlenja po kvotnom sistemu u javnim službama je isključivo u nadležnosti Inspekcije rada.

“Iako su žene sa invaliditetom u potpunosti izjednačene sa muškarcima u Zakonu, tradicionalno su žene manje vlasnici kapitala, manje pokreću poslodavačke aktivnosti, tako da novim Zakonom želimo poboljšati položaj žena i u procesu obaveznog zapošljavanja, ali i u samozapošljavanju”, rekao je Kličković.

Sekretar Udruženja paraplegičara Republike Srpske Milena Obradović rekla je da su žene sa invaliditetom slabo zaposlene u organima javne uprave i javnim službama, dok se za ruralna područja jako teško dolazi do podataka o njihovoj zaposlenosti.

Ona je dodala da žene nisu bile uključene u inkluzivno obrazovanje, što se odrazilo na njihovo zapošljavanje uopšte, pa tako i žena sa invaliditetom.

Obradovićeva je izrazila zadovoljstvo primjenom Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, jer su lica sa invaliditetom bila uključena u njegovo donošenje i izradu daljih izmjena.

Završna konferencija organizovana je nakon radionica u opštinama i gradovima Srpske kojima su se zaposleni u institucijama lokalne samouprave, socijalni partneri i organizacije civilnog društva upoznavali sa pravima iz oblasti rada i zapošljavanja lica sa invaliditetom, a provođene su u saradnji sa Džender centrom Vlade Republike Srpske  i Koordinacionim odborom invalidskih organizacija.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!