Capital.ba

IRB tužbom pokušava od „Banke Srpske“ preuzeti 45 miliona KM kredita

07.02.2017. / 14:01

– IRB podnijela tužbu nakon što je Mićić odbacio zahtjev

– Uprava IRB očekuje da će dobiti ovaj spor

– IRB prethodno po istom osnovu tužila i „Bobar banku“

BANJALUKA, Investiciono–razvojna banka Republike Srpske podnijela je tužbu protiv „Banke Srpske“, jer im likvidacioni upravnik banke Petar Mićić nije dozvolio da preuzmu 45 miliona KM vrijedne kredite koje je prethodnih godina IRB plasirala preko ove, sada propale banke, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Investiciono-razvojna banka RS, je u ime Fonda za razvoj i zapošljavanje RS,  podnijela tužbu kojom traži preuzimanje kreditnog portfolia sa pripadajućim instrumentima obezbjeđenja u skladu sa ugovorom o saradnji.

„Uprava smatra da će ishod spora biti u korist Fonda, te nije izvršila rezervisanja po osnovu plasmana koji su realizovani putem ugovora o zajmu sa „Bankom Srpske“, navedeno je u revizorskom izvještaju Fonda za razvoj u kojem se otkriva da je tužba podnesena još 25. aprila prošle godine, kada je „Banka Srpske“ bila tek pod privremenom upravom, odnosno nije ni bio pokrenut likvidacioni postupak.

Likvidacioni upravnik „Banke Srpske“ Petar Mićić rekao je za CAPITAL da ukupna obaveza banke prema fondovima kojima upravlja IRB, a po osnovu zajmova za plasirane kredite iznosi 44,9 miliona KM, te da je taj iznos u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske svrstan u odgovarajuće isplatne redove.

On je istakao da je IRB ranije, dok je „Banka Srpske“ bila u privremnoj upravi, tražila preuzimanje kredita koji su plasirani iz sredstava IRB-a i dodao da je odbio taj zahtjev jer je u vrijeme njegovog podnošenja na snazi bila odluka o privremenoj obustavi ispunjenja svih obaveza „Banke Srpske“, osim onih koje su neophodne za sprovođenje postupka privremene uprave.

Rekao je da je ovu odluku donio na osnovu Zakona o bankama RS i da je to uobičajeno u situacijama kada se bankama prijeti likvidacija ili stečaj.

„Kasnije, pokretanjem postupka likvidacije, svi povjerioci banke pozvani su da prijave svoja potraživanja. Zakonom o bankama RS jasno je i precizno određen redoslijed prioriteta prilikom isplate obaveza. U skladu sa tim, potraživanja fondova kojima upravlja IRB su priznata i svrstana u odgovarajući isplatni red“, rekao je Mićić.

Osim ove banke, Investiciono-razvojna banka RS, je tužila i „Bobar banku“ nakon što likvidacioni upravnik Mile Maksimović nije prihvatio zahtjev IRB-a za preuzimanje kredita koje je plasirala putem „Bobar banke“.

IRB je sudskim putem tražila da od Bobar ban ke preuzme svoje kredite vrijedne 31,8 miliona maraka.

Optimizam IRB-a da će dobiti spor sa „Bankom Srpske“ veoma je upitan, imajući u vidu činjenicu da je u istom sporu sa „Bobar bankom“ odbijen njihov prijedlog da se likvidacionom upravniku i povjeriocima zabrani korištenje novca od naplate kredita IRB-a dok se ne okonča spor po tužbi. I dok je taj prijedlog IRB-a odbijen i na drugostepenom sudu, po tužbi koju su podnijeli protiv „Bobar banke“, još nije odražano ni pripremno ročište.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: IRB tužbom pokušava od „Banke Srpske“ preuzeti 45 miliona KM kredita

  1. Kredit

   Kao Micic nesto zabranio, kao IRB nesto tuzi, i ono sto je najbitnije idemo u krug, odugovlaci se na sve strane, a kao nesto se radi i kao mi imamo ovdje neki proces, dok niko ne odgovara i mazu se oci sa pravog puta i tako opet u krug…. sve se raspada…. zivio slogan “XVALA”