Capital.ba

IRB dobila spor od 17 miliona KM sa propalom Bobar bankom

25.03.2021. / 8:00

BIJELJINA – Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske dobila je spor sa Bobar bankom težak 17 miliona KM za osporena potraživanja po osnovu zatezne kamate tokom likvidacionog postupka banke, saznaje portal CAPITAL.

IRB

Foto: Capital

Presuda je pravosnažna te je IRB od stečajne upravnice Bobar banke Dušanke Novaković zatražila da dosuđena milionska potraživanja svrsta u odgovarajući isplatni red.

IRB je zajedno sa fondovima sa kojima upravlja – Akcijskim fondom, Fondom za razvoj i zapošljavanje, Fondom stanovanja, Fondom za restituciju, Fondom za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS, te Fondom za razvoj istočnog dijela, prije četitri godine tužila Bobar banku zbog osporenih milionskih potraživanja za kamate tokom likvidacionog postupka.

irbU presudi Okružnog privrednog suda, koju je potvrdio i Viši privredni sud, a koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da su osnovana prijavljena potraživanja tužilaca te naloženo stečajnoj upravnici da ova potraživanja svrsta u isti isplatni red kao i priznata potraživanja na koja je sporna kamata obračunata.

IRB-u su priznata potraživanja po osnovu zakonske zatezne kamate u toku likvidacionog postupka u iznosu od 125.749 KM.

Akcijskom fondu je priznato 154.063 KM, Fondu za razvoj i zapošljavanje 13,7 miliona KM, Fondu stanovanja 728.566 maraka, Fondu za restituciju 191.672 KM, Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS priznato je 59.714 KM, dok je Fondu za razvoj i zapošljavanje priznato potraživanje 2,2 miliona maraka.

U obrazloženju presude navedeno je da likvidacioni postupak služi potpunom namirenju svih povjerilaca, a kako to kod Bobar banke nije bilo moguće, zbog nedostatka imovine, povjerioci su imali pravo da u stečajnom postupku prijave sva svoja potraživanja.

„Tužiocu pripada pravo i na zateznu kamatu do dana otvaranja stečajnog postupka. Neosnovani su navodi tužene da se radi o nižerangiranim potraživanjima prema Zakonu o bankama i da se ne može govoriti o docnji koja je prema ZOO osnov za obračun kamate. Tuženi iz neuspješno sprovedenog likvidacionog postupka za sebe ne može „izvući“ korist i osloboditi se obaveza plaćanja zakonskih kamata“, navedeno je, između ostalog u obrazloženju presude.

Inače, likvidacioni postupak u Bobar banci je trajao od 24. decembra 2014. godine do 24. januara 2017. godine, kada je otvoren stečajni postupak.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!