Capital.ba

Interni revizori mogu spriječiti gubitke firmi

27.02.2013. / 7:20

bosko cekoBANJALUKA, Potcjenjivanje uloge internih revizora u preduzećima u RS od strane njihovih vlasnika i menadžmenta nerijetko dovodi do pojave iznenadnih finansijskih gubitaka firmi.

Ukazano je to na seminaru o ulozi interne revizije u preduzećima, koji je u Banjaluci organizovao Centar za unapređenje korporativnog upravljanja.
Boško Čeko, bivši glavni revizor javnog sektora RS, izjavio je da preduzeća u pravilu ne daju adekvatan značaj internoj reviziji iako bi ona trebalo da ima veliku ulogu u pružanju pomoći menadžmentu u jačanju vrijednosti i poslovanja preduzeća.
“Kod nas je upitno koliko menadžment koristi ‘usluge’ organa za nadzor, uključujući internu reviziju, čiji dobar rad bi bio koristan i spoljnoj reviziji. U našim privatnim kompanijama prisutan je početni princip poslovanja u kojem vlasnici drže sve konce u rukama, dok velike kompanije organizuju internu reviziju i daju joj značaj”, kazao je Čeko.
Zadatak interne revizije, prema njegovim riječima, je da kontroliše procedure u svim segmentima poslovanja preduzeća i menadžmentu dostavlja prijedloge za njihovo poboljšanje, od planiranja, usvajanja budžeta, izvještavanja, sprovođenja procedura javnih nabavki do kadrovskih pitanja.
Međutim, kako navodi, uloga interne revizije se u praksi često potcjenjuje na način da uprave preduzeća na ta mjesta postavljaju ekonomiste koje smatraju viškom, te ih zadužuju za poslove koji nisu u njihovom domenu, poput popisa imovine.
“Interna revizija je usmjerena na pomoć u svim funkcijama poslovanja preduzeća, dok je eksterna revizija više usmjerena na davanje mišljenja na finansijskim izvještajima. Dobar rad interne revizije, čije prijedloge uvažava menadžment, dovodi i do pozitivnih izvještaja eksterne revizije”, naglasio je Čeko.
Milenko Janjić, stručnjak u oblasti interne revizije, kazao je da je zadatak interne revizije identifikacija rizičkih faktora u poslovanju i stvaranje strategije adekvatnog odgovora. Tako postavljena revizija, kako je istakao, pomaže rukovodstvu da efikasno i efektivno upravlja preduzećem, te štiti i povećava njegovu vrijednost.
On je, takođe, predložio mjere za poboljšanje rada i uloge interne revizije, navodeći, između ostalog, da je potrebno utvrditi kriterijume za različiti obim interne revizije u malim, srednjim i velikim preduzećima, kao i kriterijume kod izbora članova odbora za reviziju i direktora odjeljenja kako bi se eliminisali uticaji na taj izbor.
“Direktor odjeljenja interne revizije treba da bude zaposlen u preduzeću s punim radnim vremenom i potpuno nezavisan u svom radu”, naglasio je Janjić.
Zoran Babić, predsjednik Centra za unapređenje korporativnog upravljanja, kazao je da je seminar izazvao veliku pažnju učesnika iz javnih i privatnih preduzeća, te državnih organizacija i agencija. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!