Capital.ba

Institucije BiH u doba pandemije zaposlile 133 nova činovnika

07.12.2020. / 16:01

BANJALUKA, SARAJEVO – U institucijama BiH u vrijeme pandemije virusa korona zaposlena su 133 nova radnika, najviše u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) gdje je posao dobilo 78 novih službenika, pokazala je analiza portala CAPITAL.

institucije BiH

Foto: Pixabay

Nakon UIO, u periodu mart – oktobar ove godine, najviše novih radnika zaposleno je u Ministarstvu pravde gdje je u vrijeme pandemije primljeno 14 novih službenika.

Što se tiče ostalih institucija BiH, vrijedi izdvojiti Službu za poslove sa strancima i Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje gdje je zaposleno po šest službenika.

Najviše činovnika zaposleno u julu

Na početku pandemije virusa korona zaustavljeno je sve, ali ne i zapošljavanje u javnim institucijama, pa je u martu i aprilu mjesecu zaposleno osam osoba.

Po jedno lice dobilo je posao u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH i Službi za zajedničke poslove institucija BiH, dok je šest zaposleno u Službi za poslove sa strancima.

U maju je zaposlena samo jedna osoba, na radno mjesto stručni saradnik za dokazni materijal i administrativnu podršku u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

U junu dolazi do blagog povećanja broja zaposlenih i u tom mjesecu je devet osoba zaposleno u institucijama BiH. Od tog broja, po troje je zaposleno u Ministarstvu finansija i trezora i Uredu koordinatora za reformu javne uprave, te po jedno u Agenciji za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvu pravde i Ministarstvu sigurnosti.

Najveći broj, tačnije 76 novih službenika, zaposleno je u julu. Najviše novozaposlenih je bilo u Upravi za indirektno oporezivanje (69). Ostatak, odnosno po dva službenika su zaposlena u Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Graničnu policiju, te po jedno u Agenciji za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka, Službi za zajedničke poslove institucija BiH i Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja.

U avgustu je zaposleno devet službenika, najviše (6) u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, dok je u septembru posao u državnim institucijama dobilo sedam službenika, najviše (5) u Ministarstvu pravde.

Zapošljavanje se nastavilo i tokom oktobra kada je ugovor zaključen sa 22 državna službenika. Najviše ih je zaposleno u UIO, i to osam, uglavnom po carinskim ispostavama. Isto toliko (8) primljeno je i u Ministarstvo pravde, od čega dio u novi zatvor, odnosno u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Budžet za plate povećan za 11,5 miliona KM

Dio Budžeta BiH namijenjen za plate u 2019. godini je iznosio 562,6 miliona KM, dok je ove godine za iste namjene budžet povećan na 574,1 milion KM, što je povećanje za 11,5 miliona KM.

U institucijama BiH na kraju 2019. godine radilo je 19.654 lica, a prema planu koji je sastavni dio Budžeta, planirano je da na kraju 2020. broj onih koji rade u institucijama bude 19.642.

Najviše radnika na kraju 2019. su imali: Ministarstvo odbrane (10.011), Uprava za indirektno oporezivanje (2.458), Državna agencija za istrage i zaštitu (789), Ministarstvo pravde (538) i Ministarstvo vanjskih poslova (520).

Zoran Ivančić, predsjednik fondacije „Centar za zastupanje građanskih interesa“, koja prati trošenje budžetskog novca u BiH, kaže da BiH treba na određenim  mjestima kvalitetnih ljudi, te da se postavlja pitanje da li su ljudi koji su zaposleni kvalitetni.

„Ako se radi o mjestima gdje će se povećati efikasnost vlasti ili transparentnost ili brzina reagovanja u ovoj pandemiji, onda je to super, a ako je to samo još 130 službenika bez odgovornosti i znanja, onda sam protiv“, istakao je Ivančić.

On smatra da bi trebalo reformisati kompletnu javnu upravu.

„Trebalo bi naći stručnu i nezavisnu reviziju koja će od vrha do dna, od Predsjedništva do mjesne zajednice napraviti funkcionalnu reviziju, prvo da se vidi šta je potrebno, a šta nije potrebno“, naglasio je Ivančić.

CAPITAL: Redžo Efendić

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Institucije BiH u doba pandemije zaposlile 133 nova činovnika

  1. Marko

   Ako, ako…