Capital.ba

Inspektori PURS kontrolišu transferne cijene između Rafinerije nafte i Optima grupe!!!

21.06.2017. / 8:00

 – Vidović: Počeli smo kontrolu transfernih cijena svih povezanih pravnih lica u naftnoj industriji RS
– Revizija: Rafinerija nema dobru dokumentaciju o transfernim cijenama  
– Optima grupa duguje Rafineriji nafte i Rafineriji ulja desetine miliona KM

BANJALUKA – Inspektori Poreske uprave Republike Srpske počeli su opsežnu kontrolu transfernih cijena u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča, Nestro Petrolu i „Optima grupi“, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.

Ovu informaciju potvrdila je i direktor Poreske uprave RS Zora Vidović, ističući da će se o svemu više znati nakon što inspektori završe posao.

„Kontrola transferenih cijena svih povezanih pravnih lica u naftnoj industriji traje već neko vrijeme“, rekla je Vidović za CAPITAL.

Iako su ruska „Optima grupa“ i sa njom povezane firme, rafinerije nafte i ulja, najveći uvoznici i izvoznici, Vidović priznaje da transferne cijene nisu kontrolisali posljednjih šest godina, odnosno da je posljednja kontrola ovog tipa bila 2011. godine.

Revizori upozoravali Ruse na transferne cijene

U posljednjim revizorskom izvještajima revizori su jasno ukazali da bi, zbog transfernih cijena, Poreska uprava mogla da „pokopa“  naftnu industriju.

„Društvo ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima. Iako rukovodstvo smatra da društvo posjeduje dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva. Rukovodstvo društva smatra da eventualna različita tumačenja neće imati materijalno značajnih posljedica po finansijske izvještaje“, naveli su revizori.

„Optima“ najveći dužnik

Iz „Optima grupe“ nismo dobili odgovore na pitanja o kontroli inspektora Poreske uprave i podacima o poslovanju sa povezanim pravnim licima.

Ipak, u revizorskim izvještajima Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Brod i Nestro Petrola, oni su jasno prikazani.

Gotovo sve prihode Rafinerija nafte Brod ostvaruje samo od prodaje učinka povezanim pravnim licima (76,5 miliona KM).

Povezane firme brodskoj rafineriji duguju skoro 33 miliona KM i to je, u odnosu na 2015. godinu, više za oko pet miliona KM. Rafineriji najviše duguje upravo krovna „Optima grupa“, u kojoj su Rusi jedini vlasnici.

“Optima grupa“ Rafineriji Modriča duguje oko 25 miliona KM, što je gotovo kompletan iznos duga povezanih firmi. Ovaj iznos je za oko osam miliona KM veći u odnosu na godinu prije. Modrička Rafinerija ulja od povezanih firmi Grupe prihodovala je 2016. godine 27,8 miliona KM, što je za 2,2 miliona manje u odnosu na 2015. godinu.

Nestro Petrolu, prema revizorskom izvještaju za prošlu godinu, povezane firme dugovale su oko 194.000 KM, od čega „Optima grupa“ 166.099 KM, Rafinerija ulja Modriča oko osam hiljada KM, a Rafinerija nafte Brod oko deset hiljada KM.

Preduzeće je od ovih firmi prihodovalo oko 425.000 KM, dok su rashodi dosegli cifru od čak 156,1 milion KM.

Akumulirani gubitak naftne industrije RS 657 miliona KM

„Optima grupa“ Banjaluka, koja je u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, završila je prošlu godinu sa gubitkom od čak 228 miliona maraka, odnosno čak 91 milion KM više nego godinu ranije.

Naftna industrija RS iz godine u godinu bilježi veoma loše rezultate. Samo u prošloj godini Rafinerija nafte Brod ostvarila je gubitak od 71,5 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak porastao na 591 milion KM. Milionske gubitke ima i Rafinerija ulja Modriča, koja je prošlu godinu završila u minusu od milion KM, što je uvećalo akumulirani gubitak na 55 miliona KM.

Jedini pozitivan u prošloj godini bio je Nestro Petrol sa zanemarivom dobiti od 4.500 KM u odnosu na prihod koji je iznosio 204,6 miliona KM. Akumulirani gubitak Nestro Petrola na kraju 2016. bio je 11 miliona KM.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Inspektori PURS kontrolišu transferne cijene između Rafinerije nafte i Optima grupe!!!

  1. Jedan

    Gospodo, naučite se čitati revizorske izvještaje.
    Citirani pasus nije napisao revizor, već je dio napomena uz finansijske izvještaje, koje priprema i sastavlja rukovodstvo Rafinerije nafte.
    Revizorski izvještaj je na dvije stranice i završava se potpisom ovlašćenog revizora.
    Sve ispod su “priloženi finansijski izvještaji” – dakle, izvještaji na koje revizor daje svoje mišljenje.