Capital.ba

Inspektorat RS: Radnici gipsare „Volari“ nezakonito otpušteni

15.05.2018. / 12:02

– Inspektor rada direktoru Nebojši Ćurku naredio da sindikalca Gorana Bogdanovića vrati na posao u roku od osam dana
– Ćurkova bahatost na vrhuncu: Pogone pokrenuo bez koncesije, ne želi da razgovara s radnicima, štrajkačima nije obezbijedio prostorije

ŠIPOVO – Direktor šipovačke gipsare „Volari“ Nebojša Ćurko nikada pismeno nije obavijestio najglasnijeg sindikalca Gorana Bogdanovića da je „prekršio radnu disciplinu“, ali mu je po kratkom postupku, zbog neposluha i ukazivanja na dugogodišnji kriminal u preduzeću, dao otkaz. Time je direktno prekršio Zakon o radu RS. Sve ovo zaveo je i inspektor rada pa je naložio Ćurku da Bogdanovića vrati na posao, saznaje portal CAPITAL.ba.

Ovo stoji u obavještenju inspektora koji se nezakonitim otkazima u gipsari bavio 30. aprila, a koji je juče uručen Bogdanoviću.

„U utvrđenom činjeničnom stanju da u postupku utvrđivanja odgovornosti poslodavac nije pismenim putem obavijestio radnika o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu i da ostavi rok da se izjasni na navode obavještenja, poslodavac je potupio suprotno odredbama člana 180. Zakona o radu RS. Stoga je inspektor rada naložio poslodavcu da otkloni nepravilnosti koje se odnose na rješenje o raskidu ugovora o radu i ravopravni status u skladu sa Zakonom reguliše u roku od osam dana od dana prijema rješenja“, navodi se u obavještenju koje je potpisao republički inspektor rada Miroslav Kasagić.

Ista obavještenja poslata su i na adrese ostalih radnika kojima je Ćurko pokušao da „presudi“.

Međutim, čini se da sve ovo nije posebno zabrinulo direktora „Volara“, jer on ni danas nije želio da razgovara sa obespravljenim radnicima. Takođe, oglušio se i o drugi nalog Inspektorata RS da štrajkačkom odboru obezbijedi prostorije za štrajk i zakonom propisane administrativno-tehničke uslove.

„Niti nam je obezbijedio prostorije niti smo ga vidjeli. On sarađuje samo sa sindikatom koji je u okviru Saveza sindikata RS“, kazao je Bogdanović, koji je član sindikata koji pripada Konfederaciji sindikata RS.

Dugogodišnji kriminal i Ćurkova samovolja u gipsari „Volari“, koja bez odobrene koncesije ponovo radi od 18. aprila, od juče je ponovo pod lupom inspektora Poreske uprave RS. Protiv njega, najavila je to i direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović, biće podnesena nova krivična prijava.  Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka sve će biti dokumentovano nakon opsežne kontrole.

Sindikalci pristali na kršenje zakona

Ministarstvo finansija RS u novembru prošle godine odobrilo je reprogram poreskih obaveza gipsare u iznosu od čak 2,3 miliona KM na period od 60 mjeseci, što je potpisano 11. aprila ove godine. Iako su mu institucije izašle u susret, Ćurko je ponovo zaobišao zakone pa je januarske i februarske plate, manje od minimuma (po 200 KM), u potpunosti isplatio radnicima „u kešu“.

Iako se ne pojavljuje pred radnicima, a ne odgovara ni na pozive novinara CAPITAL-a, Ćurko uredno na vrata gipsare kači obavještenja kako je izmirio obaveze prema Ministarstvu finansija RS, ali i prema radnicima uz izmirenje svih dugovanja za poreze i doprinose.

„Obračunate i prijavljene obaveze prema radnicima iz 2017. godine biće izmirene najkasnije do 30. maja“, navodi Ćurko i dodaje da je sve ovo dogovreno na januarskom sastanku kojem je prisustvovao i načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, ali i predstavnici Saveza sindikata RS Tane Peulić i Goran Savanović.

Peulić, koji je na ovom sastanku očigledno štitio samo pristalice svog Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, nedavno je kazao da su „radnici pristali da im se neto plata isplaćuje u gotovini te da se to dešava već tri godine“. Na konstataciju novinara CAPITAL-a da je to direktno kršenje Zakona o radu RS kazao je da će do kraja maja sve biti dovedeno u okvir zakona. Ne bavi se, dodao je, članovima Sindikata metalaca iz Konfederacije sindikata RS, jer su oni ostali pri stavu da ne rade.

O višegodišnjem kriminalu u gipsari „Volari“ CAPITAL je opširno pisao.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!