Capital.ba

Hypo banka fiksirala kurs švajcarskog franka na 1,31 KM

21.12.2011. / 14:35

BANJALUKA/SARAJEVO,  Hypo Alpe-Adria-Bank u Bosni i Hercegovini ( Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i  Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar) donijela je Odluku koja se odnosi na korisnike kredita sa valutnom klauzulom uz švajcarski franak (CHF) po kojoj se ova valuta fiksira na 1,31 KM odnosno na njegovu srednju vrijednost po kursu Centralne banke BiH (CBBIH) od 31.12 2009. godine.

Fiksirani kurs CHF-a će se primjenjivati samo za klijente iz kategorije fizičkih lica koji se odluče za opciju Balon otplate kredita.

„Ova odluka je nastavak niza *mjera, koje je naša banka donijela 25. avgusta na zajedničkoj sjednici sa članicama Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u BiH (SOFS), s kojima smo izašli u susret svojim klijentima, korisnicima kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u, kako bi im olakšali proces otplate kredita usljed nepredvidivosti kretanja ove valute na globalnim novčanim tržištima.“, kaže Mihajl Fogt, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar.

Podsjećanja radi, na pomenutoj sjednici SOFS-a prvobitno je donesena mjera za fiksiranje kursa CHF na vrijednost od 1,56 KM, ali je Uprava banke odlučila da dodatno pokaže solidarnost sa svojim klijentima i potvrdi ulogu društveno odgovorne kompanije fiksirajući kurs na znatno nižu vrijednost.

Klijenti Hypo banke, fizička lica, koji izmiruju svoje obaveze po kreditima uz valutnu klauzulu u CHF-u imaće mogućnost da od 1. januara do 31. marta 2012. godine podnesu zahtjev za fiksiranje kursa na 1,31 KM uz Balon otplatu kredita na maksimalan rok od tri godine. Na sredstva na Balon računu (razlika između iznosa koji bi trebao biti uplaćen po srednjem kursu CBBiH i iznosa po fiksiranom kursu) obračunavaće se kamata po stopi 3,95 odsto godišnje na saldo novčanih sredstava na zadnji dan u prethodnom mjesecu.

Klijenti imaju mogućnost i pravo prijevremene otplate sredstava sa Balon računa bez plaćanja ikakvih naknada. Ujedno, Banka neće naplaćivati naknade za odobravanje Balon opcije, niti za vođenje Balon računa.

Takođe, u cilju sprovođenja mjera dogovorenih 25. avgusta na sjednici SOFS-a, Hypo banka se obavezala da će sniziti kamatnu stopu za jedan procentni poen na sve namjenske stambene kredite uz valutnu  klauzulu u CHF-u .

„Već od prvog novembra naši klijenti korisnici namjenskih stambenih kredita, koji uredno otplaćuju svoje obaveze, dobili su anuitetni plan sa smanjenom kamatnom stopom za jedan procentni poen. Na ovaj način smo još jednom pokazali da svoja obećanja ispunjavamo i da nam je interes klijenata na prvom mjestu.“, poručuje Samuel Vlčan, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka.

Hypo banka još jednom koristi priliku da pozove svoje klijente, korisnike kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u, da se za sve detaljne informacije oko niza pogodnosti koje im stoje na raspolaganju obrate u najbližu poslovnicu banke. Takođe, na web stranici banke nalaze se informacije o pomenutim pogodnostima.

Podsjetnik-pogodnosti  za klijente Hypo banke, korisnike kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u!

•    Smanjenje kamatne stope za 1 procentni poen za korisnike namjenskih stambenih   kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u
•    Fiksiranje kursa na vrijednost 1,31 KM uz Balon otplatu kredita
•    Konverzija kredita sa valutnom klauzulom u CHF u kredit sa valutnom klauzulom u EUR sa mogućnošću produžetka roka otplate,
•    Produženje roka otplate postojećeg kredita u valutnoj klauzuli u CHF,
•    Prijevremena otplata u cjelosti ili djelimična otplata glavnice kredita u valutnoj klauzuli u CHF,
•    Grace period do 12 mjeseci (moratorij) sa mogućnošću produženja roka otplate kredita u valutnoj klauzuli u CHF

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Komentari na članak: Hypo banka fiksirala kurs švajcarskog franka na 1,31 KM

  1. problem

   da li je ova odluka rezultat pristizanja mnogobrojnih opomena pred tužbu upravo od korisnika kredita u chf valuti???
   nažalost, balon neće ništa promjeniti! tužbe su izvjesne, realne i osnovane…

  2. Eh taj CHF

   Ovaj “podsjetnik – pogodnosti…” je pomalo smiješan.
   Hypo banka NE TREBA da čini nikakve ustupke klijentima, svi smo mi ugovore pročitali i potpisali. Klijenti poštuju ugovor, ali na žalost Hypo banka ih ne poštuje. Stoga se bankari manite ustupaka i slatkorječivosti i hitno ispravljajte greške koje ste svjesno i namjerno počinili, vratite nam naše CHF, inače čemo se družiti na sudu.

  3. Mile

   Stvarno smješno. Ovom “pogodnosti” klijenti dugoročno i realno ne dobijaju ništa. Trenutno bi plaćali manju ratu, a razlika bi ih čekala na kraju. Da bi ovo uopšte imalo smisla (tj. da bi stvarno bila povoljnost za klijente) kurs franka posle 3 godine morao bi biti značajno niži (niži od sadašnjeg a treba da pokrije i kamatu koju banka obračunava na balon). To je u potpunosti nerealno jer se kurs i na ovom nivou vještački održava mjerama švajcarske centralne banke. Na kraju (posle tri godine) će klijenti sa ovim “pogodnostima” biti u još većim problemima tj. zbirno će platiti više nego da sada plaćaju po sredjem kursu.