Capital.ba

Hrvatska ima prikaz budžeta prilagođen građanima!

21.08.2010. / 8:25

ZAGREB, Budžet je većini apstraktna suma brojki. Ali, mnoge zemlje, imaju internet strane koje građanima jednostavno približavaju budžet. Sada je ima i Hrvatska! Za Hrvate budžet su samo velike brojke na papiru koje rijetki razumiju. Ali nije to tako svugdje. Kod Slovenaca npr. pregledno i oku pristupačno svaki građanin može vidjeti koliko čega kupuje njegova država. Prikaz  budžeta prilagođen građanima napravilo je udruženje građana “Vjetrenjača”. Njih  zanima gdje i kome odlazi novac poreznih obveznika.
Posljednjih dana sve se vrti oko budžeta i uštedama koje država mora i može napraviti. Susjedi Slovenci budžet imaju vizualno jednostavan i svima dostupan. A zemlje poput SAD-a i Velike Britanije u pomoć za uštedama pozivaju i radnike iz sistema državne uprave.
Marko Rakar vizualizirao je državni bužet. Sada svaki građanin može jednostavno vidjeti na što država troši novac.
‘To je jedan vizualni alat koji neće dati odgovor ali će dati da ljudi razumiju odnose i veličine između pojedinih stavki’, rekao je Marko Rakar.
Grafička vizualizacija je napravljena na način da ekran predstavlja ukupnu veličinu državnog budžeta, a svaki isrctani kvadratić predstavlja pojedini trošak u odnosu na ukupnu veličinu budžeta. Kroz budžet se može kretati odabirom korisnika ili programa (ovisno o kojem se pogledu radi), a vraćate se na prethodni nivo desnom tipkom na mišu.
Prvi link (korisnici) pokazuje strukturu državnog budžeta po korisnicima sredstava, a unutar korisnika po vrsti troška. primjer je Ministarstvo unutrašnjih poslova koje ima svoj budžet od 4.785.601.885 kuna, što je 3.888% ukupnog budžeta, unutar njega, na plate će biti utrošeno 2.468.989.481 kuna.
 
Drugi link(programi pokazuje strukturu državnog budžeta po vrsti troška, a unutar vrste troška po korisniku. Primjer su npr. plate koje iznose 17.931.745.415 kuna, što je 12,696% ukupnog budžeta unutar plata, npr. najveći pojedinačni trošak plata (naoko) uzima ministarstvo nauke obrazovanja i sporta sa 7.723.289.620 kuna.
Za državni budžet i njegovo izvršenje brine se ministarstvo finansija, koje nažalost u samom dokumentu daje vrlo nizak stepen transparentnosti, pa tako npr. ‘rashodi za usluge’ koji čine 3.546 % budžeta nisu ni na koji način raščlanjene i ne može se znati koje su to tačno usluge uključene u taj broj.
Sličan vizualno jasan i transparentan model imaju i  Slovenci. Vrlo je jednostavno vidjeti koje ministarstvo troši najviše na plate.
 
‘Odemo na plate odaberemo i jasno je odmah da ministarstvo nauke na plaće troši više od sedam miliona kuna’, kaže Marko Rakar.
Transparentan budžet garant je prave štednje. A uzore bi Hrvatska Vlada trebala tražiti u svjetskim velesilama koje se nisu libile u pomoć zvati građane.
Američki predsjednik Barak Obama dodjeljuje nagrade za najoriginalnije i najbolje ideje za uštedu. Prvu je nagradu dobila radnica medicinskog centra koja je predložila da se ne bacaju neiskorišteni lijekovi nakon otpuštanja pacijenata iz bolnice.
Pomoć od djelatnika javnih službi tražio je i britanski premijer David Cameron. Uslov za ovakvu pomoć u uštedama je transparentnost budžeta. Nju ne garantuje čak 14 000 stavki poredanih tako da ih razumije samo onaj koji je pisao. Vizualno prihvatljiva prezentacija budžeta pomogla bi državi ali i lokalnoj upravi za lakše pronalaženje ušteda. dnevnik.hr

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!