Capital.ba

Hroničan problem razvijenih zemalja: Sve više radnih mjesta, sve manje radnika

24.10.2021. / 14:03

VAŠINGTON – U pojedinim državama, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, postoji veliki broj radnih mjesta, ali nema dovoljno radnika. Ekonomisti su obrazložili zašto je to zabrinjavajuće.

radnici

Foto: Srpskainfo

Pandemija korona virusa uzrokovala je velike ekonomske probleme, a koji se manifestuju poremećajima u globalnom lancu snabdijevanja i nedostatku radne snage. Promjene na tržištu rada sve su izraženije.

Veliki je broj onih koji odlučuju da napuste postojeće radno mjesto, a potreba za radnicima je velika. Sve to se dešava u trenutku ponovnog pokretanja ekonomskih aktivnosti tokom pandemije.

Ekonomisti smatraju da su demografske promjene, među kojima su one koje se odnose na starenje stanovništva i penzionisanje, uzročnik nedostatka radne snage. Razloge za to uočavaju i u ograničavanju migracija i zahtjevima za boljim uslovima rada. To se prije svega odnosi na povećanje plate.

Posljednji podaci iz SAD pokazuju da je veliki broj radnika koji je spreman da napusti postojeće radno mjesto i pronađe novo zaposlenje. Prema podacima institucija nadležnih za pitanja radnika, u avgustu ove godine kreirano je 10,4 miliona radnih mjesta, dok je 4,3 miliona radnika koji namjeravaju da daju otkaz – to je najveći broj od decembra 2000.

Sektori koji su najteže pogođeni pomenutom problemima su uslužne djelatnosti, trgovina i školstvo. Ovi problemi ne postoje samo u SAD, već i u pojedinim drugim državama širom svijeta. Nedostatak radne snage za posljedicu ima poremećaje u globalnom lancu snabdijevanja. Najznačajnije industrijske grane bore se da bi imale dovoljno radnika i sirovine.

Poremećaji u globalnom lancu snabdijevanja uzrokuju probleme u proizvodnji i lokalnom snabdjevanju. Time se ugrožava ekonomski razvoj, ljudi bivaju uskraćeni za usluge i robe.

Ovi problemi bi mogli imati ozbiljne posljedice po ekonomije SAD, Velike Britanije i evrozone. Stručnjaci upozoravaju da su korijeni ovih problema nastali prije pandemije.

„Nedostatak obučenih radnika nije obilježje ekonomije u postpandemijsko vrijeme, već je to i posljedica ekonomskog razvoja kakav je bio u SAD, evrozoni i Velikoj Britaniji“, ukazali su ekonomisti banke ING Karsten Brzeski, Džejms Najtli, Bert Koldžin i Džejms Smit.

Šta se dešava s američkim radnicima

Navedeni ekonomisti analizirali su nedostatak radne snage širom svijeta. Uočavaju da u SAD postoji 10 miliona slobodnih radnih mjesta u različitim sektorima te da je rekordan broj firmi koje povećanjem plate nastoje da osiguraju radnu snagu. Ali, radnika nema dovoljno.

Kao jedan od mogućih razloga za to istakli su štednje domaćinstava, a zbog čega pojedini nisu primorani da ponovo počnu s radom. Međutim, ekonomisti ING strahuju da je problem mnogo dublji.

„Uvjereni smo da je dugotrajan nedostatak radnika izazvan većim brojem onih koji se prevremeno penzionišu, naglasili su i zaključili da je mnogima prihvatljivije da se penzionišu”, naveli su.

Upozorili su da ograničavanje migracija može značiti nedostatak mlade radne snage te imati negativne posljedice po natalitet. Novonastale ekonomske okolnosti za njih su pokazatelj da će kompanije morati povisiti plate, a kako bi zadržale postojeće radnike.

Problemi s radnom snagom u Velikoj Britaniji znatno su uzrokovani istupanjem ove zemlje iz Evropske unije. Nakon što je istupila, mnogi strani radnici morali su da napuste ovu državu.

Nedostatak radnika u važnim delatnostima poput mesne industrije, poljoprivrede i transporta za posljedicu imaju paniku potrošača. Već su se dešavalo nezanemarljive nestašice goriva.

Zbog toga je vlast bila primorana da odobri privremene vize za strane vozače kamiona, strane radnike u peradarstvu te se povećavaju plate kako bi se privukli radnici u sektorima poput ugostiteljstva. Strahuje se da Britanci uoči Božića neće imati dovoljno roba, kao i to da će biti uskraćeni za usluge.

Ekonomisti ING ocijenili su da će Velikoj Britaniji biti teško da dođe do radnika iz inostranstva. Očekuju da će se u predstojećoj deceniji usporiti rast radne snage.

Šta se dešava s radnicima u evrozoni

Baš kao i u Velikoj Britaniji, i u evrozoni pokušavaju da ograniče gubitak radne snage povećanjem plata.

Za razliku od SAD, problem nedostatka radne snage u evrozoni je počeo nešto kasnije i predstavlja manji pritisak nego li što je to slučaj u Velikoj Britaniji, piše CNBC. Blic

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!