Capital.ba

„HE na Drini“ ne mogu naplatiti 80 miliona KM od „Elektroprivrede“

30.08.2016. / 13:02

– HE na Drini u Banci Srpske i Bobar banci propalo više od pet miliona KM

– Od pet miliona blokiranih u Banci Srpske biće im isplaćena dva miliona u iduće četiri godine

BANJALUKA, „Hidroelektrane na Drini“ ne mogu da naplate blizu 80 miliona maraka od Matičnog preduzeća „Elektroprivreda RS“, a pored toga, u likvidiranim Banci Srpske i Bobar banci im je propalo više od pet miliona maraka.he na drini 2

U revizorskom izvještaju HE na Drini za 2015 godinu, koji je radio „Deloitte“, navedeno je da je rukovodstvo preduzeća u potpunosti obezvrijedilo potraživanja od Bobar banke, dok je od Banke Srpske obezvrjeđen veći dio koji, prema procjeni likvidacionog upravnika banke Petra Mićića, neće moći biti naplaćen iz likvidacione mase.

„Rukovodstvo HE je u 2014. godini izvršilo obezvrjeđenje potraživanja od Bobar banke u iznosu od 1,09 miliona i na kraju prošle godine za dodatnih 1,1 miliona KM, čime je rukovodstvo u potpunosti obezvrijedilo novčana sredstva i kratkoročna potraživanja od ove banke u likvidaciji“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Takođe, rukovodstvo HE je obezvrijedilo 60 odsto odnosno 3,28 miliona KM oročenih depozita kod Banke Srpske u likvidaciji, a na osnovu dostavljene procjene likvidacionog upravnika banke u kojoj je navedeno da je izvjesna naplata svega 40 odsto potraživanja. U informaciji likvidacionog upravnika o stanju orečenih sredstava iz maja ove godine navedeno je i da će ta potraživanja biti isplaćena u naredne četiri godine, s tim da isplata nije planirana u ovoj godini.

„HE na Drini“ su kod Banke Srpske ukupno imale 5,3 miliona KM depozita.

bobar i banka srpske

Revizori su skrenuli pažnju i na milionska potraživanja „HE na Drini“ od Matičnog preduzeća kao i na značajno pogoršanje perioda naplate potraživanja u odnosu na 2014. godinu.

Potraživanja društva od Matičnog preduzeća iznose 78,3 miliona maraka i veća su u odnosu na godinu ranije za 8,1 milion maraka. Prosječan period naplate u 2015. godini bio je 906 dana, a godinu ranije 768 dana.

Revizori su istakli da HE nisu izvršile umanjenje vrijednosti potraživanja starijih od 365 dana zato što se radi o potraživanjima od povezanog pravnog lica (MH ERS Matično preduzeće).

„Na osnovu plana naplate za 2016. rukovodstvo društva očekuje da će do kraja ove godine naplatiti oko 40 miliona KM od Matičnog preduzeća. Međutim, ova procjena je podložna značajnoj neizvjesnosti, prije svega usljed činjenice da se buduća naplata u okviru holdinga ne može trenutno sa sigurnošću procijeniti i da postoje određena ograničenja u procjeni krajnje naplativosti potraživanja zbog događaja koji nisu u potpunosti pod kontrolom društva. Stoga, konačna naplativost ovih potraživanja može značajno odstupati od procjene izvršene na kraju prošle godine“, naveli su revizori.

potrazivanja

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „HE na Drini“ ne mogu naplatiti 80 miliona KM od „Elektroprivrede“

  1. bezveze

   unistis ono sto je zdravo..ostalo je vec propalo… DOBRODOŠLI U REPUBLICI SRPSKOJ LEPO PIŠE NA TABLI KAD SMO SE VOZILI S MORA :-)

   ova drzava i narod nema buducnosti vec 50 godina i sledecih 100. Samo kradja i korupcija.

  2. Boško Mandić

   KAK DOŠLO, TAKO OTIŠLO! MACA POJELA! BOG DAO, BOG UZEO!