Capital.ba

HE „Bistrica“ finansijski iscrpljuje „HE na Drini“

08.07.2021. / 13:19

VIŠEGRAD – Akcionari „Hidroelektrana na Drini“ sumnjaju u opravdanosti finansijskog iscrpljivanja preduzeća kroz izdvajanje velikih novčanih sredstava za dokapitalizaciju hidroelektrane „Bistrica“, zbog čega su glasali protiv planova poslovanja ova dva preduzeća.

HE Bistrica

Hidroelektrne na Drini (Foto: henadrini.com)

Naime, vanredna sjednica Skupštine akcionara „HE na Drini“ održana je 25. juna zbog usvajanja planova poslovanja tog preduzeća i njihove kćerke firme HE „Bistrica“ za 2021. godinu, kao i za period 2021-2023. godina.

Rasprava o pojedinačnim i konsolidovanim planovima poslovanja je objedinjena, a glasovi većine akcionara stigli su pismenim putem.

Predstavnici Matičnog preduzeća i Fonda za restituciju RS glasali su „protiv“ svih planova poslovanja, navodeći svaki put isto obrazloženje, da „plan poslovanja nije korigovan i usklađen sa iskazanim stavovima Vlade“, za koje nije precizirano kakvi su, već samo da su usvojeni krajem prošle godine.

Dio akcionara bio je „uzdržan“, a dio „za“.

„Pozitivno je planiranje dobiti s mogućnošću isplate dividende akcionarima. Smatramo da se velika novčana sredstva izdvajaju na ime dokapitalizacije HE „Bistrica“ Foča čime se finansijski crpi Društvo, a nismo sigurni u opravdanost istog“, naveo je dio akcionara koju su glasali “protiv” planova ili su bili „uzdržani“.

Naime, u 2020. godini realizovana je dokapitalizacija HE „Bistrica“ od 4,1 milion maraka čime je osnovni kapital povećan sa 10,2 na 14,3 miliona KM.

Planom za 2021. godinu je bila predviđena dokapitalizacija povećanjem osnovnog kapitala HE „Bistrica“ u ukupnom iznosu od 12,6 miliona KM, od čega se na finansiranje planiranih investicija odnosi devet miliona, a za finansiranje tekućih troškova poslovanja 3,6 miliona KM.

S obzirom na to da su Matično preduzeće i Fond za restituciju vlasnici 80,8 odsto akcija u „HE na Drini“, a bili su protiv, planovi poslovanja i „HE na Drini“ i HE „Bistrica“ su „pali“.

Izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Biljana Maksimović je rekla da su „svi planovi, kao pojedinačni, tako i konsolidovani, nakon niza analiza, konsultacija i sastanaka usaglašeni, odnosno usklađeni sa planovima Mješovitog holdinga ERS“.

Direktor „HE na Drini“ Nedeljko Perišić kratko je rekao da će „Uprava preduzeti sve aktivnosti kako bi planovi poslovanja preduzeća bili usvojeni“.

Petrović za zaduženje

Deset dana prije sjednice Skupštine akcionara „HE na Drini“ v.d. direktora ERS Luka Petrović potpisao je da ERS u ime HE „Bistrica“ sprovede nabavku kredita putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Kredit bi trebalo da se koristi za investiciju, izgradnju hidroelektrane B-1, B-2 i B-3 na rijeci Bistrici.

Podsjećamo, portal CAPITAL je ranije objavio da „Hidroelektrane na Drini“ planiraju da ove godine dokapitalizuju preduzeće „HE Bistrica“, koje su preuzeli od kompanije „Kaldera“, te da u njega ulože 12,6 miliona kako bi moglo da posluje i da investira.

„HE na Drini“ kupile su ranije udjele od postojećih ulagača u „HE Bistrica“ i za to platile 20,7 miliona KM.

Portal CAPITAL otkrio je da će Republika Srpska postati po drugi put vlasnik preduzeća „HE Bistrica“, i to 11 godina nakon što je isto to preduzeće prodato firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića za 6,8 miliona KM. Srpska ga je sada otkupila za čak 21,6 miliona KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: HE „Bistrica“ finansijski iscrpljuje „HE na Drini“

  1. Dejan

   HE Bistrica postoji samo na papiru.
   Imaju direktora i administraciju ali hidroelektrana nije nikad napravljena. Niti je uopste poceta da se pravi.
   Direktor i administracija potrose milone godinama na plate a nistavne rade.
   Najgore od svega je sto je ta hidroelektrana neisplativa i nikad nece biti napravljena.

   • Sandra

    Lubo Mrda je prve velike pare zaradio na malverzacijama sa ovom elektranom u prvom mandatu direktora elektrodistribucije.

    • Dejan

     Ovakve prevare imaju samo u filmovima.
     Koji hostapleri osnovali fiktivnu hidroelektranu koja ne postoji. Jednostavno nema ni kamena temeljca ni plan kad ce da se napravi. Ali se pljacka HE na drini.
     Preko HE Bistrica se izvlace milioni svake godine.
     Krađa nevuđenih razmjera.

   • Veljko

    Neće akcionari “vidjeti” dividendu još koju godinu.

  2. Nemanja

   HE Bistrica osnovao Ljubo Mrda 2005.
   Milioni su potroseni preko tog preduzeca.
   Ljubo je bio direktor Elektrodistribucije a ovu firmu su osnovali sa sjedustem u foci. Zaposljavali ljubavnice i glupe sekretarice. Spekulisali sa Kalderom i mafijom iz Ceske.
   Milioni prljavog nivca oprani.
   U Foci su svi znali da ta elektrana se nece napraviti ali smo gledali sekretaricu kako seta guzove kroz focu.