Capital.ba

Guverner Centralne banke BIH: Nisam znao za rodbinske veze

04.06.2019. / 13:09

SARAJEVO, Guverner CBBiH Senad Softić nakon teksta o obnovi zgrade u Mostaru obratio se redakciji Žurnala

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić uputio je dopis Žurnalu nakon teksta o tome kako je članica Upravnog vijeća ove institucije Ankica Kolobarić dodijelila posao obnove zgrade CB bratu Draganu Knezoviću.

U kontekstu teksta objavljenog na portalu Žurnal Uz blagoslov guvernera: Članica Vijeća Centralne banke bratu dodijelila posao od milion i po KM, želim izjaviti sljedeće: guverner CBBiH ne daje blagoslov i nije bio upoznat sa navodima o rodbinskim vezama. 
Guverner CBBiH je jedan od pet članova Upravnog vijeća CBBiH i predsjedava Upravnim vijećem koje donosi odluke iz svoje nadležnosti.
Cijeli postupak rekonstrukcije zgrade (predradnje vezane za izradu projektne dokumentacije i tehničke specifikacije) otpočeo je krajem 2014. godine, a odluka o pokretanju postupka javne nabavke donesena je u maju 2015. godine od strane Upravnog vijeća. To jasno govori da su se ove aktivnosti desile prije mog stupanja na dužnost guvernera (11.8.2015. godine).

Odluku o dodjeli ugovora donijelo je Upravno vijeće Centralne banke na preporuku Komisije za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje građevinsko-zanatskih radova na zgradi CBBiH u Mostaru, datu na osnovu provedenog otvorenog postupka nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Tako da su netačni navodi u vašem naslovu i tekstu jer to nije način donošenja odluka u CBBiH.
Što se tiče navoda o srodničkim vezama izjavljujem da: Nisam bio upoznat s aistim niti me iko o tome izvijestio. Tako da za vaše navode kojima naslućujete da sam za navedeni sukob interesa “ipak znao”, izjavljujem da za isto nisam znao, zbog čega i ovaj vaš navod nije tačan.
Takođe, napomenuo bih da Ugovor o izvođenju građevinsko-zanatskih radova na zgradi u Mostaru CBBiH nije sklopila sa firmom Domena, nego sa grupom ponuđača koju čine tri ponuđača, pri čemu nosilac grupe ponuđača nije bila firma Domena
, navodi se u demantu guvernera CBBiH Senada Softića.

Iako naslovljen kao ispravak netačnih navoda, ovaj dopis ne demantuje informacije iznesene u tekstu u smislu dodjele posla već se njime tvrdi kako guverner Senad Softić nije znao za navedene rodbinske veze.

Guverner Senad Softić, baš kao i Ankica Kolobarić i Dragan Knezović, imali su priliku govoriti za Žurnal danima prije objave teksta. Niko od njih to nije želio. O tome svjedoči  prepiska sa pres uredom CBBiH.

Umjesto konkretnih odgovora dobili smo pisane opšte konstatacije iz pres službe o tome kako se CB pridržava zakonskih okvira.

Podsjećamo i na činjenicu da navedeni posao nije jedini koji je Domena sklopila sa CBBiH već je u narednim godinama imala ugovore vrijedne stotine hiljada KM.

Takođe, navode iz demantija o grupi ponuđača Žurnal je objavio na samom početku teksta.

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Guverner Centralne banke BIH: Nisam znao za rodbinske veze

  1. Lilijana

   Udite malo u Centralnu banku pa malo istrazite da vidite koji vampiri rade i sta rade.