Capital.ba

Gubitak Robnih rezervi za devet miliona KM veći od kapitala

12.07.2017. / 11:09

– Računi prduzeća u blokadi od janura, nema mogućnosti za nastavak rada
– Obaveze Robnih rezervi 34 miliona KM, devet miliona KM u blokadi
– Odluka o stečaju za tri dana

BANJALUKA – Gubitak Robnih rezervi je za devet miliona KM veći od kapitala što znači da je preduzeće prezaduženo, da sa svojom imovinom ne može da pokrije obaveze i da ne može nastaviti sa daljim poslovanjem, rekla je danas na ročištu u Okružnom privrednom sudu predstečajna upravnica ovog preduzeća Dosta Baraković.

Barakovićeva je danas predložila da se otvori stečaj u Robnim rezervama RS navodeći da ovo preduzeće nema nikakvih uslova za nastavak poslovanja, a o njenom prijedlogu sud bi trebalo da donese odluku u roku od tri dana.

Gubitak Robnih rezervi iznad kapitala iznosi devet miliona KM, što znači da preduzeće sa svojom imovinom ne može da pokrije obaveze.

„Taj podatak govori o prezaduženosti preduzeća i nemogućnosti daljeg poslovanja. Obaveze preduzeća iznose 34 miliona KM, dospjele su na naplatu i one su za oko 18 miliona veće od tekuće imovine kojom preduzeće raspolaže“, rekla je ona.

Baraković je istakla da je preduzeće u zadnje dvije godine kao i u ovoj godini poslovalo sa gubitkom i da je prezaduženo.

Gubitak u 2015. iznosio je 2,8 miliona KM, u 2016. je bio 12,9 miliona KM dok je u ovoj godini minus oko 268.000 KM.

Barakovićeva je nakon ročišta rekla da je otvaranje stečaja predložila zbog toga što Robne rezerve ne izmiruju obaveze prema dobavljačima u roku dužem od 60 dana, ne isplaćuju plate radnicima, dok su računi preduzeća blokirani od januara.

„U blokadi se nalazi više od devet miliona KM neizmirenih obaveza i preduzeće nema nikakavih mogućnosti dalje da nastavi sa radom. Svi uslovi za otvaranje stečajnog postupka su ispunjeni“, rekla je ona.

Barakovićeva je istakla i da preduzeće vodi veliki broj sudskih sporova milionske vrijednosti.

„Veliki broj sporova se vodi protiv preduzeća, a veliki broj je i preduzeće pokrenulo protiv svojih dužnika. Radi se o sporovima milionske vrijednosti“, naglasila je ona.

Istakla je da je sva imovina Robnih rezervi, osim one u Modriči, pod hipotekom u korist Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kazala je da sumnjiva i sporna potraživanja Robnih rezervi od kupaca iznose 6,4 miliona KM i uglavnom se odnose na utužena potraživanja.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta rekao je da je Vlada RS donijela zaključak da se svi radnici ovog preeduzeća zbrinu te da niko neće ostati na ulici.

„Na sjednici Narodne skupštine RS će uskoro biti nacrt novog zakona o robnim rezervama, što znači da RS neće ostati bez Robnih rezervi“, rekao je Marčeta.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta 9. marta ove godine podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u ovom preduzeću koje već godinama grca u problemima. Istovremeno, i ministar  trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je i Vlada RS dala saglasnost za pokretanje stečaja.

Opstanak ovog preduzeća opterećuju ogromna dugovanja, a samo dug za PDV prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH zaključno sa krajem prošle godine premašuje 9,4 miliona maraka. Robne rezerve su na trećem mjestu liste najvećih dužnika za PDV u BiH.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijske knjige, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Robne rezerve su od revizora za 2015. godinu dobile negativno mišljenje nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,8 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u iznosu većem za 965.422 KM.

Takođe, utvrđeno je da Robne rezerve nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća “Farmland” iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,5 miliona.

Revizori su istakli da “Farmland” ne posjeduje nijedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od “Farmlanda” potražuju 581 grlo.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!