Capital.ba

Gradonačelnik Trebinja punici dao državnu zemlju u zakup na 20 godina

28.07.2020. / 10:28

TREBINJE Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić dao je u zakup 1,6 hektara zemlje u svojini Republike Srpske na području grada Trebinja svojoj punici. Punica ima sedamdeset i jednu godina, a zemlju je dobila u zakup na 20 godina.

Poljoprivredno zemljište koje se nalazi u naselju Gomiljani dodjeljuje se u zakup radi obavljanja voćarsko-vinogradarske proizvodnje, navedeno je u odluci. To znači da bi se sedamdesetjednogodišnja starica u narednim godinama trebala baviti voćarstvom ili vinogradarstvom.

Naime, u junu je Grad Trebinje raspisao Javni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, a kao najpovoljnija ponuda prihvaćena je ona na ime Slavojke Čalije, inače punice gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Gradonačelnikova punica se jedina javila na javni poziv koji je bio raspisan. Javni oglas je bio raspisan za površine od 2,2 hektara zemlje koje se nalaze u katastarskim opštinama Gomiljani 2, Veličani i Dračevo.

Komisija za punicu

Postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta sprovela je komisija koju je formirao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

„Komisija je za pisanu ponudu ponuđača Čalija Slavojke utvrdila da je blagovremena, kompletna i da ispunjava opšte i posebne uslove Javnog oglasa i da je podnesena na predmetnu parcelu označenu kao k.č. 1522, pašnjak II klase, površine 16105 metara kvadratnih. U skladu sa tačkom 7 Javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS na području grada Trebinja, putem pribavljanja pisanih ponuda, ako je podnesena samo jedna ponuda za parcele poljoprivrednog zemljišta iz ovog oglasa, takva ponuda, ako je blagovremena, potpuna i ispunjava opšte i posebne uslove propisane ovim oglasom, ocjenjuje se kao najpovoljnija“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Na izbor ponude nije bilo pisanih prigovora, pa je istu gradonačelnik Trebinja potvrdio kao najpovoljniju.

U skladu sa odlukom, gradonačelnikova punica je dužna da Gradu Trebinju godišnje plaća 145 KM na ime zakupa.

Prijedlog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada Trebinja našao se na posljednjoj sjednici trebinjske Skupštine. Ova tačka nije bila među redovnim tačkama, već je na dnevni red kao dopunu predložio gradonačelnik Ćurić. Skupština je bez rasprave i ikakve zamjerke lokalne opozicije usvojila ovu odluku.

Saglasnost na ovu odluku dalo je prethodno i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„Direkt“ saznaje da je gradonačelnikova punica i ranije, 2018. godine, dobila dio državne zemlje u zakup.

Parcela u Gomiljanima do misterioznog maslinjaka

Parcela koju je gradonačelnik dao svojoj punici nalazi se neposredno uz parcelu koja je označena kao k.č. 1527/3 na čijem su dijelu, kako saznajemo, zasađene masline. U listu nepokretnosti, u koji je „Direkt“ imao uvid, vidljivo je da jedino parcela na kojoj su dijelom zasađene masline nema evidentiranog svog zakupca niti kocesionara.

Ostale parcele koje se nalaze u okruženju imaju navedene koncesionare ili zakupce. Tako je na primjer koncesionar parcela 1527/4/5/6/7 „Agrofin“, a navedeno je i nekoliko fizičkih lica koja su dobila zemlju u zakup.

parcele u gomiljanima

Do objave ovog teksta iz trebinjskog Katastra, ni iz Grada Trebinja, kao ni iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nismo dobili odgovor kome je ta parcela data u zakup, kada i pod kojim uslovima.

Nezvanična saznanja do kojih smo došli kažu da bi plantaža maslina mogla biti povezana upravo sa gradonačelnikom Ćurićem i njegovim kumom, direktorom Elektroprivrede Republike Srpske, Lukom Petrovićem.

Punica kao paravan

Da sedamdesetogodišnjoj ženi treba 1,6 hektara zemlje sumnja narodni poslanik Nebojša Vukanović. On smatra da je gradonačelniku u ovoj priči punica samo paravan.

„Ne mogu da vjerujem da jedna starica od 70 godina može da obrađuje toliko zemlje, jasno je da je to uzeo Mirko Ćurić i da će na tom zemljištu Agrarni fond, kojim on rukovodi, da obezbijedi sadnice i mehanizaciju, radnu snagu, sjeme i sve ostalo. Jasno je da je u pitanju zloupotreba i pozicije i državnog zemljišta. Ovo je jedan čist primjer kako funkcioniše ovaj grad“, kaže Vukanović za „Direkt“.

On je najavio da će slučaj prijaviti Komisiji za sukob interesa i drugim nadležnim institucijama.

„Ja imam saznanja da je odmah pored njega na tom placu, cijelih osam hektara zemljišta uzeo njegov kum i mentor Luka Petrović i to se krije. Prema mojim saznanjima, on to nije uzeo na svoje ime, već je dao u zakup zemlju svom radnom kolegi iz Hidroelektrana na Trebišnjici kome daje razne poslove. Na dijelu te parcele je posađen maslinjak. Nevjerovatno, kolika je to bahatost“, navodi Vukanović.

Iz Transparensi internešnala kazali su za „Direkt“ da u konkretnom slučaju postoji osnov sumnje da su povrijeđeni osnovni principi Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, budući da je gradonačelnik direktno učestvovao u donošenju ovakve odluke.

“Član 3. stav 4. kaže da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne smiju koristiti javnu funkciju za ličnu dobit ili dobit lica koje je sa njima povezano i ne smiju biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njihovu objektivnost. Takođe član 9 kaže – zabranjeno je privilegovati lica radi stranačkog ili drugog opredjeljenja ili zbog porijekla, ličnih ili porodičnih veza. Ipak, ovi članovi u samom zakonu nisu detaljno objašnjeni što ostavlja prostor za proizvoljno tumačenje i to je svakako manjkavost zakona za čije unapređenje se TI BIH već dugo zalaže. U drugim članovima zakona koji preciznije definišu ove situacije, u ovom slučaju nije riječ o članu porodice, jer se članovima porodice smatraju: bračni ili vanbračni drug izabranog predstavnika, nosioca izvršne funkcije i savjetnika, dijete, usvojilac, usvojenik i dijete bračnog druga (pastorak/pastorka)”, naveli su iz TI.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nije odgovarao na naše telefonske pozive niti na poruku koju smo mu poslali.

Direkt

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Gradonačelnik Trebinja punici dao državnu zemlju u zakup na 20 godina

  1. Stole

   Svaka čast Mirko, ti si jedan od rijetkih koji voli svoju punicu.

  2. Dragan

   Ova “elita” bolje da odmah prepiše sve sebi šta planiraju, ali da puste narod da normalno živi.