Capital.ba

Građani i firme zatražili olakšice za kredite „teške“ milijardu maraka

21.12.2020. / 14:21

BANJALUKA – Građani i firme u Republici Srpskoj zatražili su zbog pandemije virusa korona moratorijum ili druge olakšice banaka za kredite koji iznose oko milijardu maraka, podaci su Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

FOTO: Pixabay

Usljed vanredne situacije izazvane pojavom virusnog oboljenja COVID-19, Agencija za bankarstvo Republike Srpske definisala je privremene mjere za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom korona.

Prema navedenoj Odluci banke su mogle ponuditi klijentima privremeni moratorijum za otplatu nastalih obaveza i druge posebne mjere.

Sa 30. septembrom ove godine privremenim mjerama bilo je obuhvaćeno 18,5 odsto ukupnih bruto kredita ili jedna milijarda maraka ukupnih bruto kredita.

„Privremene mjere su istekle za 672,7 miliona kredita, a aktivno je još 335,3 miliona KM, od kojih se na grejs period i moratorijum odnosi 254,4 miliona KM“, navela je Agencija za bankarstvo RS u Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu za period januar-septembar 2020. godine.

Krediti preduzećima manji za 64 miliona KM

Što se tiče ukupnih kredita, oni iznose 5,5 milijardi KM i nakon pada u prvom i drugom kvartalu, u trećem kvartalu su dostigli isti nivo kao i na kraju 2019. godine.

Ako se isključi uticaj računovodstvenog otpisa, od početka godine pa do 30. septembra, bruto krediti su porasli za 149,9 miliona KM ili 2,8 odsto.

„Najveće učešće u ukupnim kreditima od 46,6 odsto i dalje imaju krediti dati građanima koji su veći za 42,4 miliona KM ili dva odsto, dok krediti dati privatnim preduzećima čine 35,1 odsto ukupnih kredita i isti su manji za 64,7 miliona KM ili tri odsto u odnosu na kraj 2019. godine“, istakli su u Agenciji.

Krediti dati Vladi i vladinim institucijama porasli su za 35,2 miliona KM ili pet odsto, krediti nebankarskim finansijskim institucijama veći su za 4,6 miliona KM ili devet odsto i krediti dati neprofitnim organizacijama imaju rast od četiri odsto.

Nekvalitetni krediti manji za 23 odsto

Nekvalitetni krediti, odnosno krediti razvrstani u nivo kreditnog rizika tri (NPL) iznose 289,9 miliona KM i u odnosu na kraj 2019. godine manji su za 89,8 miliona KM ili 23,7 odsto.

Učešće NPL u ukupnim kreditima je smanjeno sa 6,9 odsto na 5,3 odsto najvećim dijelom kao rezultat primjene nove regulative kojom je definisana obaveza računovodstvenog otpisa nekvalitetnih kredita.

Banke kupovale obveznice Republike Srpske i Slovenije

Ulaganja bankarskog sektora u hartije od vrijednosti iznose 1,1 milijardu KM i povećano je za 143,4 miliona KM ili 15,4 odsto u odnosu na kraj 2019. godine.

U strukturi HOV koje su emitovale države i vlade dominantno učešće imaju HOV koje je emitovala Republika Srpska od 79,2 odsto sa stopom rasta od 26 odsto, odnosno u iznosu od 174,3 miliona KM i Slovenija sa učešćem od 13,2 odsto i rastom od sedam odsto ili u iznosu od 9,6 miliona KM u odnosu na kraj 2019. godine.

Agencija: Banke da posvete pažnju upravljanju rizikom

U Agenciji za bankarstvo su naveli da je likvidnost na nivou bankarskog sektora Republike Srpske na zadovoljavajućem nivou.

„Banke moraju i dalje posvetiti posebnu pažnju upravljanju rizikom likvidnosti, zbog odobravanja posebnih mjera za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa“, istakli su u Agenciji.

Šest banaka, za devet mjeseci 2020. godine, iskazalo je neto dobit u ukupnom iznosu od 60 miliona KM. Ta dobit je manja za 17,3 miliona ili 22,4 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Dvije banke su iskazale gubitak u iznosu od 5,2 miliona KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!