Capital.ba

“Građa” tužila Ministarstvo finansija i Banku Srpske za 1,7 miliona KM

27.07.2017. / 14:18

 – Osnov za tužbu: Odluka ministra Tegeltije da se depozitni račun otvori isključivo u „Banci Srpske“
– Na depozitnom računu „Građi“ propalo 1,7 miliona KM
– Ministarstvo se, prije stečaja Banke Srpske, oglušilo o zahtjev preduzeća za povrat novca
– Ministarstvo: Nismo upoznati s tužbom

BANJALUKA – Banjalučko preduzeće „Građa“ u stečaju podnijelo je tužbu Okružnom privrednom sudu Banjaluka protiv Ministarstva finansija Republike Srpske i Banke Srpske jer joj je na depozitnom računu banke propalo 1,7 miliona KM, otkriva poslovni portal CAPITAL.

„Građa“ tužbu protiv Ministarstva finansija temelji na odluci ministra Zorana Tegeltije kojom su ukinuti depozitni računi u svim ostalim bankama, osim u Banci Srpske koja će kasnije završiti u stečaju. Tim potezom „Građi“ je oduzeta mogućnost izbora banke prilikom zakonski obavezne uplate depozita.

U tužbi koja je u posjedu CAPITAL-a, navodi se da je „Građa“, u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku RS bila dužna da dio novca od diobe stečajne mase položi kod Okružnog privrednog suda Banjaluka. Stečajni upravik je tada na depozitni račun kod Banke Srpske uplatio 1,7 miliona KM.

Prvih 69.000 KM uplaćeno je 27. oktobra 2014. godine, zatim 7. novembra iste godine slijedi uplata oko 1,1 milion KM. Naredna tranša evidentirana je 9. marta 2015. godine kada je na dvije uplatnice ispisana suma od oko pola miliona KM i oko 30.000 KM.

Osnovno potraživanje „Građe“ tako iznosi 1,7 miliona KM, a zakonska zatezna kamata 718.172 KM.

„Depozitni račun je u vlasništvu Ministarstva finansija RS, koje u skladu sa Zakonom o trezoru RS depozitne račune uspodstavlja i njima rukovodi. „Građa“ nije imala mogućnost izbora uplate novca na račun kod druge komercijalne i poslovne banke u RS ili BiH. Uplata se mogla izvršiti samo na račun Banke Srpske“, stoji u tužbi.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima RS, Ministarstvo je, napominju u „Građi“, bilo dužno da vodi računa o interesima preduzeća koje je deponovalo novac na računu.

„Građa“ je, prema dokumentaciji koja je u posjedu CAPITAL-a,  još 4. jula prošle godine zahtijevala povrat uplaćenog depozita, ali Ministarstvo finansija nije reagovalo. Skoro godinu dana kasnije banjalučki Okružni privredni sud otvora stečajni postupak u „Banci Srpske“.

Kako je na ispitnom ročištu održanom krajem juna stečajna upravnica „Banke Srpske“ Mirjana Golić osporila pravo potraživanja ovog preduzeća, ono sada traži ponovno preispitivanje i priznavanje tog prava.

U Ministarstvu finansija, s druge strane, za CAPITAL tvrde da nisu upoznati sa tužbom „Građe“ pa se o njoj ne mogu ni izjašnjavati.

„Nad „Bankom Srpske“ otvoren je stečajni postupak i sve dalje aktivnosti u vezi sa stečajnom masom, prijavom potraživanja i namirenjem povjerilaca vrše se u skladu sa Zakonom o stečaju RS. Ministarstvo finansija nema zakonske mogućnosti uticaja na tok i vođenje stečajnog postupka“, ističu u Ministarstvu i zaključuju da će poštovati odluke suda.

Tajkunske borbe

Preduzeće „Građa“ prije sedam godina bilo je  poprište borbe za vlasničku premoć dvojice kontroverznih biznismena, Petra Dušanića i Jovana Vidovića.

Zahtjev za stečaj “Građe”, u kojoj su upravljačku poziciju držali Vidovićevi ljudi, u maju 2009. podnijela je “Kompanija Dušanić” iz Prnjavora zbog, kako je navela, nenaplaćenih potraživanja u iznosu od milion maraka.

Brane Milošević, tadašnji direktor “Građe”, tvrdio je da je Dušanić preko svoje kompanije tražio stečaj tog preduzeća “na osnovu potraživanja po fiktivnom poslovnom ugovoru”.

Spor oko zemljišta traje od 1975. godine

Sporno zemljište kod Velesajma “Građi” je Skupština opštine Banjaluka dodijelila u novembru 1975. godine, radi izgradnje skladišta. Tada se „Građa“ uknjižila kao korisnik. Međutim, firma nije izgradila planirani objekat pa je zemljište ostalo u kategoriji neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Prema Zakonu o građevinskom zemljištu iz 1986. godine preduzeća su bila obavezna da u roku od tri godine od izdavanja odobrenja za građenje izgrade objekte, jer u protivnom gube pravo korištenja radi građenja. Kako “Građa” nije ispoštovala Zakon, izgubila je pravo korištenja. Međutim, ovo se moralo konstatovati rješenjem opštinske uprave, što opština nije učinila pa je „Građa“ do danas ostala upisana kao posjednik zemljišta u zemljišnim knjigama.

Bivši pravobranilac RS Danijela Novaković, koja je preminula u aprilu ove godine, otkrila je da je njen zamjenik Mirko Stojčinović u decembru prošle godine sabotirao u brojnim predmetima. Između ostalog, navela je i malverzacije oko zemljišta kod banjalučkog Velesajma.

Ministar unutrašnjig poslova RS Dragan Lukač istakao je da Uprava za organizovani i teški kriminal dugo vodila istragu protiv Stojčinovića, koji je uhapšen 3. jula, kada je već bio imenovan na mjesto pomoćnika direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!