Capital.ba

Glavna revizija RS traži ovlašćenja da sertifikuje revizore

05.11.2013. / 12:25

– Šnjegota: Javni revizori će polagati ispit

-Čeko: Način da „sklonite“ nepodobne revizore

dusko snjegotaBANJALUKA, Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske (RS) pokrenula je inicijativu da dobije ekskluzivno zakonsko ovlašćenje za sertifikovanje eksternih revizora javnog sektora, rekao je za portal CAPITAL.ba glavni republički revizor Duško Šnjegota.

S druge strane, bivši glavni revizor RS Boško Čeko sumnja što ta ovlašćenja dobija Glavna revizija, a ne neka profesionalna organizacija zbog čega postoji mogućnost zloupotrebe i otpuštanja „nepodobnih“ revizora.

Ovim se žele urediti pravila koja moraju biti ispoštovana  kako bi neko ko želi da dođe, ili ko već radi u Glavnoj službi za reviziju, mogao da dobije status eksternog javnog revizora“, rekao je Šnjegota.

Inicijativa za regulisanje načina dobijanja ovlaštenog sertifikata za zvanje eksterni revizor javnog sektora, već je uvršetna u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji javnog sektora RS koji se nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine RS.

U članu 38a. Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji se navodi da sertifikacija za zvanje ovlašćeni eksterni revizor javnog sektora sprovodi se u skladu sa Pravilnikom o certifikaciji ovlašćenih eksternih revizora javnog sektora i Programom profesionalne obuke za sticanje zvanja ovlašćenog eksternog revizora javnog sektora.

Ispit za sticanje zvanja ovlašćeni eksterni revizor javnog sektora polaže se pred petočlanom komisijom koju imenuje glavni revizor.

Komisiju čine glavni revizor, u funkciji predsjednika i četiri člana sa potrebnim profesionalnim i stručnim znanjima i vještinama, od kojih su dva člana zaposlena lica u Glavnoj službi za reviziju.

Licu koje položi ispit za zvanje ovlašćenog eksternog revizora javnog sektora izdaje se certifikat koji se upisuje u registar zvanja koji vodi Glavna služba za reviziju.

 

Čeko sumnjičav

bosko cekoBoško Čeko kaže da je nejasno šta Glavna revizija želi postići ovom inicijativom.

„Ovde ispit provodi Komisija koju imenuje glavni revizor i koji je istovremeno i njen predsjednik. U Srbiji su formirali posebnu komisiju koja vrši obuku i sertifikovanje revizora u kojoj nema glavnog revizora. I pored toga dobio sam informacije da su neki iskusni javni revizori dobili otkaz jer su ostali bez sertifikata, pošto navodno nisu položili ispit. Bojim se da toga ne bude i kod nas“, rekao je Čeko za CAPITAL.

On smatra da su postojeći javni revizori prošli najbolje obuke i da oni ne trebaju polagati ispite, već im automatski treba izdati sertifikat.

Drugo pitanje koje se otvara koliko će to koštati. Da će javni revizori, kao što to sada rade računovođe, morati skupljati bodove, plaćati dodatne obuke, obnavljati sertifikate….Da li će i ko imati finansijske koristi od toga“, ističe Čeko.

On smatra da je Služba za revizija ishitreno preložila izmjene zakona, bez detaljnih konsultacija sa relevatnih međunarodnim organizacijama iz oblasti revizije.

Treća stvar, ističe Čeko, nejasno je da li će pravo na dobijanje sertifikata imati samo sadašnji javni revizori.

Ako je to tako, to je loše rješenje, jer se onda Služba ograničava na postojeći broj kadrova, a uskraćuje pravo i drugim revizorima u RS da dobiju serfitikat i postanu javni revizori.

 

CAPITAL: B. Žujić, S.Vukelić

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Glavna revizija RS traži ovlašćenja da sertifikuje revizore

  1. rakovic

    Naglasak je na “eksterni” revizor javnog sektora. Kako su eksternu reviziju javnog sektora i do sada vršili revizori i revizorske kuće, ostaje nejasno na koji način će Deloitte ili KPMG (nedavno revidirali IRB) polagati ispit pred petočlanom komisijom. Vjerovatno bi trebali da odrede nekog pojedinca koji bi “položio” ispit. No, šta bi sve trebali da polažu pred komisijama nosioci javnih funkcija, te po kojim pravilnicima ostaje nedorečeno.

  2. Ager Publicus

    Vjerovatno se radi o namicanju dodatnih prihoda i “cesljanju” kandidata tako da samo podobni ostanu.