Capital.ba

Geodetska uprava tužena za 15 miliona KM

15.06.2016. / 15:35

– Uprava izgubila spor težak 3,9 miliona KM, mora da plati i kamate u tom iznosu
– Tužbe protiv Uprave podnosili i radnici
– Revizori utvrdili i zapošljavanje bez konkursa i druge propuste

BANJALUKA, Protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove vodi se veći broj tužbi teških 15 miliona maraka, bez zateznih kamata, a već je izgubila spor vrijedan 3,9 miliona KM bez kamata, otkrili su revizori koji su Upravi dali mišljenje sa rezervom za rad u prošloj godini.geodetska
Među najvećim tužbenim zahtjevima koji su podneseni protiv Geodetske uprave je tužba „Geoinženjeringa“ iz Banjaluke i „Gis soft“ iz Brčkog „teška“ 3,9 miliona KM radi isplate duga za geodetske radove.

Presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka, iz februara ove godine, Geodetska uprava je izgubila ovaj spor i obavezana je da plati 3,9 miliona KM sa kamatom koja je dostigla glavnicu. Međutim, Uprava je podnijela žalbu na tu presudu.

Pored ovog, značajan iznos od Geodetske uprave tužbom potražuje i Hypo Alpe Adria banka radi naknade štete zbog raskida ugovora o kupovini poslovnog prostora od firme „Trgoprodaja“ iz Prijedora vrijednosti 4,5 miliona KM.

Među značajnijim sporovima koji se vode protiv Uprave još su tužba firme „Plants Global Inc BiH“ teška 2,5 miliona KM te tužba Vladimira Vojinovića od dva miliona maraka.

Upravu su u više navrati tužili i radnici i ti sporovi se još uvijek vode pred sudovima.

Geodetska uprava se u određenom broju sporova javlja i kao tužilac, a najveći iznosi odnose se na tužbu protiv „Trgoprodaje“ iz Prijedora radi raskida ugovora o kupovini poslovnog prostora i vraćanja datog avansa od 1,5 miliona maraka. Drugi spor odnosi se na protivtužbu prtiv frime „Digit“ u iznosu od 473.330 KM.

Zapošljavali bez konkursa, volonterima isplaćivali naknade

Revizori su utvrdili i da je Geodetska uprava lani zapošljavala radnike na određeno vrijeme na period duži od šest mjeseci i to bez konkursa.

„U Upravi su na kraju prošle godine bila zaposlena 24 izvršioca kojima su ugovori o radu na određeno vrijeme produžavani duže od dvije godine što nije u skladu sa zakonom“, naveli su revizori.

Istakli su i da evidencije o prisustvu na poslu nisu usaglašene sa platnim listama odnosno radnim satima.

Takođe, Uprava je u toku prošle godine zaključivala i ugovore sa volonterima kojima je davala naknade za volontiranje čime je kršila zakon. Naknade volonterima kretale su se od 489 KM bruto po rješenju Vlade RS do 30 % prosječne neto plate u RS.

Krajem decembra prošle godine direktor Uprave je donio odluku kojom je definisano da će se volonretima plaćati samo naknada za prevoz i topli obrok u „prosječnoj visini od 90 KM mjesečno“.

Službene automobile koristili za dolazak i odlazak s posla

Pored toga, naveli su i da Naredba direktora Geodetske uprave iz 2014. godine, kojom je definisano da on može odobriti upotrebu službenog automobila kod dolaska na posao i odlaska s posla, nije u skladu sa zaključkom Vlade RS iz 2011. godine kojim je zabranjena upotreba službenih vozila van radnog vremena.

U izvještaju je istaknuto i da je direktor 8. juna ove godine donio Naredbu o izmjeni naredbe kojom se ova odredba briše.

Revizori su utvrdili da je Uprava stvarala i veće obaveze od raspoloživih sredstava kao i da je kršila Zakon o javnim nabavkama.

„U otvorenom postupku nabavke usluga održavanja permanentnih stanica globalnog satelitskog navigacionog sistema prihvaćena je ponuda i zaključen ugovor sa jedinim kvalifikovanim ponuđačem čija je cijena ponude za 16 odsto veća od planiranog iznosa za ovu nabavku. Zbog toga je postupak nabavke trebao biti poništen, ali to nije učinjeno“, dodaje se u izvještaju.

Geodetska uprava je u prošloj godini za reklamu i propagandu potrošila 273.680 KM.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Geodetska uprava tužena za 15 miliona KM

  1. TU NEMA PAMETI

    Sve dogovoreno opet s vladom ili ministrima koji poznaju zakone kako unistiti svoju maticu i privredu. Konacni rezultati su vam t -95% pad akcija na berzi