Capital.ba

Garancijama Vlade OC „Jahorina“ se zadužuje 99 miliona KM 

08.05.2020. / 14:15

JAHORINA – Olimpijski centar (OC) „Jahorina“ planira da se, uz garancije Vlade Republike Srpske, zaduži za čak 99 miliona KM na period od 15 godina kako bi gradili dvije gondole, jedan četvorosjed sa stazama i sistemom za vještačko osnježavanje i halu, te zatravnili staze.

oc jahorina

Pred Skupštinom akcionara OC „Jahorina“ 25. maja ove godine naći će se Odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju kod banaka, u iznosu od 99 miliona KM, za nastavak investicionog ciklusa na Jahorini. 

Prva od planiranih investicija je gradnja gondole Jahorina – Pale kako bi povezali skijalište „Ravna planina“ u Palama sa skijalištem „Jahorina“ na toj istoimenoj planini. 

„Projekat podrazumijeva izgradnju gondole, ski lifta, izgradnju ski staze Jahorina – Ravna planina, osnježavanje ski staze Ravna planina, izgradnju pasarele i osvjetljenje ski staze“, obrazlažu u OC „Jahorina“ i dodaju da ovaj projekat ima i veliki ekološki značaj jer bi se značajno smanjio broj korisnika automobila na ovoj relaciji, što će direktno uticati i na smanjenje zagađenosti.

Drugi projekat za koji se zadužuju je gradnja gondole Trnovo koja bi povezala vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice u konceptu jedinstvenog sistema skijališta. 

„Polazne stanice su pozicionirane na način da iste obezbjeđuju pristup skijašima sa drugih ski staza i žičara i gondola u jedinstvenom sistemu skijališta sa omogućenim preskijavanjem od jedne do druge žičare“, navode u OC „Jahorina“.

Okvirna dužina ove gondole je 685 metara sa zaštitnim zonama od po 20 metara sa svake strane. 

Dodaju da kapacitet gondole obavezno mora biti izbalansiran i usklađen sa smeštajnim kapacitetima i kapacitetom ski staza, odnosno da se moraju obavezno uračunati i planirani vikend izletnici. 

„Cilj je da se omogući efikasan transport, kao i udobnost korisnika. Ovaj projekat podrazumjeva: izgradnju gondole, ski lifta, pokretne trake, izgradnju ski staze, signalizacije, osnježavanje ski staze, osvjetljenje ski staze i Ski Data“, naveli su u OC „Jahorina“.

Treći projekat je izgradnja četvorosjeda Rajska dolina sa pripadajućim stazama i sistemom za vještačko osnježavanje, Ski Data, te radovi na stazama. 

„Na ovaj način oživili bi dio planine na kome je održavana Olimpijada 84, osnježili bi jedinu crnu stazu na skijalištu, rasteretili postojeće staze, a samim tim doprinijeli većoj bezbijednosti skijaša i boljoj i raznovrsnijoj ponudi“, istakli su u OC „Jahorina“. 

Planira se i sufinansiranje dijela troškova izgradnje višenamjenske hale na Jahorini u kojoj će biti lokali, spa centar, teretana, poslovne prostorije i atletska staza.

Tu je i zatravnjivanje ski staza, za šta ističu da je neophodno kako bi se obezbijedile kvalitetne staze, veća bezbijednost skijaša, te smanjio broj povreda.

„Navedeni projekti obuhvataju i svu prateću infrastrukturu za ljetne i zimske sadržaje. Osnovni društveni cilj investicija je bolje iskorišćenje turističkog potencijala Jahorine, modernizacija, povećanje broja posjetilaca i obima turističkih usluga, rast konkurentnosti poslovanja“, istakli su u OC „Jahorina“.

Takođe, dodaju, jedan od ekonomskih ciljeva je direktno otvaranje novih radnih mjesta na period od minimum 20 godina, aktiviranje određenog broja projektantskih, građevinskih i izvođačkih preduzeća u trajanju izgradnje, a potom i na održavanju predmetnih investicija. 

Postojeća garancija

Odlukom o zaduženju OC „Jahorina“ definisano je i da Vlada RS preuzima postojeću garanciju na iznos od devet miniliona maraka i ista će se isknjižiti sa konta OC „Jahorina“.

Kredit bi trebalo da ima rok otplate od 15 godina, s minimalnim periodom odgode plaćanja u trajanju od tri godine i uračunat u rok otplate. Visina kamatne stope treba da bude maksimalno do četiri odsto godišnje.

Kao obezbjeđenje navodi se garancija Vlade RS, bjanko vlastite mjenice sa klauzulom „bez protesta“ i bjanko nalozi za prenos.

Nadzorni odbor ovlašćen je da donese odluke o pokretanju postupaka javnih nabavki predmetnih investicija.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Garancijama Vlade OC „Jahorina“ se zadužuje 99 miliona KM 

  1. Alajbegova slama

   Ovi se ponašaju po principu zagrabi iz državne kase koliko ti drago. Navalili na državnu kesu ko na Alajbegovu slamu. Kao da je ničija. Godinama se hvale da posluju sa dobicima, a sada ovoliko zaduživanje. Zašto se ne pružaju koliko su dugi. Pa ni u Švajcarskoj se poslednjih godina ne investira u skijaške centre zbog nedostatka snijega. Našima na Jahorini jedne godine padne snijeg i oni pomisle da će tako da bude vječno. Dovoljno bi bilo da jedna godina podbaci pa da odu u tilt. S druge strane, zbog korona virusa, i ako bude snijega, ova godina će im biti fijasko. A oni bi početnici da investiraju. Treba odnekle zagrabiti, a državna kesa je idealna. Neka vam je sa srećom u vlastitom mraku. Diletanti.

  2. Ćamil S.

   Nisu gondole na Jahorini vec bazeni na Dedinju, u ime porodica Bakinci i Ljeba ić iskreno izvinjenje

   • RE ĆAMIL

    Ćamile brate, šta je pisac ovim htio da kaže. Budi konkretan. Za koga ti ovdje navijaš. Za Muju ili međeda ??