Capital.ba

FZO RS na dijalizi: Pacijenti će se liječiti na teret budžeta RS

25.11.2017. / 9:00

– Dugovanja prema firmi „Frezenijus“, koja pruža usluge u osam dijaliznih centara, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite isplaćivaće u 96 rata
– Fondu zdravstva RS ovaj milionski iznos po prvi put će biti doznačen
– FZO RS: Nastojaćemo da da redovno izmirujemo buduće obaveze, ali to prvenstveno zavisi od prihoda
– Bogdanić:  Dugovanja FZO RS Vlada preuzela na sebe, sada imamo jeftiniju dijalizu

BANJALUKA – Milionska dugovanja za dijalizne usluge pacijentima u Republici Srpskoj dolaze na naplatu, a dubioza Fonda zdravstvenog osiguranja RS dolazi do izražaja. Kako nije u mogućnosti da dospjele obaveze izmiri sam, rupu će, stoji u Prednacrtu budžeta RS za 2018. godinu, sa oko devet miliona KM zakrpiti Vlada RS. Ovo je, inače, prvi put da se iz budžeta plaća liječenje pacijenata, saznaje portal CAPITAL

U ovom dokumentu jasno stoji stavka „transfer FZO RS za izmirenje obaveza prema dijaliznim centrima u RS – 9.040.000 KM), a o problemima Fonda svjedoči i činjenica da mu je milionski iznos za ove namjene po prvi put doznačen.

Priča se svakako ne završava na ovih devet miliona KM, jer će tek devet odsto duga, kako navode u Fondu, prema firmi “Frezenijus“, koja pruža usluge u osam dijaliznih centara u RS, biti otpisano. Ostatak će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite isplaćivati u 96 rata. Tačnije osam godina.

Do sada je FZO RS obaveze za dijalizu pokušavao da izmiruje sam, ali priznaju da više ne mogu sami da se bore sa dugovima poslodavaca.

„FZO RS će u narednom periodu nastojati da redovno izmiruje svoje obaveze, ali to prvenstveno zavisi od prihoda Fonda, odnosno uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje. Iako je Fond značajno smanjio deficit, prihodi Fonda su i dalje nedovoljni da pokriju sve troškove zdravstvene zaštite osiguranika, zbog čega se Vlada RS i odlučila na ovaj potez“, ističu.

Dubioza je, dakako, pokrivena i dobro upakovanom pričom.

U septembru je „FZO RS, u saradnji sa Vladom RS, sa kompanijom ‘Frezenijus’ dogovorio jedinstvenu cijenu dijalize od 103 evra koja je, kako ističu, znatno niža u odnosu na raniji period, kada je hemodijaliza koštala 110 evra, a hemodijafiltracija 130 evra“.

„Ovim dogovorom uspostavljena je jedinstvena cijena za obje ove usluge, a svi pacijenti koji nemaju kontraidikacije od septembra mjeseca dobijaju najsavremeniju metodu dijalize – hemodijafiltraciju, što do tada nije bio slučaj. Istovremeno, kada je dogovorena niža cijena dijalize, Fond je zajedno sa Vladom RS i privatnim partnerom potpisao sporazum o načinu plaćanja duga za dijalizu kojim se devet odsto duga otpisuje, dok se preostali dio reprogramira i izmirivaće se iz budžeta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u 96 mjesečnih rata“, navode u pisanom odgovoru CAPITAL-u iz FZO.

I ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić za CAPITAL je danas potvrdio da je riječ o dospjelim obavezama Fonda te da je ovaj problem Vlada RS preuzela na sebe.

„Vlada je na sebe preuzela ovo finansiranje, a zauzvrat smo dobili nižu cijenu od 103 evra i uvođenje HD dijalize za sve pacijente“, ponovio je Bogdanić.

Na konkretno pitanje da li ovo znači da FZO RS definitivno nije u mogućnosti da servisira svoje obaveze koje polako dospijevaju na naplatu, resorni ministar je kazao:“Ne radi se o tome. Stvorile su se obaveze prema ‘Frezenijusu’ i mi smo jednostavno to preuzeli da platimo. Fond će sada imati mogućnost da redovno serivsira obaveze“.

I Bogdanić je praktično potvrdio da FZO RS više ne može da se bori sam kazavši da je ovo prvi put da mu Vlada doznačava novac iz budžeta za dospjela dugovanja.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić danas je upitao šta je FZO RS dosad plaćao, ako su milionske obaveze dospjele na naplatu.

„Plaćaju dijalizu godinama po mnogo većoj cijeni nego što se to radi u Srbiji. Upozoravali smo godinama i sada se hvale da su smanjili cijenu usluge. Šta je FZO RS plaćao? Ništa! Osiguranici moraju da znaju gdje se troši njihov novac. Pretprošle godine budžet FZO je bio oko 480 miliona KM, ove godine oko 700 miliona. Evo, gdje je novac, gdje je potrošen? Nema transparentnosti“, ogorčen je Granulić.

FZO RS smanjuje deficit preko leđa zdravstvenih ustanova

Polovinom oktobra u Fondu zdravstvenog osiguranja RS su se pohvalili da su za samo 11 mjeseci uspjeli da milionski deficit smanje za nevjerovatnih 94 odsto. Sa prošlogodišnjih 89,4 miliona KM sada se bore s minusom od 5,4 miliona KM. Za to vrijeme obaveze FZO RS smanjene su za oko 121,2 miliona KM i iznosile su 454,2 miliona KM. Iako su ove brojke pokazivale izlazak iz teške dubioze, njima su bili nezadovoljni u Sindikatu zdravstva RS tvrdeći da su uštede slomile kičmu zdravstvenim ustanovama.

Rukovodstvo FZO RS odlučilo je da smanji cijene pojedinih usluga pa tako i dijalize. Dogovorene su i niže cijene usluga iz oblasti kardiohirurgije i drugih zdravstenih usluga u zdravstvenim ustanovama izvan RS u prosjeku za 20 odsto, a snižene su i cijene pojedinih lijekova.

“Preduzeli smo maksimalne mjere racionalizacije gdje je to bilo moguće i poseban akcenat je dat na kontrolu i upravljanje svim troškovima. Na osnovu prijava koje Fond prosljeđuje Poreskoj upravi RS naplaćeno je oko 20 miliona KM doprinosa u prvoj polovini godine, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, smanjen je broj rukovodećih mjesta, a smanjeni su i troškovi za komunalije, tekuće održavanje i slično i to za 67,2 odsto”, pohvalili su se tada u FZO RS.

Međutim, uštede FZO RS i te kako su osjetile zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, jer su smanjenja troškova pala upravo na njihova ionako povijena leđa.

“FZO je u januaru vrijednost ugovora sa zdravstvenim ustanovama smanjio za 16 odsto, računajući na smanjenje cijene lijekova, što se desilo tek u avgustu. Lista lijekova proširena je na njihov teret. Tako je ta ušteda išla na teret zdravstvenih ustanova. FZO je uzeo novac njima, da bi prikazao uštede. Istina, uplaćeno je više uplata od poslodavaca i to je jedini pozitivni rezultat”, kazao je sindikalac Granulić.

Iako u FZO, kako kažu, zbog pozitivnog poslovnog trenda, razmišljaju o povećanju redovne mjesečne tranše zdravstvenim ustanovama u RS, sindikalci napominju da će “samo vratiti ono što su uzeli”.

Poslodavci ne plaćaju doprinose za 40.000 radnika

Ukupan dug poslodavaca u Republici Srpskoj za poreze i doprinose trenutno iznosi 280 miliona KM, a za oko 40.000 radnika doprinosi se neredovno uplaćuju, potvrdio je nedavno Ekonomsko-socijalni savjet (ESS) RS.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je poslodavci traže da im fondovi u punom iznosu isplaćuju refundacije za bolovanja i porodiljska odsustava, te da se Savez sindikata ima još jedan zahtjev, a odnosi se na to da se radnicima sa teškim oboljenjima isplaćuje 90 odsto plate za vrijeme bolovanja.

Istakla je i da je evidentno da FZO ima problema sa izmirivanjem obaveza, te naglasila da su svi učesnici sjednice ESS podržali inicijativu da dio premije u autoosiguranju ide za Fond.

CAPITAL: Žana Gauk

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: FZO RS na dijalizi: Pacijenti će se liječiti na teret budžeta RS

  1. PSP

   Moze se samo zamisliti koju zaradi ostvaruje Frezenijus ka je u stanju da vecinu duga otpise a ostata odlozi placanje na 96 mjeseci. I po kom zakonu Vlada smije da preuzme obaveze jednog preduzeca makar ono bilo i javno u vecinskom vlasnistvu te iste Vlade. Jos jedan 100% kriminal

  2. Beki

   Kusturicu dao Bog da tebi i tvom mentoru Zeljkovicu treba novac koji ste pokrali od naroda za dijalizu, onda ce te sigurno zbog sebe obezbjediti dobre uslove za Cenatar za dijalizu. Niko nike iznad Boga, sjetices se ovoga kada vise ne budes mogao drzati noge na stolu i ne budes mogao maltretirati radnike FZO-a, a nece dugo proci.

  3. Kulaši

   Smanjio deficit Fonda tako što je platio obaveze distributerima lijekovao i uzeo provitiziju od 10%, a nije isplatio obaveze prema domovima zdravlja jer tamo nema provizije. Ispade da je mutavi Dejan Kusturić bolji ekonomista od dr Darka Tomaša. Ma nije bolji samo bolje zna ukrasti!

  4. Jelena

   Zašto brišete komemtare o Stojanu Vukajloviću koji ke iz NDS-a prešao u SNSD-e, sada ga Kusturić stavio za savjetnika u FZO RS. Zajedno pravili mućke u Sinergiji u stečaju, glupi su ako misle da se to može sakriti.

  5. Maljak

   Sta je bilo dusebriznici? Kusta je car

   • Bekì

    Naravno da je car kada krade srpski narod, za njega je Nesic iz Puteva isposnik. Neka mu Bog da da svaku marku koju na lijekovima ulrade on i njegova porodica na lijekove i potrose, a ako posteno zaradi neka mu Bog duplo uveca.

  6. KUSTA CAR

   Kusta care kolika je provizija za tebe i tvoga brat Boban Kusturic direktor helikopterskog servisa da dobavljaci FZO RS naplate svoja potrazivanja.
   Ona ljiga od covjeka Stevandic u Skupstini RS je branio vasu odluku za nabavku helikoptera pa ga sada redovno isplacujete preko FZO RS.
   Kusta care ides na robiju

  7. DEGOTHIA

   Direktor Kusturić “prikačio” Helikopterski servis svog rođaka Kusturića na budžet FZO. Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno finansiranje Helikopterskog servisa iz budžeta Fonda za “nekomercijalno” prevoženje pacijenata helikopterima… Koja nebuloza od Zakona…

   • Todorić

    Nije to nikakva nebuloza, sada ce se moci troskovi vozikanja ljubavnica helikopterom iznad Banjaluke finansirati na teret budzeta FZO RS.
    Svim srpskim pilotima koji su u ratu glavu stavljali u vatru se gadi helikopterski servis i prostitucija koja se tamo provodi o trosku drzave. Direktor helikopterskog servisa je bogatiji od Todorica.

  8. s

   Kusta,,,,živio i zdrav bio 100 god u inat ovim budalama :)