Capital.ba

Formiranje odbora koji će se baviti regulatornom reformom

05.12.2011. / 13:17

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske /RS/ i delegacija Privredne komore RS saglasili su se danas da se naredne godine formira odbor koji bi se bavio regulatornom reformom i koji bi razmatrao sva novopredložena zakonska rješenja i podzakonske akte, izjavio je premijer RS Aleksandar Džombić.

“Kada dobijemo preporuke takvog odbora, tada će akti ići na usvajanje u Narodnu skupštinu”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci nakon javne rasprave o nacrtima ekonomske politike i budžeta Srpske za narednu godinu, dodavši da je konstatovano da projekat “Stop poslovnim barijerama” ne treba da stane.

On je rekao da je primijećeno da su nova zakonska rješenja nametnula nove barijere za poslovanje, dok su s druge srane otklonjene barijere koje su u sebi sadržavale stari zakoni.

Premijer RS je istakao da je tokom javne rasprave usaglašeno da se obaveze koje su evidentne kod Fonda zdravstvenog osiguranja od 20 miliona KM u prioritetu izvrše do kraja godine, kao i obaveze kod Fonda dječije zaštite.

Džombić je među usaglašenim stavovima naveo i revidiranje pojedinih kreditnih linija Investiciono-razvojne banke, navodeći da prioritet kod kreditnih linija treba dati novim tehnologijama.

Govoreći o zakonu o radu, Džombić je rekao da je Privredna komora ukazala na neophodnost usvajanja takvog zakonskog rješenja koji bi bio usaglašen i koji bi bio u interesu i radnika i poslodavaca.

“Tražili smo period od još nekoliko dana da se odredimo prema zahtjevu Privredne komore o porezu na dobit u kojem se traži oslobađanje investiranja iz osnovice za oporezivanje dobiti. Tih nekoliko dana nam treba kako bi utvrdili šta bi to značilo po pitanju visine prihoda”, naveo je Džombić.

On je naveo da se na raspravi, između ostalog, razgovaralo i o subvencijama u poljoprivredi koje proističu iz budžeta RS. “Ukoliko se grant od 60 miliona KM ne može povećati, onda on treba da bude isključivo namijenjen za proizvodnju i da se u taj grant ne ubacuje ruralni razvoj”, rekao je Džombić.

Premijer Džombić je naveo i da su predstavnici Privredne komore zatražili da subvencija za izvoz od 20 miliona KM bude povećana.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da poslovna zajednica u prvi plan stavlja potrebu podizanja nivoa privredne aktivnosti u prerađivačkoj industriji, kao i stvaranje nove vrijednosti kao servisiranja svih ostalih potreba i obaveza u sistemu funkcionisanja društva uopšte.

On smatra da je potrebno kod IRB-a otvoriti novu kreditnu liniju kojom bi se isključivo finansirao razvoj prerađivačke industrije kako bi se u višem stepenu aktivirali raspoloživi resursi mimo onih predviđenih velikim infrastrukturnim projektima.

“U vezi s tim, mi smo predložili još neka rasterećenja kao što su uvođenje neoporezivog dijela plate s ciljem smanjenja opterećenja privredi, uz punu podršku svim onim aktivnostima koje su do sada provođene, a vezane su za nefiskalna opterećenja, gdje se dosta i uradilo”, naglasio je Đurić.

On je dodao da je potrebno eliminisati sve pokušaje da se kroz podzakonska akta, pravilnike i odluke uvedu nova i dodatna opterećenja privredi.   Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Formiranje odbora koji će se baviti regulatornom reformom

  1. baja

    hehe! odlicna ideja, neka se odbor bavi zakonima, a mi iz vlade samo “biznisom”.

  2. bosman

    Koji idioti…