Capital.ba

Formirana komisija za mapiranje turističkih destinacija

16.06.2016. / 16:35

stanisici-3BANJALUKA, Vlada Republike Srpske je na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma formirala Komisiju za mapiranje turističkih destinacija i turističkih proizvoda koji bi na odgovarajući način bili predstavljeni i promovisani na turističkom tržištu Srpske.

Članovi Komisije su predstavnici Privredne komore, Turističke organizacije Republike Srpske i Ministarstva trgovine i turizma, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

Komisija je kao ključne kriterijume prilikom određivanja prioritetnih oblasti, mjesta i destinacija za razvoj turizma analizirala njihov uticaj na privredni rast Republike Srpske.

Osim toga, analizirani su i drugi parametri, kao što je prostorni plan Republike Srpske do 2025. godine i prostorni planovi na lokalnom nivou, te prijedlog Strategije razvoja turizma Srpske do 2020. godine.

Kao kriterijumi su korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku, Ministarstva finansija, zatim podaci o uplati boravišne takse Turističke organizacije Republike Srpske, turističkih organizacija gradova i opština, kao i podaci Ministarstva trgovine i turizma o analizi stanja turističke privrede u jedinicama lokalne samouprave tokom 2013. i 2014. godine.

Analizirajući podatke i preporuke, Komisija je predložila da se kao turističke destinacije identifikuju područja koja se odlikuju atraktivnim turističkim motivima, sa već formiranom turističkom ponudom, a koje bilježe rast u domenu turističkih kretanja u Republici Srpskoj.

Komisija je identifikovala i turističke proizvode u destinacijama Republike Srpske, te ukupnu ponudu Srpske prema vidovima turizma – gradskog, planinskog, banjskog, avanturističkog, vjerskog, omladinskog, zatim ekoturizma /turizam u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima/, kao i kulturno-istorijskog, đačkog i naučno-edukativnog, te seoskog turizma.

Republika Srpska se može odrediti kao nova destinacija na turističkom tržištu koja je orijentisana na pružanje usluga u aktivnom odmoru, sa izraženom sezonalnom ponudom u ljetnom i zimskom periodu.

Prema statističkim podacima, najviše noćenja u Republici Srpskoj ostvareno je u stacioniranim i već formiranim turističkim mjestima, kao što su zimski centar Jahorina i banjsko-lječilišni kompleks Banja Vrućica.

Osim aktivnog odmora, Republika Srpska nudi i boravak u svojim gradskim centrima koji uključuju upoznavanje sa kulturom, tradicijom i gastronomskom ponudom.

Ulaganjima i finansijskom podrškom Ministarstva trgovine i turizma, te izradom strateških i zakonskih akata u periodu od 2006. do 2014. godine, stvoreni su uslovi da turistički potencijali mogu biti predstavljeni kao turistička ponuda koja može da učestvuje na turističkom tržištu.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o identifikaciji i mapiranju turističkih mjesta i destinacija i turističkih proizvoda u Republici Srpskoj. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!