Capital.ba

FBiH kreće u obračun sa nelegalnim popustima u autoosiguranju

07.06.2017. / 15:44

– Od 1. juna u primjeni smjernice o postupanju društva pri registraciji vozila
– Zabranjeno plaćanje tehničkih pregleda, davanje goriva, besplatnog servisa
– Dujaković: Kod nas je to zakonom definisano, ali je popuste teško dokazati

SARAJEVO, BANJALUKA – U Federaciji BiH od 1. juna počela je primjena novog propisa kojim je strogo zabranjeno davanje popusta prilikom registracije vozila, plaćanje tehničkog pregleda, goriva ili davanje besplatnog servisa, prenosi portal CAPITAL Резултат слика за agencija za nadzor osiguranja FBIh

U FBiH je početkom aprila ove godine stupio na snagu novi Zakon o osiguranju, a Agencija za nadzor osiguranja FBiH sada je izdala i Smjernice o postupanju društva za osiguranje prilikom sklapanja ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti i postupanje kod uočenih nepravilnosti.

U smjernicama je navedeno da se društvima za osiguranje nalaže da u cijelosti usklade svoje poslovanje sa Zakonom o osiguranju FBiH, te da posebno obrate pažnju na uočene nepravilnosti na tržištu osiguranja.

Posebno je naglašeno da je zabranjeno sprovođenje negativne prakse svake vrste nezakonitih davanja osiguranicima obveznog osiguranja od autoodgovornosti.

Društvima je zabranjeno da nude i zaključuju ugovore o osiguranju uz premiju koja je niža jedinstvene premije osiguranja. Društva ne smiju da daju ni poklon bonove osiguranicima za gorivo ili da snose dio troškova tehničkog pregleda i drugih troškovima registracije vozila.

„Zabranjeno je i neosnovano priznavanje bonusa, odnosno propuštanje obračunavanja malusa, kao i nepoštivanje pravila o svrstavanju osiguranika u odgovarajući premijski razred, plaćanje tehničkih pregleda osiguranicima, plaćanje troškova baždarenja tahografa, omogućavanje besplatnog servisa“, navedeno je u smjernicama.

Iz Agencije su upozorili društva da će u slučaju da ne postupe u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast, podzakonskim aktima, te datim nalozima iskazanim i kroz ove smjernice, biti prisiljeni koristiti se ovlašćenjima koja su joj data Zakonom o osiguranju FBiH.

Osiguranja u RS nastavljaju po starom

Republika Srpska godinama se bori sa nelegalnim popustima u autoosiguranju, a brojni pokušaji da se tome stane u kraj nisu uspjeli.

Komentarišući nove propise u FBIH, direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je za CAPITAL da Agencija, ukoliko otkrije prekršaj poput davanja goriva ili drugih vidova nelegalnih popusta, odmah kažnjava društvo i da zbog toga nema potrebe za donošenjem podzakonskih akata.

„To je sve zakonom definisano i mi, ukoliko uočimo takve pojave, odmah kažnjavamo društvo koje to radi“, kazao je Dujaković.

Međutim, problem je, kako kaže, što je takve pojave teško otkriti.

„Ovaj problem traje već 20 godina. Mi nemamo zakonske mehanizme da dođemo u neko društvo i pitamo koliko je registracija, pa da ih odmah kažnjavamo ako nam daju popust. Nismo Poreska uprava i ne možemo tako raditi. Ukoliko prilikom kontrola uočimo nepravilnosti, mi to sankcionišemo. Sve polise koje kontrolišemo su urađene po zakonu, a policajci ne možemo da budemo, jer nemamo ovlaštenja za to“, kazao je Dujaković.

Predsjednik Skupštine Udruženja duruštava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da je u FBiH nedavno stupio na snagu novi Zakon o osiguranju kojim su njihovoj Agenciji date neke nadležnosti koje Agencija za osiguranje RS nema.

„Shodno tom zakonu oni su ove smjernice donijeli kao upozorenje društvima da će koristiti prava koja im je zakon omogućio. Tim zakonom su neke stvari malo konkretnije objašnjene i date u nadležnost regulatoru. Tako je, recimo, njihovoj Agenciji data nadležnost da mogu doći u društvo i preduzeti mjere,ukoliko im osoba koja ugovora polisu osiguranja da neki popust, što naša Agencija ne može, jer su to nadležnosti inspekcije. Da li je to nadležnost regulatora ili ne, to je teže pitanje, ali oni su se upustili u to i vidjećemo da li će biti rezultata“, rekao je Durmić.

On je istakao da će se i u RS ići donošenje novog zakona o društvima za osiguranje, jer su neke stvari nedorečene, kada su u pitanju nadležnosti Agencije.

„Nadam se da bi se u tom zakonu mogle naći i mjere koje su donesene u FBiH, ali vidjećemo još kakvi će kod njih biti rezultati“, naglasio je on.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!