Capital.ba

Evropski parlament zabranio različite kvalitete proizvoda u zemljama Evropske unije

18.04.2019. / 8:00

BRISEL, Evropski parlament izglasao je zabranu različite kvalitete proizvoda u Evropskoj uniji. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan objavila je to na svom Twitter profilu uz video slavlja u Evropskom parlamentu.

Ovom odlukom uvode se nova pravila o transparentnosti internetskog ocjenjivanja i recenzija, zakonom se pojašnjava način postupanja kod dvojne kvalitete proizvoda, a kazne mogu biti do četiri posto godišnjeg prometa trgovaca, saopštio je Evropski parlament, piše Index.hr.

Sljedeći koraci

Direktiva, koju je Parlament odobrio s 474 glasova za, 163 protiv i 14 suzdržanih, sada će se podnijeti na odobrenje Vijeću ministara EU-a. Države članice imaće na raspolaganju 24 mjeseca od dana stupanja na snagu ove direktive da ga prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Rješava se problem dvojne kvalitete proizvoda

Ovim zakonom ažuriraju se prava potrošača u skladu s potrebama novog, internetskog doba, čime se garantuje da će potrošači imati više informacija o tome kako funkcioniše sistem ocjena proizvoda na internetu i ima li na njih uticaj plaćeno oglašavanje. Novim se izmijenjenim pravilima potrošačima nastoji učiniti transparentnijim ocjenjivanje na internetu, kao i personalizovano određivanje cijena.

Internetska tržišta i službe za upoređivanje (npr. Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner) moraće objaviti glavne parametre na temelju kojih određuju kako će rangirati pojmove koje su korisnici upisali pri pretraživanju. Potrošače je potrebno obavijestiti i o tome od koga kupuju robu ili usluge i o tome je li primijenjeno personalizovano određivanje cijena.

Dvojna kvaliteta proizvoda

U ovoj Direktivi govori se i o tzv. pitanju “dvojne kvalitete proizvoda“, odnosno o stavljanju proizvoda na tržište pod istom robnom markom u različitim državama EU-a kada se oni razlikuju po svom sastavu ili obilježjima. Pojašnjava se način na koji bi nacionalna tijela trebala postupati u slučaju kada se marketingom potrošača navodi na pogrešne zaključke. Ako su ispunjeni određeni uslovi ta se praksa može smatrati obmanjujućom i biti zabranjena.

U tekstu je sadržana i klauzula o preispitivanju kojom se od Komisije zahtijeva da u roku od dvije godine procijeni treba li ponudu proizvoda dvojne naravi dodati na crnu listu nepoštenih poslovnih praksi.

Kazne za prekršaje

Za široko raširene prekršaje najviša moguća novčana kazna u državama članicama mora iznositi najmanje četiri posto godišnjeg prometa trgovca u prethodnoj finansijskoj godini ili paušalni iznos od dva miliona evra u slučajevima kada informacije o ukupnom prometu nisu dostupne.

Istraživanja su pokazala da je trećina proizvoda lošije kvalitete nego u Njemačkoj, ali i skuplja.

Ova je odluka uslijedila nakon što je u januaru Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio zabranu prodaje naizgled istih proizvoda različite kvalitete u Evropskoj uniji, te nakon što je prije tri sedmice nakon deset sati pregovora postignut konačni dogovor evropskih institucija o toj zabrani.

“Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu, uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis”, kazala je Borzan prije tri sedmice.

Istraživanje koje je provela s Hrvatskom agencijom za hranu je bilo, kako kaže, kap koja je prelila čašu jer su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj niže kvalitete nego u Njemačkoj, ali i skuplja, a čak 82 posto Hrvata izjasnilo se kako smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Index.hr/Klix.ba

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!