Capital.ba

Energetska ušteda javnih institucija šansa za privredu

28.11.2013. / 10:41

okrugli stoBANJALUKA, Jačanje energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora predstavlja ogromnu šansu za angažman domaće privrede, prije svega na građevinskim, ali i drugim potrebnim radovima na objektima.

Istaknuto je to na jučerašnjem okruglom stolu o implementaciji ESCO modela u javnom sektoru u BiH, koji je u Banjaluci organizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Organizatori skupa su privrednike i bankare upoznali s novim modelom projektnog finansiranja energetske efikasnosti u objektima javnih institucija, ustanova i škola koji bi se odvijao preko posebnih privrednih društava za energetske uštede (ESCO).

Model predviđa da privatna ESCO kompanija finansira rekonstrukciju javnog objekta u pravcu jačanja njegove energetske efikasnosti (uvođenje jeftinijeg energenta, ugradnja bolje izolacije i štedljivih rasvjetnih tijela) što će naplatiti kroz višegodišnji povrat novca od ušteđene energije koju će imati taj objekat.

Miloš Jokić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kazao je da RS kreira zakonske i druge preduslove za razvoj tog modela koji primjenjuju razvijene ekonomije Evrope i SAD.

U skladu s tim su, kako navodi, usvojili zakone o uređenju prostora i građenju, te energetskoj efikasnosti, uz napomenu da bi za uspješnu realizaciju modela bilo potrebno izmijeniti zakone o javnim nabavkama, zaduživanju, dugu i garancijama, te javno-privatnom partnerstvu.

Benefiti tog projektnog finansiranja, kako ukazuje, leže kako u velikim energetskim uštedama, tako i u boljim uslovima rada javnih službi, većim građevinskim aktivnostima i novom zapošljavanju.

“Ukoliko se osmisli efikasan model finansiranja, ovo bi mogao biti značajan pokretač investicija u građevinskom sektoru iz sredstava koja se već izdvajaju za energetsko snabdijevanje javnih objekata”, naglasio je Jokić.

Faruk Serdarević, konsultant konzorcijuma ECA iz Londona, ukazao je da je osnovni koncept i značaj ESCO modela u tome da ne dovodi do novog javnog zaduženja, jer projekte finansira privatni i finansijski sektor.

On je istakao da za uspješnu realizaciju projekta treba obezbijediti adekvatne uslove za kreditni angažman banaka u finansiranju ESCO kompanija, kroz smanjenje njihovih rizika.

Naš region, prema riječima Serdarevića, ima skromna iskustva u sprovođenju ESCO modela, izuzev Bugarske, koja je formirala poseban fond, dok su u Hrvatskoj nastali problemi kada je “Hrvatska elektroprivreda” osnovala ESCO firmu koja je srušila privatno tržište.

Robert Barnet, predstavnik EBRD-a, izjavio je da je ovo za njih važan projekat koji omogućava da se investicijama iz privatnog sektora ispune obaveze bh. entiteta u ispunjenju ugovora o Energetskoj zajednici.

“Privatne ESCO kompanije mogu svoje znanje iskoristiti da pomognu javnom sektoru i ukažu koje su to mjere energetske efikasnosti koje treba da primijene u objektima, te da investiraju i naplate svoj angažman od stvorenih energetskih ušteda”, kazao je Barnet. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!