Capital.ba

Elektrane na ugalj najveći zagađivači

13.07.2017. / 10:00

BRISEL – Elektrane na ugalj u Evropskoj uniji odgovorne su za najveći dio zagađenja kontinenta, pokazala je nova analiza Evropske agencije za životnu sredinu (EEA). Gledano po članicama, najveći industrijski zagađivač vazduha i vode u EU je Britanija, a slijedi Njemačka.Elektrane na ugalj najveći zagađivači

Istovremeno blok dobro napreduje s ostvarivanjem ciljeva evropske energetske i klimatske politike za kraj ove i sljedeće decenije.

Evropska agencija je za izvještaj “Ispuštanje zagađivača u prirodnu sredinu evropskog industrijskog sektora” obradila podatake o emisiji 35.000 industrijskih postrojenja iz 65 oblasti privrednih aktivnosti, uključujući elektrane, petrohemijske rafinerije i pogone za preradu metala iz 28 članica EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Švajcarske i Srbije.

Analiza je zasnovana na posljednjim raspoloživim podacima za 2015. koji su nedavno dodati u Evropski registar ispuštanja i transfera zagađivača (EPRTR).

Iako je ostvaren dobar napredak na putu ka ciljevima klimatske i energetske politike EU za 2020. i 2030, izvještaj je pokazao da su postrojenja na ugalj zaslužna za najveći dio emisije ugljendioksida (CO2), sumpordioksida (SO2) i azotnih oksida (NOx) u životnu sredinu. Elektrana “Belhatov” u Poljskoj u 2015. je ispustila najveću količinu sva tri zagađivača, dok su “Drax” u Britaniji, “Jänschwalde” u Njemačkoj i “Kozienice” u Poljskoj na vrhu po svakom od ta tri zagađivača.

Kada je u pitanju ispuštanje CO2 u vazduh, od 10 najvećih industrijskih zagađivača, devet su elektrane, a deseta je prerada metala, šest su u Njemačkoj, dva u Poljskoj i po jedan u Britaniji i Francuskoj.

Od 65 ekonomskih aktivnosti uključenih u registar, elektrane na ugalj odgovorne su za najveće u Evropi emisije SO2 i NOx. Ugalj je i dalje gorivo koje se najčešće koristi u velikim postrojenjima za sagorijevanje elektranama, rafinerijama ili velikim hemijskim fabrikama i čeličanama, iako posljednjih godina iskorištena količina opada.

U posljednje vrijeme ta postrojenja su značajno unaprijedila ekološke performanse i u vazduh ispuštaju manju emisiju po potrošenoj jedinici energije.

Istovremeno je potrošnja biomase u postrojenima za sagorijevanje, iako i dalje minorna, utrostručena između 2004. i 2015.

Prema analizi, polovina postrojenja odgovornih za najveće ispuštanje zagađenja u vazduh i vodu nalazi se u Velikoj Britaniji (14), a slijede Njemačka (7) i Francuska i Poljska (5). Podaci su pokazali i da su postrojenja za tretiranje otpadnih voda odgovorna za najveći dio azota, fosfora i organskog ugljenika ispuštenog u vodu. Najviše takvih zagađivača locirano je u Britaniji, Francuskoj i Španiji.EurAktiv.rs

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Elektrane na ugalj najveći zagađivači

  1. cista energija

   kao sto sam vec pisao, sljedi propast RTEU, RITE,… do max 2025! A svi lastnici tih akcija pa i korisnici elek.auta icice na obnovljivu energiju jer ce biti subvencionirana, cista i savremena. U to ukljucujem hidroelektrane kao npr. HETR, HEDR, HELV,…

  2. 21.vjek vreme za proizvodnju ciste energije - voda, sunce

   toliko poreza ce dobiti termoelektrane, da se nece moci spasiti iako ce imati dobit. Ugalj u 21.veku mora da se ugasi, i to zapad vec zna. Ostalo su samo lazne infoirmacije kako bi bogatiji bili vec bogati i prodali takve akcije. Prodajte to i investirajte u ono sto imate pred vrati – cista energija hidroelektrana, vjetrne,…