Capital.ba

EKSKLUZIVNO: Tajni ugovor Sardarova i ERS o “Ugljeviku 3”

05.11.2012. / 15:03

BANJALUKA, Vlasnik buduće Termoelektrane “Ugljevik 3” nema nikakvu obavezu snabdijevanja strujom potrošača u RS. “Samo limitiran broj predstavnika obje ugovorne strane će biti upoznat sa odredbama ovog Ugovora i/ili Projekta”, navodi se u tajnom “Ugovoru o razvoju projekta RITE Ugljevik 3” između “Comsar energy group limited” Kipar ruskog biznismena Rašidа Sardarova i Elektroprivrede RS, a koji je u posjedu CAPITAL-a.

“Da bi se izbjegla svaka sumnja. MH Elektroprivreda RS neće biti prema ovom ugovoru obavezni da zaključe dugoročni kupoprodajni ugovor za elekričnu energiju proizvedenu u novim proizvodnim objektima. Elektroprivreda ne ograničava vlasnika da struju proizvedenu na ovaj način direktno ponudi na slobodnom tržištu trećim licima. Vlasnik RITE Ugljevik 3 neće imati obavezu snabdijevanja električnom energijom tarifnih potrošača u RS ”, navodi se  Ugovoru.

Novi energetski objekat, vrijedan nekoliko stotina miliona KM, tako  ne znače i više električne energije za RS.

U “Ugljeviku 3” Srpska je unijela vlasništvo i infrastrukturu, dala koncesiju na rudnike uglja, a zauzvrat će imati 10 odsto vlasništva. Sardarov jedino garantuje da suvlasnički udio RS nikada neće pasti ispod tog procenta bez obzira na visinu osnivačkog uloga.

 

Ugovor tajna i za Vladu RS
Ugovor sa ERS sa “Comsar” Kipar ruskog biznismena nikada nije objavljen. Sad je jasno i zašto. U posebnom poglavlju navodi se će svaka strana strogo čuvati sve detalje. Išlo se do tog nivo da ga neće znati ni ministri, već kako se navodi samo ovlašteni predstavnici Vlade i ministarstva industrije i energetike.
“Svaka od ugovornih strana će čuvati povjerljivost i neće otkriti trećoj strani informacije u vezi sa Projektima iz ovog ugovora. Samo limitiran broj predstavnika obje ugovorne strane će biti upoznat sa odredbama ovog Ugovora, kako bi preduzeli adekvatne potrebne mjere na njegovom provođenju. Ugovorne strane su saglasne da će ovlašteni predstavnici vlade RS i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva biti upoznati sa odredbama ovog Ugovora. Ugovorne strane će sarađivati i kada su u pitanju saopštenja za javnost, tako da nijedno obavještenje sa čijim sadržajem se nisu saglasile ugovorne strane neće biti objavljeno”, navodi se pod tačkom 5. Ugovora.

U ugovoru koji je ispred Comsara potpisao Timur Sardarov navodi se da će se u slučaju spora, arbitražni postupak voditi u Švajcarskoj.
Pored koncesija na ugalj, Vlada je Sardarovu nedavno dala još jednu, za hidrocentralu. Polovinom oktobra Comsar Energy je dobio koncesiju na rijeci Lim za izgradnju HE Mrsovo, snage 37.3 MW i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 GWh. Za koncesiju na 30 godina, Rusi će jednokratno platiti naknadu od 123 hiljada maraka, te će plaćati koncesionu naknadu od 2,6 odsto godišnje bruto prihoda.
Autor: CAPITAL.ba

PRILOG:

Ugovor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: EKSKLUZIVNO: Tajni ugovor Sardarova i ERS o “Ugljeviku 3”

  1. sudija

   Da nemate primjerak na ćirilici ?