Capital.ba

EKSKLUZIVNO: Svi detalji tužbe Čičića protiv Republike Srpske teške 27 mil. KM

30.08.2013. / 15:37

zmijanjeplastBANJALUKA, Tužbu protiv Republike Srpske, koju je pokrenuo kontroverzni biznismen Dragan Čičić i koja budžet Srpske tereti za 27 miliona maraka, u suštini temelji se na tome da su njegove firme pretrpjele štetu jer mu RS nije dozvolila da neplaća porez.

Redakcija CAPITAL-a je u posjedu ove tužbe i ekskluzivno objavljuje detalje o navodnoj šteti koju su blokadom računa pretrpjela Čičićeva preduzeća „BIM Galames“ i „Vrbasplast“.

Ovaj predmet je jedan od najvećih odštetnih zahtjeva u RS sa kojim se suočava aktuelna vlast u RS. Čičić je već jednom uspio da se vansudski nagodi sa RS i dobije 11 miliona KM odštete, a izvori CAPITAL tvrde da je to krajnji cilj i ove pravno potpuno neutemeljene tužbe, što potvđuje i činjenica se pripremno ročište odgađa već šesti put u Osnovnom privrednom sudu u Banjaluci.

U novoj Čičićevoj tužbi protiv RS tvrdi se da zbog blokade računa njegovim dvema firmama u RS od strane Poreske uprave one nisu mogle da isporuče ugovorene količine junećeg i ovčijeg mesa drugim njegovim dvema firma u Srbiji. Zbog čega im je propao „posao desetljeća“ koji su dogovorili sa Bliskim istokom. Prema Čičićevoj tezi svaka firma kojoj Poreska uprava opravdano blokira račun ima pravo da traži odštetu za izgubljenu poslovnu dobit u tom periodu. Paradoks je da Čičić uopšte ne osporava da Poreskoj upravi duguje 289.413 KM na ime neplaćenih poreza i doprinosa.

 

Detalji tužbe

U tužbi navodi se da su „Ministarstvo finansija RS i Poreska uprava RS blokadom računa zbog poreskog duga Fabrici mesa „BIM GALAMES“ i „Vrbas Plastu“ Banjaluka, u periodu od septembra 2002. godine pa do 15. januara 2008. godine, načinili nemjerljivu štetu“.

 

dragan cicicOn tvrdi da u vrijeme blokade računa ove dvije firme nisu bile u mogućnosti da realizuju jedan od velikih poslova nazvan „poslom desetljeća“. Zbog toga je, navodno, stopirana realizacija milionskog ugovora sa kupcem s Bliskog istoka, na osnovu kojeg je Čičić ovoj bliskoistočnoj firmi trebalo da isporuči 33.000 tona junećeg i ovčjeg mesa.

Posao je osmišljavan tokom prve polovine 2002. godine, a zaključenjem Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji od 15.07.2002. godine i Aneksa na taj ugovor od 03. septembra 2002. godine posao desetljeća je počeo sa realizacijom. Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji od 15. jula 2002. godine ugovarači i to „MI Galames“ Beograd i „Drvoplast“ u Kraljevu, te tužitelji koji su se, u cilju isporuke mesa i mesnih prerađevina kupcu na bliskom istoku sporazumjeli da proizvedu, prerade, upakuju i otpreme 33.000 tona junećeg i ovčijeg mesa u periodu od pet godina odnosno 6.600 tona godišnje. Nosilac tog posla je bio „MI Galames“ Beograd a tužitelj BIM Galames Banjaluka je trebao da mu isporuči 6.600 tona junećeg i ovčijeg mesa, dok je tužitelj „Vrbasplast“ iz Banjaluke bio u obavezi da isporuči 7.200 tona granulata za proizvodnju folija i ambalaže u koje bi bile upakovane dogovorene količine mesa i to „Drvoplastu“ Kraljevo“, navodi se u tužbi koja je u posjedu CAPITAL-a.

Upravo kada je posao desetljeća bio u fazi realizacije, tuženo Ministarstvo finansija RS je blokadom svih resursa tužitelja onemogućilo iste da realizuje posao iz ugovora tako da je cjelokupni posao propao“, navodi se u tužbi.

Da bi Čičić imao osnova da tuži RS, prethodno je tužio sam sebe. Njegove firme u Srbiji su tužile njegove firme u Republici Srpskoj zbog pretrpljene štete po osnovu ugovorenih poslovnih obaveza. MI GALAMES Beograd i Drvoplast Kraljevo Konarevo su na Trgovinskom sudu u Kraljevu tužile „Vrbasplasta“ i „BIM Galamesa“ Banjaluka, a sud je presudom iz decembra 2007. godine obavezao tužene da na ime naknade štete isplate tužiocima solidarno „MI Galamesu“ Beograd 11,25 miliona dolara sa kamatom i PTR „Drvoplast“ Kraljevo iznos od 8,57 miliona američkih dolara sa kamatom počevši od 26.11.2007. godine.

Osim ove štete po sudskoj presudi iz Kraljeva Čičićeva firma „BIM Galames“ je obavezna isplatiti odštetu na ime neto zarade za pet godina Vujanić Miloradu 150.000 KM i 84.480 američkih dolara, a „Vrbasplast“ treba da isplati Milanu Petraševiću i Mirjani Sanader iznos od po 108.000 KM, s tim da  Milanu Petraševiću i iznos od 25.344 američkih dolara.

Sve je ovo Čičić lijepo sabrao i fakturisao Republici Srpskoj.

U Tužbi predlaže sudu da obaveže tuženu RS odnosno Ministarstvo finansija RS da na ime naknade štete isplati „BIM GALAMESU“ 15,4 miliona maraka i „Vrbas plastu“ 11,9 sa zateznom kamatom počev od 18.01.2008. godine.

 

Kako je došlo do blokade računa

Ministarstvo finansija je utvrdilo da je BIM Galames duzguje 289.413 KM i blokirala račun. Kako se nisu mogli naplatiti, Poreska uprava, odlučila da blokira povezano pravno lice, Čičićevu drugu firmu „Vrbasplast“ Banjaluka i naplati se pljenidbom osnovnih sredstava, novčani, robe i proizvoda. Čičić osporava da je Poreska uprava imala to pravo i da je pogrešno tumaličla član 14. Zakona o pogreskoj uporavo koja se odnosi na povezana pravna lica. Poreska uprava tvrdi da ima pravo da pokrene prinudnu naplatu kod Vrbasplasta, jer je osnivač glavnog dužnika „BIM Galamesa“ i „Zmijanjeplasta“ isto lice –Dragan Čičić. Dok je „Zmijanjeplast“ osnivač firme „Vrbasplast“, od koje je Poreska uprava pokušala da se naplati. I pored ovih činjenica, koje se navode u tužbi protiv RS, Čičić smatra da to nije dokaz da se radi o povezanim pravnim licima.

 

Siniša Vukelić  

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: EKSKLUZIVNO: Svi detalji tužbe Čičića protiv Republike Srpske teške 27 mil. KM

  1. Bosman

    Samo uhapsiti Čičića kada uđe u Republiku Srpsku (BiH) i sve će biti jasno!