Capital.ba

Ekskluzivno: Izvještaj Deviznog inspektorata – Vlasti RS prije 12 godina službeno upoznate sa kriminalom u FG „Birač“ (I)

12.06.2017. / 16:38

– Vlasti RS osam godina prije odlaska Litvanaca znale za kriminal
– Litvanci ciljano gurali „Birač“ u minus i izvlačili stotine miliona, navodi se u izvještaju Deviznog inspektorata RS koji je u posjedu CAPITAL-a
– Povezana pravna lica u BiH i inostranstvu izvlačila milione KM
–  Cijene prema krajnjim kupcima diktirane iz Litvanije

BANJALUKA, Cilj ukupne poslovne politike koju su godinama vodili Litvanci dok su bili vlasnici Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika bio je da konstantno proizvode gubitak u FG, uz istovremeno povećanje dobiti za firme u njihovom vlasništvu u inostranstvu, te da od države uzmu što više beneficija i kredita koje će nenamjenski potrošiti, a koje neće vraćati.

„Napominjemo da su damping cijene vjerni pratilac prodaje gotovih proizvoda FG „Birač“ od 2004. godine, što je i konstatovano u našem izvještaju iz 2005. godine“, navodi se u izvještaju Republičkog deviznog inspektorata koji je u posjedu portala CAPITAL.ba

Pozivanje inspektora na zaključke iz 2005. najbolji je dokaz da su vlasti RS najmanje osam godina prije odlaska Litvanaca znale za sav kriminal, a ništa nisu učinile.

U zapisniku Deviznog inspektorata RS o izvršenoj kontroli u FG „Birač“ od 4. juna 2013. godine, koji je u našem posjedu, do detalja je objašnjeno kako su Litvanci putem povezanih firmi u off-shore zonama izvlačili novac iz RS, kako su i zbog čega osnovali Balkan investment banku i kako su nenamjenski trošili državne kredite.

Cilj njihove poslovne politike bio je da konstantno proizvode gubitak u FG „Birač“ i svim njenim povezanim licima, uključujući i „Energoliniju“, kako bi kupili ostatak akcija po što nižim cijenama. Ako to nije moguće, trebalo je smanjiti broj akcija ostalim akcionarima smanjenjem kapitala.

Težište gubitaka koje su smišljeno proizvodili prebacili su na domaće povjerioce, a istovremeno proizvodili dobit za povezane firme u inostranstvu „E-Way LLC“, „Viewside Markets Inc.“ i „AB Kauno tiekimas Filialas“.

„Cilj im je bio i da imovinu ’Birča’ drže pod stalnom hipotekom povezanih lica u inostranstvu, za račun nekih sitnih kredita uzetih od njih. Ta poslovna politika mogla je da funkcioniše isključivo po zadatim šemama, a što se jasno dokazuje iz silnih prepiski na relaciji Kaunas-Banjaluka-Zvornik“, navodi se u izvještaju u kojem je kontrolisana 2010, 2011. i 2012. godina.

 

Firme – posrednici iz inostranstva

Firma „Viewside Markets Inc.“ formirana je 2006. godine na Britanskim Djevičanskim Ostrvima. Nema zaposlenih, nema prihoda i zvanično je bez odgovornog lica, sa otvorenim nerezidentnim računom u Ukio banci.

„E-Way LLC“ osnovan je 2003. godine na Američkim Djevičanskim Ostrvima, nema zaposlenih, nema prihoda i zvanično je bez odgovornog lica, sa otvorenim nerezidentnim računom u Ukio banci.

„AB Kauno tiekimas Filialas“ formiran je u Kaunasu, Litvanija, gdje ima desetak zaposlenih, od kojih su neki bili i odgovorna lica u „Birču“ i povezanim licima, kao i „Industrija Adriji“ Sarajevo, a predstavljali su se i kao odgovorna lica „Viewside Markets Inc.“ i „E-Way LLC“.

Fakture off-shore firmi kucane u kancelariji „Alumine“

Glavni kupci banjalučkog „Balkala“, za koji je „Birač“ do 2009. godine vršio proizvodnju kao posao dorade, bile su upravo pomenute tri firme sa Američkih Djevičanskih Ostrva, Britanskih Djevičanskih Ostrva i Litvanije koje su istovremeno i glavni uvoznici sirovina.

Od marta 2009. godine „Alumina“ iz Zvornika (iako nema svojih radnika) počinje proizvodnju i prodaju gotovih proizvoda sa glavnim inostranim kupcima „Viewside Markets Inc.“ i „AB Kauno tiekimas Filialas“ kao najznačajnijim ino dobavljačem.

„Tehnika rada sa ovim kupcima od marta 2009. godine do momenta kontrole izgledala je ovako: U kancelariji prodaje ’Alumine’ u Zvorniku kucaju se izlazne fakture prema tim kupcima, a u jednoj od kancelarija ’Alumine’ kucaju se i korespondentne fakture ’Viewside Markets Inc.’ i ’AB Kauno tiekimas Filialas’, sada već kao dobavljača prema ino kupcima u Poljskoj, Rusiji, Španiji, Osijeku, Italiji, Turtskoj i drugima. Tačno određeni radnici ’Birča’ i ’Alumine’ raspolagali su pečatima navedene dvije firme, koje su dobili od Viktorasa Zarevičiusa, zaposlenog u FG“, navodi se u zapisniku.

Inspektori su utvrdili i cijene prema krajnjim kupcima koje su unošene na fakture „Viewside Markets Inc.“ i „AB Kauno tiekimas Filialas“ diktirane iz „AB Kauno tiekimas Filialas“, a često ih je davala Oksana Kovtun, zamjenik direktora te firme koja je istovremeno bila i član Upravnog odbora „Birča“.

Te fakture su sa pripremljenim formularom za carinjenje robe, jer je „Birač“ imao i sopstvenu špediciju, uručivale vozačima, koji su ih zatim mijenjali po izlasku iz BiH sa špediterom iz Srbije.

Kada je u pitanju uvoz lužine i drugih sirovina, inspektori su utvrdili da je lužina od evropskih proizvođača papirološki dolazila preko firme „AB Kauno tiekimas Filialas“ iz Litvanija, a manji dio preko „Viewside Markets Inc.“.

Kako su naveli, tehnika je ista kao kod prodaje – roba je od evropskih proizvođača dolazila do granice BiH, sa „AB Kauno tiekimas Filialas“ kao kupcem, a zatim se faktura sa višom cijenom (koja se pravila u kancelariji prodaje „Alumine“) nosila na granicu i stavljala u dalju proceduru, u kojoj se „AB Kauno tiekimas Filialas“ pojavljuje kao prodavac, a „Alumina“ kao kupac.

Inspektori: „Viewside Markets Inc.“ školski primjer fantomske firme

„AB Kauno tiekimas Filialas“ iz Litvanije je po osnovu “posredovanja“ prilikom izvoza gotovih proizvoda samo od 2010. do 2012. zaradila 11,4 miliona evra, dok je firma „Viewside Markets Inc.“ od početka 2010. do septembra 2011. naplatila više od tri miliona evra provizije. To znači da je tim firmama „Birač“ samo za posredovanje ukupno platio 14,4 miliona evra u ovom periodu.

„Ukupna ’provizija’ navedenih ’posrednika’ ostajala je na računima u Ukio banci u Litvaniji“, navodi se u izvještaju.

Inspektori su utvrdili i da se posrednik „Viewside Markets Inc.“ od početka 2010. do momenta kontrole (april 2013. godine) u nekoliko navrata pojavio i kao „dobavljač“ lužine. Taj uvoz je izvršen tako što je robu od evropskih kupaca iz Norveške, Velike Britanije i Francuske do luke Ploče uvozio „AB Kauno tiekimas Filialas“, da bi onda određene količine „prepuštao“ firmi „Viewside Markets Inc.“, kao dobavljaču prema „Alumini“.

„Odgovorno lice u ’Alumini’ u nekoliko navrata je u kontrolisanom periodu sklapalo fiktivne ugovore za uvoz boksita od ’Viewside Markets Inc.’, a po osnovu tih ugovora od polovine 2010. do aprila 2013. godine uplatilo je 14,7 miliona KM nerealizovanih avansa. ’Alumina’ od ove firme, kao kupca gotovih proizvoda, potražuje 11,3 miliona KM. Iz tog se jasno vidi da je ’Alumina’ obezbijedila ’zaradu’ za ’Viewside Markets Inc.’ u iznosu od 26 miliona KM plus prethodno navedenih više od tri miliona evra. Normalno, ova računica zarade važi isključivo za fantomske firme, za koje je ’Viewside Markets Inc.’ školski primjer“, zaključili su inspektori.

Damping cijene vjerni pratilac

Inspektori su, između ostalog, utvrdili i da je cijena koštanja proizvodnje glinice u 2010. godini iznosila oko 280 evra, dok se cijena u istoj godini prema „AB Kauno tiekimas Filialas“ kretala od 201 do 250 evra.

Zbog tendencije damping cijena u 2011. godini, Evropska komisija, na čelu s komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, po prijavi firme „Mira Lanza“ iz Italije za niske cijene zeolita na tržištu Evropske unije, uvodi carinu na izvoz zeolita, i to fabrici „Birač“, a ne njenim posrednicima, pošto EU nema problema s prepoznavanjem pravih posrednika u odnosu na zloupotrebe.

„Napominjemo da su damping cijene vjerni pratilac prodaje Birčevih gotovih proizvoda od 2004. godine, što je i konstatovano u našem izvještaju iz 2005. godine“, naveli su inspektori.

Kada je gubitak „Birča“, generisan duplim cijenama, dostigao 732,3 miliona KM i premašio ukupni kapital preduzeća koji je iznosio 729 miliona, povezane firme u inostranstvu su počele da smanjuju proviziju, u namjeri da se ukupan gubitak smanji i da ne bi prelazio vrijednost kapitala.

„Proizvedeni gubitak morao se kontrolisati da ne prelazi vrijednost kapitala. Pošto su odgovorna lica u kontrolisanim firmama prisiljena da smanjuju svoju ’proviziju’, pokušavajući kontrolisati ukupan gubitak, a istovremeno im treba ta ’izgubljena dobit’ oni pribjegavaju avansima po osnovu fiktivnih ugovora sa dobavljačem ’Viewside Markets Inc’ što naravno ne opterećuje gubitak, a Gospoda dobija novac nazad“, navode inspektori u izvještaju do kojeg je došao CAPITAL.

CAPITAL: Siniša Vukelić, Marina Čigoja

SUTRA: “Litvanci osnovali Balkan Invetsment Banku samo zbog izvlačenja novca iz RS”

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Ekskluzivno: Izvještaj Deviznog inspektorata – Vlasti RS prije 12 godina službeno upoznate sa kriminalom u FG „Birač“ (I)

 1. Goli kriminal

  eee sad dolazi Pavgord i Zoran Stevanović da nastave otimačinu… bravo za državu… bravo majstori…

  • Zoka

   Zoka će nas spasiti, bez Zoka ništa. Samo što je u izgri oko Alumine mnogo Zoka… te neki Stevanović, te Tegeltija, te Džida…

   • Bruka

    Strašno, pola pravosuđa u funkciji organizovanog kriminala

   • Bn

    OVAKVO PRAVOSUDJE JE RAJ ZA KRIMINALCE…TJ.VISE SE NE PRAVI RAZLIKA IZMEDJU SECIKESE I POJEDINIH SUDIJA…

 2. Dodo

  Isto sad radi i Optima grupa sa rafinerijama.

 3. Banana

  Jel ima i jednog Litvanca ili domaceg izdajnika iz fabrike da je uhapsen za ovaj kriminal? Eno ih setaju se po Zvorniku i dalje, cak su neki u funkciji Zorana Debelog i Gocija u novom otimanju Alumine. Mi smo banana drzava

 4. nedođija

  U normalnoj zemlji, svi učesnici u ovom kriminalu bi bili odmah pohapšeni. Umjesto toga, mi danas imamo otimačinu Alumine, u režili lokalnih gangstera, kojima je cilj samo da iz Alumine izvuku ono što je napravljeno u protekle 4 godine i da isjeku fabriku u staro gvoždje. Da su pohapšeni domaći izdajnici i strani plaćenici, Alumina bi cvjetala, a ne sad bila u blokadi od nekog Pavgorda…

 5. Dragica

  Svi znamo ko su odgovorni za uništenje fabrike za vrijeme litvanaca i koji isto to sada rade samo u novim rukavicama, sada sa nekim Pavgordima. Ono što je sigurno je da smo kao društvo propali dok god takvi budu šetali slobodno, a ne bili zatvoreni za svoja nedjela.

 6. MZ

  Eto vam vaš ljubljeni gradonačelnik, uništio vam je fabriku od koje živi Zvornik, a vi glasajte za njega. Preči mu je Goci iz Foče nego komšija čija porodica živi od Alumine. Preči su mu njegovi milioni nego djeca svih radnika Alumine. A vi građani Zvornika ponovo podržite tu gromadu od čovjeka.

 7. Slobodan V

  Treća vijest dana je da je u Bijeljini održana Skupština povjerilaca “FG Birač u stečaju”, na kojoj je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, ponudio da otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca firme, (koja iznose 90 miliona KM), za 45 miliona KM.

  Loša šala, čiji je cilj potcjenjivanje povjerilaca, među kojima su i institucije RS.

  Očekivalo se da Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, ponudi bar 46 miliona, kako bi sačuvao dignitet institucija RS.

  Stevanović, takođe, ima priznata potraživanja u iznosu od 572 KM i 81 pfening.

  Kupio ih je od jednog penzionera, kako bi se, na skupštinama povjerilaca, mogao boriti, zajedno sa Pavlovićem, za nezakonito preuzimanje“Alumine” na osnovu fiktivnog duga te firme prema “UKIO” banci.

  Kada Stevanović nije ponudio 46 miliona, sve su oči bile uprte u njegovu i Pavlovićevu savjetnicu Sonju Rubež, koja, takođe, ima priznata potraživanja. U iznosu od 337 KM i još pola marke.

  Ni ona nije ponudila ništa. A “Alumina” im toliko mnogo znači!!!

  Kako stvari u ratu za “Aluminu” trenutno stoje i Stevanovićeva i Rubež će ostati na 572,81 KM, odnosno 337,5 KM, dok će Pavlović ostati bez 6,4 miliona evra koliko je platio fiktivna potraživanja u visini od 122 miliona KM. Što su ih, da citiram Zorana Tegeltiju, “litvanski banditi” opljačkali iz FG Birač.

  • kriminal

   Pa samo iz ovih tekstova ima dovoljno elemenata za pravu optužnicu

 8. Nasi a Litvanci

  Ovo isto ćemo čitati za 6 mjeseci za Rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice. Džaba upozorenja, džaba činjenice, džaba očigledna otimačina narodne imovine.
  Prvo kroz stečaj državne firme (na čelu sa svemoćnim Lazom stečajnim), nakon toga poklanjanje rudnika našim a belosvetskim UDBAŠIMA, nakon toga rasprodaja državne imovine u bescenje, nakon toga formiranje transfernih cena, nakon toga….. bežanija iz zemlje. Naši Litvanci.
  A suvlasnik rudnika , niko ne zna ko je, firma sa Kipra sa 33% udela. Lepota božja, i milina…narodna

  • Murat

   ebo te rudnik u srebrenici

   • Re Murat

    .rde Murat, ne more se durat….

 9. Realno

  Narode, propali smo skroz na skroz. Ovome nema kraja.Pad u ambis je neizbjezan.Sve ce otici u tri lijepe materine.

 10. Realno

  Gdje si sugava inteligencijo? Pisam Vam se na diplome i doktorate.Inteligencijo prokleta da si vjekove vo vijeki.

 11. Realno

  Gdje si rajo, stoko? Pisam se i na Vas.

 12. Realno

  Borci, jeste li ovakvo drustvo htjeli?

 13. Realno

  Prodane duse, pokoljenjace vas proklinjati.

 14. Realno

  Zgrtaci, zgrcizgrnutoe neko nekad i zgrnuto razgrnuti…nekad neko…neka nova pokoljenja kad na nasim grobovima iznikne trnje i kopriva. Nekad… neko…

 15. Realno

  Je….si svi mater…bolje niste ni zasluzili. I novinari, i doktori i radnici i direktori i stecajni upravnici i sudije i inspektori i politicari.Prodane duse, djedovi yVam se u grobu prevrcu a potomci ve po vasim grobovima pljuvat.

 16. Realno

  FUJ KOLEKTIVNI GUBITNICI.

 17. Realno

  OSTALO JE JOS JEDINO DA SKINETE GAVE I DA SE NATRTITE.