Capital.ba

Durmić preuzima nadležnosti Agencije za osiguranje?

06.04.2020. / 14:19

BANJALUKA – Udruženje društava za osiguranje u Republici Srpskoj pripremilo je Sporazum kojim Udruženje dobija pravo da kažnjava sa 50.000 maraka društva koje daju nelegalne popuste prilikom zaključivanja polise osiguranja od auto-odgovornosti. Međutim, kako pojedine članice ovog Udruženja upozoravaju, Sporazum duboko zadire u nadležnosti Agencije za osiguranje Republike Srpske koja vrši nadzor nad tržištem i primjenu zakona, pa bi njena uloga nakon potpisivanja ovog dokumenta bila beznačajna.

Durmić

Milomir Durmić               Foto: Srpskainfo/Blic

Obavezali se da će poštovati zakon!?

Zanimljivo je da se u prijedlogu Sporazuma, a koji je u posjedu portal CAPITAL društva obavezuju na striktno poštivanje Odluke o zajedničkoj  tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj. Tačnije, oni se obavezuju na poštivanje zakona i zakonskih propisa iako im je to obaveza.

U ovom dokumentu se navodi kako će se pod nepoštivanjem Odluke smatrati svaki obračun premije suprotan od onog kako je njome propisano, a kojim se snižava cijena ukupne registracije.

Diskutabilni su i kriterijumi na onovu kojih će se smatrati da društvo krši sporazum i narušava premijski sistem, a to su rast premije po pojedinim lokacijama od 10 odsto ili ukupno pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, prijave sa terena, ali i kontrole organizovane od strane Udruženja koje planira angažovati tajne kupce (mystery shopping).

Skupština Udruženja će, prostom većinom glasova, za društva koja budu identifikovana kao prekršioci Sporazuma naložiti uplatu novčanog iznosa od 50.000 KM na račun udruženja, naložiti povlačenje polisa i prestanak rada na mjestima na kojima se krši Sporazum, isključiti društvo iz Udruženja, javno objaviti i etiketirati one koji krše propise, a Agenciji dostaviti obavještenje o kršenju premijskog Sistema uz što više materijalnih dokaza”, navodi se u Sporazumu koji bi na snagu mogao stupiti u narednim danima.

Durmić negira da Udruženje uzima nadležnosti Agenciji

Predsjednik skupštine Udruženja društava za osiguranje RS, Milomir Durmić negira da Udruženje ima bilo kakve ambicije po pitanju preuzimanja nadležnosti od Agencije za osiguranje Republike Srpske.

Kao prilog za svoju tvrdnju on navodi da je Sporazum izrađen u saradnji sa Agencijom za bankarstvo RS.

Sve mjere koje su predviđene neće i ne može preuzimati udruženje jer za njih nema nadležnosti. Ono što mi možemo je da se objelodane imena društava koje prave probleme i narušavaju tržište. Sve druge mjere vezane za kaznenu politiku će raditi regulator”, kaže Durmić.

Prema njegovoj ocjeni “Sporazum skreće pažnju na ozbiljnost situacije i nema veze sa regulatorom”.

Govoreći o kazni od 50.000 maraka, on kaže da će taj iznos biti uplaćivan na račun Udruženja, a dalje sa njega prosljeđivan u humanitarne svrhe.

Podsjećamo, Agencija za osiguranje RS je takođe kažnjavala ona društva koja daju nelegalne popuste ali su kazne bile znatno blaže i kretale su se od tri do devet hiljada maraka.

Pojedine osiguravajuće kuće ukazuju na nezakonitosti

Inače, kako portal CAPITAL saznaje društva su imala tek desetak sati da se izjasne o dokumentu čije je prijedloge izradio Izvršni odbor udruženja a po zahtjevu Skupštine.

U planu je da ga potpišu sve članice Udruženja što će biti teško izvodljivo. Naime u našem posjedu je izjašnjenje “Uniqa osiguranja” koje smatra kako je preuzimanje kontrolne funkcije od strane Udruženja i izricanje sankcija članicama suprotan propisima kao i prihvaćenim  ciljevima Udruženja.

Zakonom o obaveznim osiguranjima u saobraćaju kontrola postupanja učesnika na tržištu osiguranja je u isključivoj nadležnosti Agencije za osiguranje Republike  Srpske, kao i ovlaštenje za izricanje propisanih sankcija. S tim u vezi ugovaranje kontrole i sankcionisanja članica od strane Udruženja, kao i propisivanje dodatnih sankcija je nepotrebno i nesvrsishodno, a u praksi i neprovodivo. Mjere za uređenje tržišta koje članovi Udruženja saglasno donose, ne trebaju biti obavezivanje na poštivanje propisa jer se to podrazumijeva”, upozoravaju iz ove osiguravajuće kuće.

Sa druge strane u “Asa osiguranju” su se izjasnili kako će “podržati sve aktivnosti, prijedloge i težnje koje za cilj imaju poslovanje u okviru propisanih tarifa i cjenovnika za osiguranja od odgovornosti kod motornih vozila”.

Međutim i oni u svom odgovoru ukazuju na to kako će pojedine odredbe biti teško sprovodive.

Za objektivnu primjenu navedenih kriterijuma potrebno je dostaviti podatke ostvarene premije po opštinama ili ukupno za zadati period svih društava koji posluju na teritoriji RS jer je poznato da zvanični podaci o ostvarenoj premiji nama nisu dostupni”, navodi se u njihovom izjašnjenju.

Pitanja o ovom Sporazumu smo uputili i na adresu Agencije za osiguranje Republike Srpske, ali do zaključenja ovog teksta odgovori nisu stigli.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Durmić preuzima nadležnosti Agencije za osiguranje?

  1. Linija

   Durmic je sampion obmane, dokaz nestrucnosti i licemjerstva. On vec godinama vodi Agenciju a ne Slaven, jer Slaven samo vodi privatni biznis

  2. Blagoje

   Sjaši Murta da uzjaše Kurta!
   Ovo je sve jedna obična sprdnja!
   Preko njih se već skoro 20 g. pere ogroman keš.

  3. Blagoje

   Nema ovde sreće dok im se neka ozbiljna i nekorumpirana institucija ne natovari na leđa, ako takva uopšte i postoji.

  4. Marko

   Durmic najobicniji propali vojnik sa kompleksima Milica

  5. Robi

   Ovo je zaista tako nisko i bez imalo mozga osmislio Durmic sa drugarom Misanovicem i pravnikom Cvjetinom. Kaze Durmic ova voda nije radioaktivna ona je malo radioaktivna. Bas me zanima komentar Agencije i najveceg direktora Slavena sampiona!

  6. zoso

   Ovo je bilo za očekivati, da se stvarni rukovodioci Agencije ovako ukažu, kad se Dujakovič ne bavi svojim poslom, odnosno bavi se samo nekima, a pojedini mogu šta i koliko hoće.
   Šta će Dujaković okupiran je reizborom na poziciju…a kao i svi nestručni i licemjerni kad ih izaberu na poziciju vodi instituciju kao babinu prćiju, neznanje pokriva bahatošću i potkiva koga treba.

  7. reosiguranik

   Interesantno je da ovo prolazi već 10-12 godina i da niko od nadležnih ništa ne preduzima. I ne znam zašto ovo objavljujete kao vijest kad je to opšte poznato. Ovo govori da su svi u lancu povezani i da će ovo trajati do nedogled. Kako sva osiguranja mogu iskazati dobit a ne plaćaju štete već isplaćuju dobit akcionarima? Novac u osiguranju nastaje pojedinačnim uplatama osiguranika u fondove za nadoknadu šteta. Zašto se dobit ne dijeli uplatiocima u fond a ne društvima jer društvo ne povećava vrijednost fonda ulaganjem već samo pojedinačnim uplatama? Rast mase novca u osiguranju nije posljedica kvalitetnog upravljanja već isključivo rast pojedinačnih uplata a najvećim dijelom zbog zakonske obaveze.

  8. Misko

   Ovo sada vec gubi svaki smisao. Imamo vanredno stanje, gubitak radnih mjesta, krizu budzeta, a gospodin Durmic iz svog stana diktira sta inko kako da radi. Neskovic nema vise kesa, Boksit ne radi, Dujakovic gubi tlo pod nogama od svega, i onda prave sporazum koji je vec propao. Svi znaju da su bas Durmic i ekipa sav porfelj AO iz aprila odradili u prethodnih nekoliko dana i da sada sjede i smiju se kako su ostala osiguranja luda pa kao postuju sporazum. Zasto se ministarstvo finansija ne ukljuci u ove sporazume koji nemaju smisla ali imaju samo to da Dujakovic ne radi svoj posao a Durmic i dalje uzima lopatama