Capital.ba

Dugovanja Elektroprivrede Hrvatske sve veća

15.01.2012. / 11:32

TREBINJE, Dugovanja Elektroprivrede Hrvatske po osnovu preuzete energije iz prve faze sistema Hidrolektrana na Trebišnjici (HET) iznose 4.317.953.293 kilovat-časova električne energije, potvrdio je direktor HET-a Marko Mitrović.

“I dalje smatramo da će sporna pitanja biti riješena sporazumno i da neće biti potrebne neke druge mjere”, kaže Mitrović napominjući da od novembra 1994. godine hrvatska strana stalno preuzima više energije iz prve faze sistema nego što joj pripada.

Mitrović je podsjetio da je ugovorima o zajedničkom ulaganju, koji su nekada zaključeni između HE “Dubrovnik” i HET-a, utvrđen i način raspodjele struje, tako da 78 odsto struje pripada HET-u, a 22 odsto Hrvatskoj.

“Ovakva raspodjela  vršena je sve do 1. novembra 1994. godine kada je hrvatska strana narušila tehnološko jedinstvo sistema, odnosno jedan agregat povezala direktno u elektroenergetski sistem Hrvatske, a do tada su oba bila povezana u elektroenergetski sistem Trebinje”, pojasnio je Mitrović.

Govoreći o trenutnim proizvodnim aktivnostima u HET-u, pogonskoj spremnosti postrojenja i investicionim ulaganjima, Mitrović je istakao da se sve realizuje planiranom dinamikom, a u rekonstrukciju i modernizaciju postrojenja i opreme ulažu značajna sredstva.

Mitrović je podsjetio da je HET u prošloj godini u elektroenergetski sistem isporučio ukupno 927,45 gigavat časova električne energije, odnosno 90,92 odsto elektroenergetskim bilansom predviđene proizvodnje.

“Na ostvarenje plana proizvodnje prvenstveno su uticali dobra pogonska spremnost agregata, koja podrazumijeva dobro održavanje objekata, postrojenja i opreme, zatim izuzetno visoki dotoci u akumulacije krajem 2010. godine i u januaru 2011. godine, a imali smo i izuzetno sušan period od kraja marta do decembra prošle godine”, kaže Mitrović.

On kaže da je za zamjenu mašinske opreme u pogonu Hidroelektrane Trebinje 1, na isporuku opreme i zamjenu transformatora i komponenata postrojenja u ovom pogonu, kao i za druge neophodne radove uloženo oko 5.219.339 evra.

Mitrović i za ovu godinu najavljuje značajne investicije u revitalizaciju i modernizaciju glavne opreme na pogonu HE Trebinje 1, revitalizaciju agregata 2 u pogonu HE Dubrovnik, kao i radove na branama, tunelima i kanalima.

Direktor HET-a ističe da su urađeni i svi pripremni poslovi na projektu HE Dabar, napominjući da je završena izrada eksproprijacionog elaborata, da su urađeni urbanističko-tehnički uslovi, kao i projekti za pristupne puteve.

“Završena je i izrada i revizija projekta dodatnih istražnih radova i objavljen tender za izbor izvođača radova, a u toku je izrada Studije uticaja na životnu sredinu kao i druge neophodne aktivnosti za uspješnu realizaciju projekta”, ističe Mitrović.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!