Capital.ba

Dug za zdravstveno osiguranje porastao na 280 miliona KM

09.03.2017. / 12:34

– Najveći dužnici iz javnog sektora
– Za četiri godine dug povećan za 70 miliona KM
– Rad na crno godišnje odnese 120 miliona KM
– Škrebić: Država mora prvo od sebe krenuti

BANJALUKA, Dugovanja poslodavaca prema Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS u posljednje četiri godine povećana su za čak 71 milion maraka, a samo u prošloj godini su porasla za više od devet miliona, tako da je ukupan dug na kraju 2016. dostigao gotovo 280 miliona KM.

Podaci Fonda pokazuju da su najveći dužnici zdravstvene ustanove i javna preduzeća u Srpskoj.

Ubjedljivo najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar RS sa 28,7 miliona KM, a slijede ga „Željeznice RS“, Bolnica Istočno Sarajevo te Bolnica Sv. Apostol Luka u Doboju.

Od ukupnog iznosa nenaplaćenih potraživanja po osnovu doprinosa čak 153 miliona KM čine potraživanja starija od 365 dana.

Zbog rada na crno Fond godišnje gubi 120 miliona KM prihoda

U Fondu ističu da im neredovna uplata doprinosa značajno otežava rad, posebno ako se ima u vidu činjenica da prihodi od doprinosa za zaposlene čine gotovo 90 odsto ukupnih prihoda Fonda.

„Zaposleni praktično finansiraju cjelokupan zdravstveni sistem. Pored neredovne uplate doprinosa problem predstavlja i loša struktura osiguranika u kojoj zaposleni čine samo 35 odsto osiguranika. S druge strane, u strukturi osiguranika preovladavaju penzioneri i nezaposleni, koji čine više od 50 odsto osiguranika Fonda. Primjera radi, prihodi od penzionera učestvuju u poreskim prihodima Fonda sa manje od jedan odsto, a oni čine 36 odsto osiguranika“, ističu u FZO.

U Fondu naglašavaju da pored neredovne uplate doprinosa, zdravstvo ostaje uskraćeno za milionske iznose i zbog neprijavljivanja radnika na osiguranje, odnosno zbog rada na crno, kao i zbog prijavljivanja radnika na minimalne plate. Prema procjenama, samo zbog rada na crno ”gubi” se oko 10 miliona KM mjesečno.

Kada su u pitanju obaveze Fonda prema poslodavcima, u FZO ističu da ih izmiruju u skladu sa ostvarenjem prihoda. Njihove obaveze prema poslodavcima lani su povećane za oko 1,5 miliona KM i na kraju prošle godine su iznosile 40,5 miliona KM.

FZO je u 2016. godini uplatio poslodavcima po osnovu refundacije bolovanja nešto manje od 10 miliona KM.

„Usljed ograničenih i nedovoljnih finansijskih sredstava primorani smo praviti prioritete, a u odnosu na refundacije bolovanja, prioritetnije je da se plati zdravstvena zaštita pacijenata, odnosno zdravstvene usluge, lijekovi i slično, jer od toga direktno zavisi zdravlje, pa i život pacijenata. To svakako ne znači da Fond neće izvršiti i svoje obaveze prema poslodavcima kada je riječ o refundaciji plata za vrijeme bolovanja“, kažu u Fondu.

Škrebić: Finansijska nedisciplina više se ne može tolerisati

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže za CAPITAL da Fond njegovoj firmi nije isplatio dug za posljednje tri godine i da se takvoj praksi jednom mora stati u kraj.

„Finansijska nedisciplina se ne može više tolerisati. Država mora prvo od sebe krenuti i izmirivati svoje obaveze redovno, a zatim i ne praštati nikome ko ne izmiruje svoje obaveze. Ovako kako se sada radi kažnjavaju se oni koji legalno rade i redovno izmiruju svoje obaveze, a oni koji „muljaju“ i ne plaćaju i dalje normalno rade, stvaraju nelojalnu konkurenciju nama koji legalno radimo i koriste neke usluge koje ne plaćaju isto kao i mi koji ih plaćamo“, naglasio je Škrebić.

On je istakao da bi Fond trebalo da redovno refundira bolovanja onim poslodavcima koji redovno izmiruju svoje obaveze, a protiv onih koji ne plaćaju preduzeti određene mjere.

„Moramo negdje presjeći, jer ako ovako nastavimo nećemo daleko dogurati“, istakao je Škrebić.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!