Capital.ba

Državni povjerioci izbjegavaju odluku o odmaralištu FG „Birač“ u Baošićima

08.09.2021. / 16:29

– Spornu imovinu fabrike u Baošićima Vlada prenijela na RS
– Predstavnici više institucija RS u Skupštini povjerilaca danas nisu imali ovlaštenja da glasaju o ovim pitanjima

 

BIJELJINA – Skupština povjerilaca Fabrike glinice “Birač” danas nije glasala o važnim pitanjima kao što su status imovine fabrike u Baošićima i pokretnje postupka u Strazburu nakon odluke Ustavnog suda BiH u sporu sa Ukio bankom, iako je sazvana najviše zbog toga.

skupština povjerilaca

Foto: Capital

Skupština povjerilaca Fabrike glinice “Birač” u stečaju danas je, nakon četiri i po sata raspravljanja, usvojila izvještaj stečajnog upravnika Laze Đurđevića o toku provođenja stečaja između dvije skupštine povjerilaca.

Ipak, važna pitanja kao što je odgovor na odluku Ustavnog suda BiH, kojim su poništene presude sudova u RS u korist fabrike u sporu teškom 155 miliona KM sa Ukio bankom i pitanje imovine u Crnoj Gori, ostala su bez odgovora.

Razlog je taj što predstavnici povjerilaca, Ministarstva finansija RS, Poreske uprave RS, Fonda PIO RS, Fonda zdravstva RS, preduzeća “Vode Srpske” i “Elektro Bijeljine“ nisu imali ovlaštenja da glasaju o ovim pitanjima.

Zbog toga je Skupština povjerilaca prekinuta i biće zakazana nova Skupština u novom terminu.

Inače, imovina Fabrike glinice u Baošićima u Crnoj Gori je, odlukom Vlade RS od 2019. godine, prenesena na Republiku Srpsku, a stečajni upravnik ovlašćen da tu imovinu proda u korist Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS, a kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) RS.

Đurđević je odbio da postupi po odluci Vlade i pokrenuo spor za poništenje te odluke, smatrajući da ta imovina čini stečajnu masu. Ipak, sudovi su odbili tužbu, a IRB ga je optužila da prekoračuje svoja ovlašćenja te zatražila da odmah postupi po odluci Vlade RS i proda odmaralište fabrike u Baošićima.

Đurđević ni tada nije prihvatio spornu odluku, već je tražio da se o tome izjasni Skupštine povjerilca, što danas nije učinjeno.

Izvršni postupci ugrožavaju stečajnu masu

Vladimir Milošević, pravni zastupnik nekoliko povjerilaca, izjavio je da je Skupština povjerilaca djelimično završila svoj posao.

“Ono što je provejavalo kroz raspravu je to da je stečajna masa ugrožena vođenjem izvršnih postupaka od strane trećih lica pred Osnovnim sudom u Zvorniku. Objektivno, usljed tih nezakonitosti više povjerilaca, sa potraživanjima većim od 90 miliona KM, je ugroženo. Što se tiče imovine u Baošićima, o tome danas nije glasano. Postoje viđenja Pravnog tima “Birča” o pravnom statusu tog odmarališta, a postoji i viđenje IRB-a RS o toj imovini, ali se njihovi predstavnici danas o tome nisu izjašnjavali“, rekao je Milošević.

skupština povjerilaca

Foto: Capital

Dodao je i da se očekuje zakazivanje nove Skupštine povjerilaca, na kojoj će biti razmotreno ulaganje vanrednih pravnih lijekova međunarodnim institucijama, po pitanju izvršnih postupaka nad imovinom “Alumine”.

On je rekao da firma “Pavgord” nije stečajni povjerilac u ovom postupku, ali da neki sudovi imaju iskrivljeno viđenje situacije i donose odluke koje su protiv interesa stečajnih povjerilaca.

“Primarno bi bilo da se sve nezakonite radnje prijave tužilaštvu. Što se tiče apelacije Sudu u Strazburu, odnosno odluke Ustavnog suda BiH, i ona je sama po sebi sporna. Vrhovni sud RS ima obavezu da se u roku od tri mjeseca izjasni o mišljenju Ustavnog suda BiH. U pogledu izvršenja protiv “Birča” pojavljuje se “Pavgord”, a u pogledu tog istog izvršenja, kad je parnica u pitanju, pojavljuje se Ukio banka, iako je “Pavgord” tamo nešto kupio. To je pravna nelogičnost. Za neki dug koji ne postoji, neko želi da se naplati stotinama miliona KM”, rekao je Milošević.

Predsjednik Sindikata “Alumine” Radenko Smiljanić izjavio je da je u pitanju “tragikomedija, jer javnost i radnici znaju šta se dešava, ali se neki u svemu ovome prave ludi”.

“Ide se linijom manjeg otpora i mi ćemo vrlo brzo biti u situaciji da sva omladina ode iz ove zemlje. Ostaće ovdje povjerioci i razni azilanti koji će doći ovdje da žive. Radnici “Alumine” osjećaju dodatnu nesigurnost, jer već imamo 300 radnika koji razmišljaju, da li da ostanu u Zvorniku ili da traže posao u Njemačkoj. Ako nema garantovanih plata i regresa, mnogi će otići”, izjavio je Smiljanić.

CAPITAL: Ljubo Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Državni povjerioci izbjegavaju odluku o odmaralištu FG „Birač“ u Baošićima

  1. Pedja

   Tragedija je ako sindikalac Smiljanic izgubi mjesecnu platu od 5000 KM, bonuse i premije. To je njegova muka, kakvi radnici.

  2. Marko

   A sta kazu sprema se velika akcija i za Aluminu, policija i tužilaštvo, posebna jedinica RJT da pohapse ove sudije i ove sto su uključeni u ovaj kriminal. Pa bilo je i vreme, koja će ovo afera biti, da se ispita sve sto nije po zakonu. Ima li neko još kakvih info, kažu da će brzo

   • Re Marko

    Baošići su lijepa turistička destinacija. Štaće to radnicima. Preče je političarima. Neko od njih je na to bacio oko. Samo Nebo zna. A kad radnici i narod saznaju, biće kasno. Priča se da nije dobro da radnici pocne na suncu. Ne mogu da rade. A političarima odgovara. Sponzoruše to vole.

  3. Svemirac

   Hahahah tako je. Tuzilastvo se budi.